Opony zimowe 205/55/R16 - Octavia

14 Cze 2019, 19:20

Tak, miałem do wyboru: wymiana na nowe lub zwrot hajsu. Zraziłem się i wolałem hajs. Nokiany to trochę ryzyk fizyk ale są kuszące ;) Tylko, że one chyna nie mają rantu ;/ Niewiele droższe bo około stówkę są Continentale TS860 "T" (również bez rantu) a o jakieś 250zł-300zł droższe od Nokian są Conti TS860 "H" i to już jest wypas bo opona raczej sprawdzona i z rantem ochronnym... Ech trudny wybór. Miałem brać Hankooki RS2 ale one podrożały nagle o 200zł i kusztują tyle samo co Nokiany...
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

17 Cze 2019, 10:35

Ten rant ochronny na felgę w sumie raz że całe koło dobrze wygląda (felga lepiej komponuje się z oponą), a dwa trudniej zarysować felgę np. o krawężnik przy parkowaniu. Jak możesz to jeszcze poczekaj ceny na pewno będą się zmieniały.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Cze 2019, 12:09

Tak, oczywiście jeszcze poczekam. Rok temu kupiłem Klebery po koniec lipca za 8 stów. Teraz kosztują przeważnie ok. 880zł. Chciałem Hankooki RS2 bo mają rant, dość dobre opinie i kosztowały ok. ~960zł ale nagle skoczyła cena 1160zł a tyle to one chyba nie są warte...

W służbowym mam Fuldy i w sumie spoko się nich jeździ tylko nie wiem czy co lepsze Control HP2 czy Montero 3...

Ogólnie będę wbierał między Dębicą HP2, Hankookami jeśli wrócą do normalnej ceny, Nokianami (ale to nowość więc trochę totolotek), Conti TS860 też nie wykluczam ale do moich potrzeb to trochę przerost formy. Ze średniej półki biorę pod uwagę jeszcze którąś Fuldę. Z "premium" oprócz Conti nie wykluczam jeszcze Goodyear Ultra Grip 9 bo jest trochę tańsza.
ichris
Początkujący

18 Cze 2019, 08:24

Zobacz jeszcze Uniroyal MS Plus 77 one też chyba mają rant na felgę i sprawdzają się w zimie nie tylko na śniegu ale i na błocie pośniegowym. To dobra alternatywa dla tych co opisałeś wyżej.
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Cze 2019, 13:41

Cichy77 a co sądzisz o Bridgestone Blizzak LM-001 205/55R16 91H? Zwróciłem na nie uwagę bo mają rant...
ichris
Początkujący

24 Cze 2019, 14:11

ichris napisał(a):Bridgestone Blizzak LM-001 205/55R16 91H
Niezłe opony ale moim zdaniem porównując te dwa modele lepiej sprawdzą się Uniroyal. Oczywiście decyzja należy do Ciebie :)

Nie wiem jak z zimówkami tej marki ale kiedyś na letnich jeździłem i w sumie było dobrze, niskie spalanie ale na mokrym już tak rewelacyjnie nie było potrafiły mi czasem zgubić przyczepność podczas ruszania czego np. w Uniroyalu nie zaobserwowałem.

Zobacz cenę bo jak są droższe od Uniroyala to mim zdaniem nie warto przepłacać jak są tańsze to możesz się zastanowić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...

25 Cze 2019, 06:51

Bridgestone mają skrajne opinie love or hate... Dzięki za podpowiedzi, poszukam opinii o Uniroyalach :) Chyba rok temu je odpuściłem bo model jest raczej dość wiekowy, z 2013 bodajże ;)
ichris
Początkujący

09 Lip 2019, 15:25

ichris napisał(a):Bridgestone mają skrajne opinie love or hate...
Generalnie tak i ja myślę, że te opony dobrze sprawdzają się w ciężkich samochodach.
ichris napisał(a):Chyba rok temu je odpuściłem bo model jest raczej dość wiekowy, z 2013 bodajże
To że model wiekowy może świadczyć o tym że są dobre i dlatego ich nie zastępują innymi, zobacz jak inne model szybko się zmieniają niektóre praktycznie z roku na rok. Przyjrzyj się bieżnikowi w Uniroyalach i zobacz że wszystkie są do siebie podobne i nawet jak coś wprowadzają nowego to nie dużo się różni od opony którą dany model zastępuje.
Cichy77
Forumowicz VIP

09 Lip 2019, 20:00

Cichy77 napisał(a):nie dużo się różni od opony którą dany model zastępuje.

