Oplacenie samochodu sprowadzonego, kilka pytan

04 Kwi 2008, 21:34

witam mam kilka pytan.Te pytania moga sie wydawac blache ale wogole nie jestem w temacie:/
1.sprowadzilem samochod ile mam czasu na oplacenie akcyzy itd.?a jezeli jest jakis okreslony czas to odkad go liczyc?
2.wysokosc akcyzy oblicza sie z kwoty na umowie czy moze pojemnosci silnika?
3.i jakie papiery mam isc przetlumaczyc? umowe kupna sprzedazy mam w jezyku polskim.
z gory dzieki
respian
Nowicjusz

04 Kwi 2008, 22:11

respian napisał(a):witam mam kilka pytan.Te pytania moga sie wydawac blache ale wogole nie jestem w temacie:/
1.sprowadzilem samochod ile mam czasu na oplacenie akcyzy itd.?a jezeli jest jakis okreslony czas to odkad go liczyc?
3.i jakie papiery mam isc przetlumaczyc? umowe kupna sprzedazy mam w jezyku polskim.
z gory dzieki

1. to zależy czy jeździsz samochodem...prawnie mażesz miesiąc jeździć na starych tablicach ....
2. akcyza zależna jest od wielu czynników ... m.in. od tego za ile kupiłeś samochód od rocznika, pojemności silnika...
3.dowód rejestracyjny autka musisz posiadać ... umowę kupna sprzedaży ...
ogólnie to nic nie trzeba tłumaczyć ...
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 00:34

respian napisał(a):witam mam kilka pytan.Te pytania moga sie wydawac blache ale wogole nie jestem w temacie:/
z gory dzieki

1 Teoretycznie 5 dni od daty zawarcia umowy kupna-sprzedaży. Jeśli właściciel zgodzi się nie wpisywać daty na tej umowie, to można później wpisać późniejszą i w ten sposób jeździć dłużej (; ale jest to trochę ryzykowne.
2 z kwoty na umowie, 2 stawki do 2000 cm3 i powyżej 2000
3 jeśli umowa jest po polsku to jeszcze zagr. dowód rejest. i karta pojazdu
Niedawno rejestrowałem samochód sprowadzony i procedura była taka jak tu opisano.
togg
Nowicjusz

06 Kwi 2008, 11:10

no to chyba bede mial problem bo data na umowie jest sprzed miesiaca:/
a samochod byl przywieziony na lawecie bo byl lekko stukniety i ubezpieczenie mu sie skonczylo.
respian
Nowicjusz

06 Kwi 2008, 12:12

Najlepiej znajdź numer urzędu celnego i od razu w poniedziałek zadzwoń i spytaj się co w takim przypadku trzeba zrobić. Pewnie bez jakiś konsekwencji się nie obejdzie ale im szybciej to załatwisz, tym lepiej.
togg
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 08:06

a jakby tak napisac nowa umowe??myslicie ze cos takiego by przeszlo??
respian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

07 Kwi 2008, 09:38

Z tą datą to się jednak rąbnąłem :P
Trzeba liczyć 5 dni od chwili przekroczenia granicy (w tym artykule to jest źle napisane)
Oczywiści badanie techniczne musi mieć datę późniejszą od wpisanej daty przekroczenia granicy.
Najlepiej zadzwoń do urzędu celnego i niech wszystko wyjaśnią. Jak nie chcesz do swojego urzędu do zadzwoń do jakiegoś innego, tylko wtedy nie mów skąd jesteś :wink:
togg
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 14:34

ok bede musial tak zrobic
respian
Nowicjusz

20 Lis 2013, 17:49

witam ja sprowadziłem auto w 2011 roku stało one uszkodzone i teraz po zrobieniu go do porządku chce je opłacić i zarejestrować i moje pytanie czy będą z tym jakieś proglemy skoro auto od 2lat jest w kraju i nie jest jeszcze nic po opłacanie proszę pilnie o odpowiedź
loreto
Nowicjusz

Auto: nie mam

20 Lis 2013, 19:12

witam ja sprowadziłem auto w 2011 roku stało one uszkodzone i teraz po zrobieniu go do porządku chce je opłacić i zarejestrować i moje pytanie czy będą z tym jakieś proglemy skoro auto od 2lat jest w kraju i nie jest jeszcze nic po opłacanie proszę pilnie o odpowiedź
loreto
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Lis 2013, 01:12

loreto napisał(a): czy będą z tym jakieś proglemy skoro auto od 2lat jest w kraju i nie jest jeszcze nic po opłacanie
Na opłacenie akcyzy masz 14 dni od momentu przekroczenia granicy...Jak będzie dalej to nie wiem... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014