Opinie o BMW E30 1.6/1.8

26 Gru 2009, 20:39

Bierz w benzynie, w pierwszej kolejności 1.8IS 136km, w drugiej 1.8 113km. 1.6 odpuść całkowicie, wspomaganie to generalnie jest w R6, z R4 to tylko w IS masz duża szansę na nie. Pojeździsz trochę, jak stwierdzisz, że nie stać Cię na paliwo to wkładaj sam sekwencję. BMW w benzynie są z reguły bardziej zadbane, a gaz II. gen. nieprawidłowo eksploatowany może spowodować problemy, które spadną na Ciebie po kupnie. Elektryka w BMW jest trwała, u mnie wszystko działa, a auto jest stare. Szyber, jeżeli nie było nic kombinowane z dachem też nie powinien sprawiać większych problemów w zadbanej sztuce.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2009, 20:52

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś!Jeśli myślisz o LPG to celuj w silnik o większej pojemności,pytasz czy lepiej jest kupić auto bez instalki czy z instalką?Ja i nie tylko ja jestem zwolennikiem kupna auta bez i założenia sobie instalki takiej ,która najlepiej będzie współpracować z tym silnikiem! Podoba mi się to w jaki sposób ty myślisz,tak należy podchodzić do klasyków czyli,lepiej jest dać za auto powiedzmy 8 kafli ,które należy do miłośnika marki i jest w b.dobrym stanie niż tyle samo za 10 lat młodsze, zadziadowane!Marquest wystarczy tylko ,że spojrzysz na wydech i już będziesz wiedział od kogo kupujesz,miłośnik tak kocha swe autko ,że nie przejdzie obojętnie obok jakichkolwiek niedomagań trapiących samochód,czasami jednak przychodzi moment gdy musi auta się pozbyć z różnych względów.Pamiętaj ,szczególnie dobrze przetestuj silnik.Te autka ,które pokazałeś fajnie wyglądają ale?!Nie każde może być solidnie odremontowane,unikaj tych ze szpachlą na karoserii. :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Gru 2009, 21:13

Z tymi fiatami to przesada TD czy nie, i tak się psuje. Ja mam TD WV i brak problemów (130KM nie pamiętam momentu), i Calibre którą wszyscy uważają z za złom, ~220KM i ponad 350NM oryginał, wymienione jedynie sprzęgło (wytrzymało 180tys. na serii i 30 tys. podkręcone), po za blacharką która w przyszłym roku (wiosna) idzie do remontu to OK.
Kolega miał E39 192KM (193 nie pamiętam), i całkiem całkiem, co do silnika nie mam zastrzeżeń i blacharki, jedynie zawieszenie dawało o sobie znać, (sprzedał za 4000zł, ślub, i niestety kasa była potrzebna), tak więc szukając możesz natrafić na w miare dobry egzemplarz po pieniądzach
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

26 Gru 2009, 22:23

artj napisał(a):Z tymi fiatami to przesada TD czy nie, i tak się psuje.
To zdanie ma mniej więcej tyle sensu co "BMW - e30, e36 czy e90 i tak będzie zajeżdżone przez dresiarza".
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

26 Gru 2009, 23:39

Rozwiń temat.
Bo w każdym przypadku z Fiatami miałem złe wspomnienia, i wole dołożyć kilka groszy do innego modelu, (nie Włoskiego i Francuskiego ) i mieć święty spokój.
Może JTD nie jest najgorszy lecz 500tys. nie wytrzyma bez remontu, a przy moim stylu jazdy to może 200t. km, choć dbam o turbo, zawsze rozgrzewam, a po jeździe studze (od 1-3min zależy od przeciążeń jakie miało). Wole starsze i pewne jak nowsze i złomowate

[ Dodano: Sob Gru 26, 2009 22:49 ]
KaczorLSM napisał(a):
artj napisał(a):Z tymi fiatami to przesada TD czy nie, i tak się psuje.
To zdanie ma mniej więcej tyle sensu co "BMW - e30, e36 czy e90 i tak będzie zajeżdżone przez dresiarza".

