Opel Vectra 1,8

16 Lip 2007, 07:36

Witam!
Mam taki problem. :twisted:
Zalozylem niedawno gaz do vectra 1,8 - i z przykrosci a zauwazylem spadaek mocy auta.
Przez ok 1 tydzien auto smigalo pieknie - nie czulo sie ze paliwem jest LPG. Po tym czasie zauwazylem ,ze moc spadala tzn. na tych samych biegach, przy podobnych obrotach - osiagam predekosci nizsze o ok 10 -20 km/h :roll: . Bez znacznia jest czy jade na benz czy lpg. :cry:
Co moze byc tego przyczyna ?
Hamulce nie trzymaja , moze stary olej ( ma ok roku ) . Moze swiece ?
Pomocy to jest irytujace :? Auto na 5 biegu lapie 110 km/h przy 3000 obr - nie jest to zbyt duzo na plyna jazde poza miastem ?
Napisal to laik :roll: prosze o wrozumialosc i prosta odpowiedz :wink:
Ostatnio edytowany przez gazownik 18 Kwi 2010, 11:29, edytowano w sumie 2 razy
bruuum bruum
gazownik
Nowicjusz

• 16 Lip 2007, 09:04

Ej, jak dla mnie to wygląda raczej jak sprzęgło nie teges... a robiłeś próbę na benzynie, czy dzieje się tak samo, czy normalnie raczej? Bo przy tych samych obrotach powiny być te same prędkości i nie wydaje mi się żeby tu leżała jakaś wina po stronie gazu... Ale o gazie to komu innemu raczej będzie się lepiej wypowiadać...
    DFireCrow

16 Lip 2007, 10:04

Na benzynie to samo :?
    Tylko ,ze auto startuje jak dawniej - moim zdaniem jakby sprzegło sie slizgalo to najbardziej wysilone jest przy ruszaniu , ale moze sie nie znam :roll:
    no juz sam nie wiem - bo skoro sa obroty to powinno "isc do przodu "?
    bruuum bruum
    gazownik
    Nowicjusz

16 Lip 2007, 10:18

Czasem możesz nie zauważyć tego przy ruszaniu, tylko właśnie podczas jazdy... ale to jest naprawdę dziwne...
    DFireCrow

16 Lip 2007, 11:19

gazownik: Odnośnie sprzęgła, to Fire Crow ma rację, że to ono może być przyczyną opisanego przez Ciebie zjawiska. Widocznie tak się złożyło, że założyłeś gaz a po tygodniu sprzęgło siadające od jakiegoś czasu osiągnęło swój kres żywota. Nie sądzę, aby zasilanie gazem jako takie - miało wpływ na spadek mocy aż tak znacząco. Dziwnym wydawać się może, że monter instalacji nie zalecił zaraz po jej założeniu wymiany świec, kabli WN i filtra powietrza. Gaz jako paliwo ma trochę wyższe wymagania... :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina

16 Lip 2007, 14:00

Gazownik przejrzal wszystko i zmienil tylko filtr powietrza - gdyz swiecie i kable sa nowr -ok 3000 km.

Napiszcie w jaki sposobo moge sprawdzic stan sprzegla - moze znacie jakis test na przyspieszanie czy cos ?
    dzieki
    bruuum bruum
    gazownik
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

16 Lip 2007, 14:36

hm, spróbuj na którym kolwiek biegu gwałtownie dodać gazu. Obserwuj obroty i prędkośc. Jeżeli obroty pójdą w górę a prędkość nie, to masz sprzęgło do wymiany. To jedyny test jaki mi przyszedł do głowy...
    DFireCrow

17 Lip 2007, 07:34

Hej !

Mialem podobny problem - gdy kupilem auto ,sprzeglo bylo juz troche zurzyte i zastanawialem sie czy go nie zmienic :wink:
    Chodzilo o to ,ze nie "brało" normalnie tylko troszke wyżej. :lol: - bardziej sportowo :twisted:

Zanjomy mechanik podpowiedzial mi jak prosto sprawdzic sprzedło.
    Po prostu najnormalniej w swiecie powinno przenosic wszystkie obroty.
    Wiec rozpedz sie np na 3 biegu do 5000 obr, potem 4 do 5000 obr i jak da rade to na 5 do 5000 - w twojej vektrze to pewnie ze 140 km/h . :wink:
    Moim zdaniem jak sprzeglo przenosi 5000 obr to jest jeszcze dobre :D
    Moj test zakonczylem na 5000 - wiecej raczej nie krece 8)
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika