Za wolno rozgrzewający się passat

05 Lis 2010, 08:48

Witam mam paska z 2002r 130KM silnik AVF, i cos mi sie wydaje że za wolno rozgrzewa mi się silnik , ostatnio przy temp zewnętrznej 2.5 st po przejechaniu 15km w jakieś 30 min, temp. na liczniku wynosiła nie cało 80 stopni czy to normalne???? od momentu odpalenia włączony był autoclimatronic na 24 st i po paru minutach bylo już ciepło czy to wina czujnika czy może termostat? jak to sprawdzić?
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas

05 Lis 2010, 14:10

No a jak było wcześniej?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2010, 16:50

odpal zimne auto z wyłączonym nawiewem i zobacz czy samoistnie będzie się nagrzewało lub zrób próbę i zobacz po ilu kilometrach osiągnie 90*C jak nie po około 5-8km to wymień termostat.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

06 Lis 2010, 21:33

przy temp około 11*C na zewnątrz po przejechaniu około 6km było niecałe 90C nie wiem czemu wtedy miałem problem czy temp miała aż takie znaczenie? czy jest możliwe żeby np termostat się przywiesił?
matriks87
Początkujący

Miejscowość: z kas

09 Lis 2010, 07:19

Termostaty mają to do siebie,że z reguły zawieszają się w pozycji otwartej,twoje auto rozgrzewa się zdecydowanie za wolno,temperaturę roboczą płynu winien mieć już po ok.4 km jazdy,przynajmniej ja tak mam(80 st.C) u ciebie 6 km max bo masz Diesla(sprawniejszy silnik).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...
    BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...