Popisujecie się autami drogimi, Lancer 1,8 :lol:, 60% droższy 30% gorszy, a o jeździe i autach nie macie pojęcia (nowe auto jest OK. nie psuje się, nie gnije), auta 10lat i wzwyż mają różne mankamenty, Może to przypadek, może reguła lecz mam same niemiłe wspomnienia z Fiatem, a od znajomych wiem że to samo psuje się w innych Włochach
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

27 Gru 2009, 00:37

Mi z kolei wszystkie fiaty jakimi jeździłem (no może poza 126p) odwdzięczały się bezawaryjną pracą i przyjemną jazdą. To samo tyczy się aut francuskich - 9 lat byłem posiadaczem Renault i z czystym sercem polecam tą markę każdemu. Denerwuje mnie po prostu kiedy ludzie bezpodstawnie idąc za stereotypem zamykają się na auta niemieckie i japońskie. Dużo bardziej wolałbym kupić nowe Bravo niż nowego Golfa. Kupując auto używane dochodzi też fakt, że dużo łatwiej znaleźć zadbanego, niezajeżdżonego fiata niż bmw czy volkswagena.
artj napisał(a):Popisujecie się autami drogimi, Lancer 1,8 :lol:

W którym miejscu, cytat proszę.
artj napisał(a): 60% droższy

Zapewniam Cię, że sporo więcej :mrgreen:
artj napisał(a):30% gorszy

:mrgreen: Spoko, jutro sprzedam i kupie 20 letnie e30 - akurat starczy na jakieś 10 sztuk to będę miał na zapas.
artj napisał(a): a o jeździe i autach nie macie pojęcia
Na jakiej podstawie to wydedukowałeś?
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...

27 Gru 2009, 01:25

jiGsaw napisał(a):Bierz w benzynie, w pierwszej kolejności 1.8IS 136km, w drugiej 1.8 113km. 1.6 odpuść całkowicie

Dlaczego odpuścić 1.6? Jest to identyczny silnik jak 1.8 tyle że moc mniejsza. Po prostu jak będziesz szukał e30 to nie patrz na to czy to 1.8 czy 1.6 a na stan tych silników jak znajdziesz dobre 1.6 to kupuj. Jeśli chodzi o Isa to takich e30 jest dużo mniej e30 z tym silnikiem i o wiele trudniej będzie znaleźć dobrego ISa.
jiGsaw napisał(a):wspomaganie to generalnie jest w R6, z R4 to tylko w IS masz duża szansę na nie.

W starszej wersji e30 to pewnie masz rację że wspoma to była głownie w R6, po lifcie czyli jak weszły silniki m40 wspoma była dośc często również montowana w 1.6 i 1.8. Elektryka tak jak napisal jigsaw nie sprawia kłopotów więc tego nie obawiaj sie przy kupnie. A jeśli chodzi o gaz to ja bym kupil bez, jak sam założysz porządny gaz to będziesz wiedzial co masz. Albo moze wogole nie zalozysz bo spalanie w m40 nie jest az tak wysokie, przy normalnej jeździe to średnio około 9l Pb wynosi spalanie wiec tragedii nie ma.
Jak będziesz cos oglądał to zapraszam na forum http://bmw-e30.pl/index.php?sid=caf7d39 ... c091c10873 jest tam dział w którym można pokazać ogłoszenie i mozliwe ze ktoś z forum zna te e30 i cos ciekawego napisze czy w ogóle warto oglądać to e30, szczególnie jak byś chciał gdzieś dalej jechać to warto sie zapytać najpierw aby nie jechać ilus tam kilometrów na darmo.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

