Opel vectra B

19 Mar 2010, 10:21

witam,,,jakis czas temu poruszylem temat pomaranczowej kontrolki na forum,,otoz dana kontrolka po zapaleniu silika swieci sie i auto jest slabsze,czyli pracuje w trybie awaryjnym,,,po jakims czasie gasze silnik i ponownie odpalam i kontrolka juz sie nie swieci ,,auto pracuje bez problemow,,,ale dzieje sie to tez w miescie jak jest duzo korkow szczegolnie gdy jest cieplo,,,temperatura wynosi 80 stopni i znowu sie kontrolka zapala,,,i kiedy silnik ostygnie gasze i odpalam i kontrolki juz nie widac:):)i silnik znowu pracuje bez problemu...koledzy na forum podpowiedzieli mi jak sprawdzic kod bledu za pomoca konstki diagnostycznej i migajacej na przemian tej czerwonej kontrolki,,,dwa razy wymigalo mi kod 0340 czyli "nieprawidlowa praca walka rozrzadu"teraz to juz calkiem zglupialem,,,napomne tylko ze mam auto na gaz sekwencje,,,,pomozecie???
mario99
Nowicjusz

Miejscowość: koszalin
  • 19 Mar 2010, 11:08

No to najprawdopodobniej do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu.
    autoiksus
    Nowicjusz

Miejscowość: Alwernia

19 Mar 2010, 12:14

To ze wymigales taki kod nie oznacza ze to czujnik polozenia walka rozrzadu (czujnik moze pokazywac bład bo silnik nierowno pracuje) Jedz na sprawdzenie kompem auta bo tak to w koncu wymienisz wszystkie czujniki a nie sa to tanie rzeczy
    elektron1234

19 Mar 2010, 15:14

a jaki to jest przykladowy koszt???
    mario99
    Nowicjusz

Miejscowość: koszalin

19 Mar 2010, 15:33

mario99 napisał(a):a jaki to jest przykladowy koszt???

Wiec tak- Trzeba zobaczyc jaki jest kod silnika a pozniej myslec o czujnikach Nie mam cen w glowie Pamietaj ze wszystko razem jest"powiazane" i niedomagania jednrgo powoduja blad drugiego trzeciego itd Jedz prosze cie kto ma softa do opla niech ci przeczyta bledy Zrobisz jak zechcesz Chcesz kupowac nowe czujniki Odkrec stary nr katalogowy i do sklepu TZW metoda prob i bledow Zrozum tez ze na odleglosc nikt (chocby nie wiem jak chcial) nie jest w stanie ci pomoc w ten sposob Pozdrawiam i zycze powodzenia
    elektron1234

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...