Opony z dziurami po kolcach

10 Sty 2015, 12:26

Witam, kupiłem własnie dwie zimowe opony, z których wyciągięto kolce, ale teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiłem. Czy one se porownywalne do normalnych zimowych jesli chodzi o przyczepnosc i bezpieczenstwo. Wyczytalem tez gdzies ze ubezpieczyciel w razie wypadku sie moze doczepic? jak to jest? Co radzicie? wymienić na inne?
przemo1982
Obserwowany

Auto: Honda

10 Sty 2015, 12:43

Opony z kolcami mają bieżnik przystosowany do ciężkich warunków zimowych,nawet po wyjęciu kolców będą lepsze na śniegu od normalnych opon zimowych,ale są dużo gorsze na suchym i mokrym.Co do przepisów,to jest tylko uwzględniona wysokość bieżnika i takie parametry jak nośność i współczynnik prędkości(w oponach zimowych może on być niższy od zakładanego przez producenta-pod pewnymi warunkami). Tak że ubezpieczyciel nie powinien się czepiać w razie czego,ale w tym względzie pewności nie mam .
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2015, 13:23

Dzieki a radzisz zostawic je czy wymienic na normalne zimowki, jakby nie patrrzec drogi raczej mamy mokre niz zasniezone przez oststnie lata.
przemo1982
Obserwowany

Auto: Honda

10 Sty 2015, 14:13

przemo1982 napisał(a):Dzieki a radzisz zostawic je czy wymienic na normalne zimowki, jakby nie patrrzec drogi raczej mamy mokre niz zasniezone przez oststnie lata.

Jeśli będziesz brał pod uwagę słabość tych opon(czyli ostrożna jazda na mokrym),to możesz je zostawić,najlepiej na przodzie-w razie gdyby jednak polskę zasypało :wink: ,ale jeśli Cię stać,to lepiej wymienić i kupić opony dostosowane do naszego klimatu(a nie na syberię,czy skandynawię :lol: )
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sty 2015, 22:06

Ważne, aby nie jeździć na kolcach bo to jest u nas zakazane i nie tyle może nas postraszyć ubezpieczyciel co Pan policjant. Pewnie są to opony kolcowane, czyli z możliwością montażu na kolce. Może złego Ci się nic nie stanie, ale podejżewam, że mogą mieć wysokie opory toczenia przez co będziesz płacił za paliwo... Gdzie to tacy mądrzy takie opony sprzedają... z takimi oponami do Skandynawii, albo do Wschodnich sąsiadów :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...