27 Gru 2009, 02:21

1.6 pali jak 1.8 i podobnie do IS, a na drodze jedzie jak jedzie... także kupno 1.6 z takim budżetem mija się z celem. No chyba, że dosłownie rarytas jakiś 100tys przebiegu z książką prowadzoną do końca...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2009, 10:11

artj napisał(a):Z tymi fiatami to przesada TD czy nie, i tak się psuje. Ja mam TD WV i brak problemów

To akurat nie jest regułą a zależy od właściciela.
Mój dobry znajomy ma Fiata Marea 1.9 TDi, regularnie go serwisuje i naprawdę jeździ bezawaryjnie. Przejechane ma ponad 300 tyś.
Twoja teoria jest błędna.
Fiat zepsuje się jest Fiatem - złym, słabo wykonanym, awaryjnym włochem, a VW/Audi zepsuje się bo dostawał złe paliwo, bo w Polsce są złe drogi itp.
Podobnie rzecz ma sie Renaulta, Peugeota i zwłaszcza Alfy Romeo.
Jak dbasz to masz, bez względu na markę, najwięcej zależy od właściciela jak obchodzi się z samochodem.
stasiowski121

27 Gru 2009, 11:47

zbychu57 zaraz się tam zarejestruję ;)

no niby 9 litrów idzie wytrzymać jak się codziennie nie jeździ...
a tu delikatne zdziwko bo betka będzie musiała na dzień zrobić jakieś 80-100km... 30 do szkoły i 30 z powrotem no i wiadomo że wieczorem też do jakiegoś sklepu albo do baru z kumplami...
no z tym że do szkoły będziemy jeździli w 4 i koszta paliwa będą dzielone na 4 i każdy płaci swoją działkę tak jest ustalone ;P

IS-a to na allegro jak wczoraj patrzyłem to był tylko jeden w poznaniu tak więc raczej nie znajdę bo nie dość że wogóle ciekawych e30 jest mało to is jak wyskoczy z jeden raz na miesiąc to dobrze będzie ;)

no i lepiej kupić na benzynie wiem bo będzie wiadomo że napewno wszystko jest w jeszcze ciut lepszym stanie no i że kogoś było stać by utrzymać te auto... tylko ile kosztuje założenie dobrej instalacji gazowej tak ze wszystkim już?? i gdzie najlepiej zakładać ? mieszkam 50km od warszawy więc może tam się znajdzie jakaś złota rączka lpg ;)
Marquest
Nowicjusz

Miejscowość: Nasielsk

27 Gru 2009, 12:39

Na forum BMW SPORT się zarejestruj i umów się z Nikodemem w sprawie założenia gazu. Do R4 sekwencja to koszt nie więcej jak 2500zł, ale raczej nie mniej jak 2000zł. Chyba źle szukałeś, bo tych E30 IS na allegro w całej Polsce na pewno kilkanaście będzie wystawionych, coś się trafi.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2009, 22:54

a powiedzcie mi co oznacza ten skrót IS ?? jedyne co wiem to to że ma więcej koni... różni się czymś jeszcze od zwykłej 318?

a i jeszcze jedno.. bo za takie same pieniążki można znaleść bmw E34 518 +lpg
czy to by nie było lepsze od e30?????
Marquest
Nowicjusz

28 Gru 2009, 02:06

Większe, nowsze, wygodniejsze, lepiej wyposażone... Ale niestety to jest mułowate i tutaj już mniejsza szansa na trafienie zdrowej sztuki niż w przypadku E30 jeżeli chodzi o ten budżet. IS to silnik na 2 wałkach rozrządu, ma 16 zaworów i łańcuch rozrządu zamiast paska. W dodatku ma trwalszy rozrząd. Ogólnie jest lepszy pod każdym względem w zasadzie od M40.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 13:25

nom ale tego strasznie mało jest na allegro :/
3 chyba stoją tylko
Marquest
Nowicjusz

25 Sty 2010, 19:09

a co powiecie o e30 2.4 D z 87 roku. Mam okazje kupić zadbany model za 4 tysiaczki
mamuska
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna