OpelAstraIII 1,6 16V czy ToyotaCorolla1,6VVT-i ??

Który samochód byś wybrał?

Ankieta zakończyła się 13 Mar 2008, 13:52

Opel Astra III 1.6 Sedan
2
20%
Toyota Corolla 1.6 Sedan
8
80%
Razem głosów : 10

23 Sty 2008, 13:52

Mam problem z wyborem samochodu... Według Was który z tych dwóch samochodów byłby lepszy wg parametrów w.w. wersji. Który z nich ma lepszy silnik pod względem bezawaryjności, wytrzymałości i tak dalej. Jeżeli możecie to wypiszcie wszystkie wasze 'za' i 'przeciw', bo samochodu nie kupuje raz na rok, tylko raz na kilka lat i wolałbym dokonać trafnego wyboru.
:?: :idea: :?:

Opel Astra III 1,6 16V (115KM) M5 Essentia 4d (+ewentualnie dodatkowe wyposażenie)
Zdjęcie

Toyota Corolla 1,6VVT-i Dual (125KM) M5 Luna 4d (+ewentualnie dodatkowe wyposażenie)
Zdjęcie
loqash

23 Sty 2008, 15:36

Według mnie polecałbym Opla Astrę III, ponieważ ma dużą pojemność bagażnika i ma regularne kształty, a nadkola nie wnikają do wnętrza. Jego otwieranie bagażnika jest wyłącznie za pomocą przycisku lub pilotem. Jest sporo ilości miejsca nad głowa i na nogi dla pasażerów jadących z tyłu. Astra ma precyzyjny układ kierowniczy i dobrze trzyma drogi. Wnętrze jest przyjemne.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

23 Sty 2008, 15:40

A co powiesz o Toyocie? bo zachwalasz Opla, nic nie mówiąc o Toyocie, czy toyota nie ma tego?
loqash

23 Sty 2008, 15:41

W Toyocie nie podobają mi pomarańczowe zegary i są mało czytelne. W sumie polecam przestronnego Astrę III. Wybór należy do Ciebie.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 15:43

Toyota Corolla ma dużo miejsca z przodu, nieco więcej mogłoby go być z tyłu oraz bogate wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa i komfortu podróżowania.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 16:37

Toyota i opel to 2 odmienne marki ale mi sie bardziej toyoty podobaja
Ledon
Początkujący

23 Sty 2008, 19:32

Nie ma sie nad czym zastanawiać kupuj Toyote i ciesz się jazdą!!!
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

23 Sty 2008, 19:53

slowik93 napisał(a):Nie ma sie nad czym zastanawiać kupuj Toyote i ciesz się jazdą!!!

Czy mógłbyś napisać dlaczego warto kupić Toyotę?

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 20:01

Toyota bo ma lepszy silnik (w końcu zmienne fazy rozrządu), więcej miejsca z przodu (subiektywnie, siedziałem w obu) i myślę, że będzie niezawodna, jak zwykle ;)
Award
Nowicjusz

23 Sty 2008, 20:22

Tylko tu o Toyocie piszecie, a Astrą III nic nie macie do czynienia?

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 20:49

Może ja się wypowiem w końcu użytkuję Astrę III.
Jak dla mnie auto jest super, posiadam wersje 5dz, poz tym wszystko jest takie same. Materiały bardzo dobrej jakości, bogate wyposażenie, sztywne zawieszenie, ładnie wchodzi w zakręty no i przede wszystkim ładny. Za pierwszy przegląd zapłaciłem 300zł tzw. okresowy czyli po roku. Zobaczymy jak będzie dalej. Nie którzy twierdzą że ma dużo elektroniki i to w końcu kiedyś padnie, ale ja nie mam żadnych problemów, zresztą mamy takie czasy że każde nowoczesne auto ma dużo elektroniki.
Mam podstawowy silnik 1,4 90Km, w sedanie jako aucie rodzinnym może być trochę mało polecałbym jednostkę 1,6.
Mimo że posiadam Astrę i jestem z niej zadowolony na twoim miejscu wybrałbym Toyotę, mam do tej marki ogromne zaufanie. Zresztą mieliśmy w rodzinie Camry trzeba przyznać jej bezawaryjność. Może Corolla nie wygląda tak efektownie jak Astra (wg. mnie najładniejszy sedan z kompaktów), ale to sie nie liczy, ważne że Toyota robi auta na lata, niezniszczalne-bezawaryjne.
Drugim argumentem jest liczba sprzedawanych aut. Toyota bije rekordy na Świecie.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania w sprawie Astry to pisz. Pozdrawiam :)
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

23 Sty 2008, 20:56

Krzysiek_85 napisał(a):Mam podstawowy silnik 1,4 90Km, w sedanie jako aucie rodzinnym może być trochę mało polecałbym jednostkę 1,6.

W sedanie silniki są od 1.6/115 KM i inne, a Astra III sedan nie posiada jednostki benzynowej 1.4/90KM. Moim zdaniem silnik 1.6 jest wystarczający do dynamicznej jazdy.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Sty 2008, 01:24

W CUSTOMER REPORT (raporcie klienta) w USA Toyota Carolla od 15 lat jest na I miejscu najlepszego samochodu pod wzgledem bezawarnosci.
I to mowi samo za siebie.
swojak
Nowicjusz

25 Sty 2008, 11:01

Tak jest. :) Toyota górą.
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika