Opel Zafira A - na co zwrócić uwagę

12 Maj 2019, 15:55

Witam. Raczej jestem zdecydowany na zakup Zafiry A.
Na co zwrócić uwage przy zakupie takiego samochodu, i jakie pytania przed obejrzeniem auta zadać sprzedawcy?

No i kolejna sprawa, w jakich widełkach cenowych warto dokonać zakupu takiej Zafiry?

Definitywnie nie chcę diesla, benzyna i chyba głównie silnik 1.8
Model oczywiście A, mam do wydania około 8-9 tysięcy. Zafiry B w tej cenie ani w okolicach 12 raczej nie kupię, prawda?

W oko wpadł mi ten samochód :
[link do oferty na Olx wygasł]

W Tej cenie, zostałoby i na instalację LPG.
BrakemySilent
Nowicjusz

12 Maj 2019, 16:00

Ładnie wygląda ale chcę tylko 5000zł i to jeszcze do negocjacji? A auto z 2002roku i przegląd z opłatami na rok,trochę dziwne ale jak masz niedaleko to podjedz obejrzyj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Maj 2019, 16:38

No około 70km w jedną stronę. Widzę właśnie że cena dosyć niska, a na zdjęciach nie widać też specjalnie czy bierze go rdza.

Mam jeszcze coś takiego :

Tylko co z tą klimą ? :/

Tutaj natomiast wydaje mi się że według 3 zdjęcia, nadkole i drzwi bierze ruda. I ten roczny gaz. Wszędzie węszę spisek :D
BrakemySilent
Nowicjusz

12 Maj 2019, 18:50

Pierwsza ładna tylko ta klima,jeśli jest faktycznie tak jak pisze sprzedający to koszt naprawy wyjdzie około 600zł (nowa chłodnica 150-200zł plus wymiana,napełnienie i uszczelnienie to koszt około 300-400zł ale wszystko zależy od warsztatu i nie zdziw się jak niektórzy krzykną Ci nawet 1000zł za wszystko).

Druga ok,obejrzałbym.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2019, 20:19

Teoretycznie klima to nie jest rzecz bez której sobie nie poradzę, i smiało mozna to naprawić kiedyśtam. Jeżdzę fiatem uno... w zimie zimno, w lecie gorąco :) Przesiadka do czegokolwiek innego sprawi że komfort wzrośnie o 100%.

Na razie poprosiłem sprzedawce 2 opla o zdjęcie tych drzwi i nadkola. Wydaje mi się że bierze je rdza aczkolwiek nie wiem, zdjęcia są zbyt słabe.
BrakemySilent
Nowicjusz

12 Maj 2019, 20:58

Ad. [link do oferty na Olx wygasł]

Dostałem odpowiedź że auto przywiezione z niemiec i zarejestrowane. Jest ubezpieczony i opłacony. Nic więcej. W takim razie.. pewnie handlarz?
BrakemySilent
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...

13 Maj 2019, 07:15

Witaj. W tej kasie pewnie nie dyskwalifikuje to samochodu do kupna ale zwróć proszę uwagę na zdjęcie boku od strony kierowcy. Inny kolor przodu i tyłu. Granica to drzwi pasażera i kierowcy.Tu widać to najbardziej. Dlaczego to ważne? No bo jeśli auto miało jakąś kolizję (skala nieznana) ,to zwróć przy oglądaniu auta czy opony nie są "przekoszone" i zebrane gdzieś z jakiejś krawędzi. Poza tym ...auto musi się po prostu prosto prowadzić w warunkach szosowych. Oczywiście zdejmij też ten pokrowiec z przedniego fotela. Dziura w fotelu przy przebiegu ok 200 tys.km ,to ewidentny problem z cofniętym licznikiem. Opel nie jest mega trwały jeśli chodzi o zużywanie się "wnętrza" ale bez przesady... :)
Auto jak najbardziej do obejrzenia i do jazdy próbnej.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2019, 10:14

Ta jeszcze ładna tylko oprócz wyposażenia zero innych informacji..
Barol
Awatar użytkownika

03 Cze 2019, 20:36

Witam. Czy warto zaprzątać sobie tym głowę?
O co spytać sprzedawcę zanim pojadę zobaczyć samochód?
Z tego co wiem, to jest to auto sprowadzone rok temu z Włoch.

[link wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 03 Cze 2019, 21:11, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz spokojnie wrzucać linki w tym temacie
BrakemySilent
Nowicjusz

03 Cze 2019, 20:52

Silnik który lubi olej i wychodzi na to że nie ma klimy..
Barol
Awatar użytkownika

03 Cze 2019, 21:00

Klima to tam była chyba w standardzie w tych modelach, może gość zapomniał. Druga rzecz - silnik który lubi olej. Tutaj podobno większość opli tak ma.

A to ? : [link do oferty na Olx wygasł]
BrakemySilent
Nowicjusz

03 Cze 2019, 21:14

Większość ma bo były tam Ecoteci które też lubią olej ale 1.6 16v miał taka wadę fabryczna choć oczywiście nie mówię żeby wogole sobie odpuścić ten silnik bo są przypadki gdzie ludzie jeżdżą i jeżdżą.

Tą srebrną Zafire wrzucałem już wcześniej.
Barol
Awatar użytkownika

03 Cze 2019, 21:32

Faktycznie. No zadalem gościowi pytanie dot. Tego co tam ostatnio było robione, i jak wygląda historia samochodu. Jak nie odpisze to jutro będę dzwonił. A te zafire z jasla moze pojadę obejrzeć.
BrakemySilent
Nowicjusz

03 Cze 2019, 22:08

Srebrna zafira od pół roku stoi nieużywana, wymieniony rozrząd 15 tys. Km temu. Wymieniane oleje i filtry na czas. Jedyne co, to oc i przegląd do lipca i podobno na lewym blotniku pojawia sie korozja. Co teraz?
BrakemySilent
Nowicjusz

05 Cze 2019, 15:39

W ogóle nieużywana czy gość od czasu do czasu nią zrobi choć rundkę koło komina? Bo jeśli to pierwsze to ja bym się nie pakował bo póżniej może być więcej problemów niż przyjemności..

A może taka? Silnik po remoncie więc możliwe że spalanie oleju zostało wyeliminowane do tego zrobione hamulce i rozrząd (dopytaj kiedy i czy ma to może jakoś udokumentowane zwłaszcza rozrząd).
Barol
Awatar użytkownika