Opinie o silniku 3.0 V6 w Pajero

25 Mar 2017, 01:26

WItam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj :)

Rozglądam się za samochodem, opinie mile widziane.

W zasadzie po długim czytaniu i szukaniu mam już jedną sztukę upatrzoną, pewnie w następny weekend jadę obejrzeć to cudo. Pozostaje tylko pytanie, bo na to jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem:
Jak się sprawuje silnik benzynowy 3.0 V6 w Pajero 2002
a konkretnie
1. Spalanie?
2. Awaryjność?
3. Podatność na 'zagazowanie'?
4. Cena utrzymania - jak z dostępnością zamienników rozrządu, ile kosztuje ewentualna regeneracja wtrysków?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Jakby ktoś chciał mi doradzić coś szerzej, to mój budżet około 20 k (do nagięcia w granicach rozsądku), auto musi być 5-osobowe z dużym bagażnikiem, ekonomiczny diesel lub benzyna pod gaz, docelowo do zbudowania przeprawówki. Jeździć będę z rodziną, także podstawowe wyposażenie w stylu klimatyzacji konieczne, ale limuzyny oczywiście nie oczekuję.

edit: konkretnie, samochód o jaki chodzi to Pajero Sport, ale z tego co się zorientowałem, to silnik jest ten sam
janekosa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
Silnik: 1.8 16V 103 KW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Mar 2017, 10:54

Pajero Sport jest na bazie pikapa wiec konstrukcja prosta.
Najbardziej powinieneś sie obawiać stanu ramy i korozji bo miśki gniją.
Silnik prosty pod lpg nie stanowi problemu trzeba tylko zlecic montaz dobremu instalatorowi co zdejmie kolektor i ogarnie calosc jak nalezy.
Spalanie srednio licz 15lpg.
http://www.forum4x4.pl/index.php
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Mar 2017, 11:05

Hej, dzięki za odpowiedź.
To że to jest na podwoziu od L200 to wiem, zależało mi właśnie na czymś prostym z ramą. Patrole odpadły ze względu na małą dostępność innych silników niż 3.0, Land Cruisery że względu na niemożliwość wybrania napędu 2H jak również na cenę, Amerykańce to dla mnie (może niesłusznie ale skutecznie) zło wcielone, wybór pozostał nie taki duży. Znalazłem fajnego sporta właśnie z tą benzyną (jeździłem już sportem ale 2.5 TDi) i się zastanawiam jak wypada. Ten który znalazłem ma zrobiony lift 2", Bull bar, halogeny, bagażnik na dach, i założone gumy AT 32", a cenowo wypada super. W dodatku właściciel twierdzi (co zamierzam zeeryfikować) że stan ramy idealny, więc chyba będę się na to cudo decydował. Chyba że macie inne sugestie, jestem otwarty ;)
janekosa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
Silnik: 1.8 16V 103 KW
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Mar 2017, 14:41

isuzu trooper 3,5V6
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...