Słuszna uwaga. Są jednak wyjątki ;) Nowe Alpin 6 wyglądają całkowicie inaczej :D

Chyba zdecyduję się jednak raczej na Hankook RS2 W452 91T FR. To są jedyne sensowne opony, które mają rant ochronny na felgę w rozmiarze 205/55R16 oprócz Conti 860 91H FR ale te są za drogie jak na moje małe przebiegi. W testach Hankooki wypadają całkiem dobrze. Może trochę naiwnie wierzę, że ten rant cokolwiek pomoże ale autkiem wyjechałem rok temu z salonu i na niego chucham i dmucham ;) Oryginalne alufelgi VW są póki co bez ryski i chciałbym, żeby zostały w dobrym stanie tak jak najdłużej ;) Jakbym miał stalówki na zimę to by mi tak nie zależało na tym rancie...

Na pewno z opony z rantem wyglądają bardziej sexy :P

Opony zimowe 205/55/R16 - Octavia
ichris
Początkujący

13 Lip 2019, 12:39

W sumie to waham się między takimi dwoma wariantami...

Wariant 1:
- zmieniać opony i cały rok jeździć na ori alusach VW, wtedy kupię opony zimowe z rantem ochronnym np. Hankook RS2 205/55R16 FR w cenie około 1060zł.

Wariant 2:
- kupić stalówki na zimę 15" w cenie ok. 550zł i do nich Dębice HP2 195/65R15, których koszt to około 690zł. Łącznie wyjdzie około 1240zł (plus jeszcze jakieś kołpaki).

Zmiana kół będzie trochę tańsza niż opon ok. 100zł vs 60zł. Ogólnie cenowo wyjdzie podobnie na przestrzeni kilku sezonów. Który wariant będzie lepszy?
ichris
Początkujący

16 Lip 2019, 17:38

ichris napisał(a):Na pewno z opony z rantem wyglądają bardziej sexy
A to jest już duży plus wyglądu i masz dodatkowo ochronę rantu felgi :)

ichris napisał(a):Ogólnie cenowo wyjdzie podobnie na przestrzeni kilku sezonów. Który wariant będzie lepszy?
Nr 2, a dlaczego? Alufelgi mniej zniszczą się jak nie będą eksploatowane w zimie no i odpada zdejmowanie i zakładanie opon dwa razy w roku a tu dodatkowo można uszkodzić rant opony lub porysować alufelgę jak ktoś robi to nieumiejętnie. Kolejny plus to opona zimowa z wyższym profilem na którym w sezonie zimowym lepiej się jeździ.
Cichy77
Forumowicz VIP

15 Wrz 2019, 09:12

Czy warto dopłacić do wyższego indexu prędkości? Oponki z indexem T=190km/h koszują 900zł, z indexem H=210km/h kosztują 1000zł - warto dopłacić? Rzadko jeżdzę ponad 140km/h ;) Kupić opony z DOT=2018 czy dopłacić do DOT=2019? Kolejna stówka różnicy ;)
ichris
Początkujący

15 Wrz 2019, 12:59

Do indeksu prędkości moim zdaniem nie warto dopłacać, warto natomiast brać jak najświeższe opony, tym bardziej zimowe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Wrz 2019, 21:07

Zaraz przyjdą przepisy z zachodu że indeksy będą musiały być takie jak zalecił producent
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Wrz 2019, 04:51

Kao napisał(a):Zaraz przyjdą przepisy z zachodu że indeksy będą musiały być takie jak zalecił producent

Już dawno mamy takie przepisy, ale dla zimówek jest furtka.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna