Opel Vectra B, gasnący silnik

06 Sty 2015, 21:25

Witam,

kupilem kilka dni temu uzywanego opla vectre b, rocznik 96, 2,0 w gazie (sekwencja brc), wiadomo pare rzeczy do roboty przy zawieszeniu, ale martwi mnie co innego. problem wygladał nastepująco : autko odpala normalnie, przelacza sie na gaz, pracuje wzorowo przez wiele kilometrow, po czym zjezdzam w boczną alejkę żeby poczekac na kumpla, stoję na parkingu nie gasząc silnika (cały czas pracuje normalnie) i gdy chce ruszyć to nagle gaśnie... Przekręcenie kluczyka niczym nie skutkuje, rozrusznik nawet nie próbuje kręcić, kompletna cisza. wystawiam trójkąt, gasze światła i wyjmuje kluczyk, ale po minucie postanowilem sprobowac jeszcze raz, zapalił bez problemów i znowu nic sie nie stało przez wiele km... taki scenariusz mialem dwukrotnie juz, wczoraj i dzisiaj... bena i gaz zalane, jedyne co to jestem przed wymianą oleju (pali sie czasami czerwona kontrolka , jak sprawdzalem to jest nawet przelany, na wymiane ide w czwartek). Co może być przyczyną?

ed. jeden raz z tych dwóch miał miejsce nawet na ulicy a nie parkingu, zwolnilem wtedy prawie do zera przed przejsciem i gdy nacisnąłem gaz to mi zdechł... dodam że vectra w automacie
airwaves
Początkujący

Prawo jazdy: 29 07 1990
Auto: Nie mam

07 Sty 2015, 12:31

Co ma rozrusznik do gaśnięcia silnika?! w zasadzie nic,awarie mogą się zbiegiem okoliczności sumować.Rozrusznik to raczej stacyjka,albo sam rozrusznik.Natomiast gaśnięcie nagłe silnika, to w przypadku tego auta do przeglądnięcia---układ zapłonowy,czujniki położenia wału lub wałka rozrządu,dochodzi jeszcze zwór EGR.Podałem typowe przypadłości tego konkretnego czyli twojego silnika.Poza tym powinieneś zobaczyć czy na benzynie jeśli chodzi o to gaśnięcie silnika ,też to ma miejsce.No a poza tym sprawdź dobrze klemy przy akumulatorze,przeczyść i przesmaruj wazeliną techniczną.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sty 2015, 18:03

airwaves napisał(a):Przekręcenie kluczyka niczym nie skutkuje, rozrusznik nawet nie próbuje kręcić, kompletna cisza.

A kontrolki jakieś się świecą w tym momecnie, czy wogóle jest ciemno? Jakieś cykanie słychać, czy cisza zupełna? A jak kontrolki się świecą, to czy przy próbie uruchomienia te kontrolki przygasają czy świecą się jednolitym światłem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2015, 11:37

kontrolki się świecą, od oleju , silnika na pomaranczowo (czyli jakis czujnik), akumulatora no i ręczny, w sumie nie pamietam czy przygasają w momencie przekrecenia kluczyka, chyba nie, dzisiaj jade na diagnoze komputerową
airwaves
Początkujący

08 Sty 2015, 16:00

dla wszystkich ciekawych albo mających ten sam problem - uszkodzony czunik wałka rozrządu - koszt czujki na allegero 110 zł z przesyłką + 80zł robocizna (nie trzeba zdejmowac rozrządu)
airwaves
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...
    Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...