Opony na torze - zwykłe czy typowo torowe?

12 Wrz 2020, 08:29

Hej, w przyszly weekend chce się wybrać na Nürburgring, ale to mój pierwszy raz jakim kolwiek torze, wcześniej tylko w symulatorze. Znajomy mi wmówił ze w czasie jednego przejazdu zwykłe opony zedre do zera. Nie chce mi się w to wierzyć, co wy myślicie? Nie jade tam bić rekordów poprostu marze aby się przejechać po tym torze. Samochód też zwykły, minimalnie usportowiony.
dueros
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 11 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Ignis FH
Silnik: 1.5 113 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Wrz 2020, 08:52

Ja nie będziesz próbował latać bokiem w zakrętach lub doprowadzać do granic uślizgu to na pewno wystarczą na dużo dłużej :)

Opony torowe i wyścigowe rządzą się innymi prawami niż te drogowe ale zedrzeć jeden komplet podczas jednego okrążenia to nawet zawodowy drifter by miał problem nie mówiąc tu o kierowcy wyścigowym dla którego liczy się czas przejazdu i tu wszelkie uślizgi nie są wskazane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2020, 09:38

Ach rozumiem. Czyli normalnie moge jechać jak będe w okolicy. Jedyne czego się obawiam że bede za wolno jeździł i przeskadzał innym z duzo mocniejszymi samochodami.
dueros
Nowicjusz

12 Wrz 2020, 10:06

Zapoznaj się z zasadami panującymi na takim torze najlepiej z regulaminem i wtedy zdecydujesz czy chcesz na nim pojechać i nie ma żadnych przeciwwskazań.

Jak ktoś będzie jechał szybciej to na pewno Cię wyprzedzi, zasady obowiązujące na torze musisz znać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2020, 10:16

Zasady toru znam. Sam tor tez ale głownie z Asseto Corsa i wiem że nie to samo. Więc poprostu się wybiore. Dzięki ;)
dueros
Nowicjusz