Opony zimowe 205/55/R16 - Octavia

16 Wrz 2019, 09:34

Wg papierów homologacyjnych mam jeździć na H=210km/h ale z fabrycznie dostałem V=240km/h... ;) Teoretycznie można jeździć na niższym niż V-max zimą auta ale trzeba przykleić sobie głupią naklejkę :)

Wygląda na to, że mam alternatywę dla Hankooka RS2 w postaci Yokohama BluEarth Winter V905. Nie jestem pewny czy Yokohama na 100% ma rant ochronny bo w połowie ofert widnieje info, że rant jest a w połowie, że nie ma...
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

17 Wrz 2019, 17:15

Dobra, zamówiłem Hankooki Winter I*CEPT RS2 W452 205/55 R16 91H DOT2019 Made in Hungary
ichris
Początkujący

18 Wrz 2019, 16:21

ichris napisał(a):zamówiłem Hankooki Winter I*CEPT RS2 W452 205/55 R16 91H DOT2019 Made in Hungary
Na zimówkach Hankooka jeszcze nie jeździłem ale letnie sprawowały się bardzo dobrze. Daj znać czy będziesz zadowolony z wyboru.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Wrz 2019, 19:29

Na pewno dam znać. Jestem dobej myśl bo recenzje oponka ma przyzwoite np.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zwykli użytkownicy też raczej chwalą. No ale zobaczymy :)
ichris
Początkujący

20 Wrz 2019, 09:29

Mnie się ta opona podoba jeżeli chodzi o bieżnik lamele są też dosyć szerokie co sugeruje że na błocie pośniegowym powinna zachowywać się całkiem nieźle.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Wrz 2019, 19:16

Hankooki już są u mnie :) Robią naprawdę dobre wrażenie. Mam nadzieje, że się sprawdzą. Kupiłem tam gdzie oferowali DOT=2019 i zapewniali produkcję węgierską, jakoś nie chciałem Made in China ale pewnie nie ma różnicy :D

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ichris
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

20 Wrz 2019, 19:57

Też jeżdziłem na tych Hankookach, dobre opony, ale na zeszłą zimę dokupiłem dodatkowo 2x Dębica Frigo HP2 (na przednią oś) i powiem szczerze, że byłem miło zaskoczony nimi.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Wrz 2019, 20:52

Gdyby mi nie zależało na rancie ochronnym to na pewno kupiłbym właśnie Dębice HP2 :) Mam nadzieje, że Hankooki dadzą radę i nie będzie wtopy jak z Kleberami HP3. Jeśli nie będę zadowolony to za rok kupię całosezonowe Goodyear Vector 4Seasons G2.
ichris
Początkujący

23 Wrz 2019, 14:32

ichris napisał(a):Gdyby mi nie zależało na rancie ochronnym to
Opony z rantem lepiej wyglądają a dodatkowo rant szczególnie w zimę dobrze chroni felgę.
ichris napisał(a):Mam nadzieje, że Hankooki dadzą radę i nie będzie wtopy
Na pewno będzie ok :ok: Jak już pojeździsz to daj znać.

Ważne też że są świeże, widać po kodzie :)
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Wrz 2019, 06:59

Powiem tak, nie oszczędzałbym przesadnie na oponach zimowych. A już na pewno odpuściłbym sobie wszelkiego rodzaju opony typu nalewki czy inne używki.
Opony - nowe, nawet te budżetowe, będą i tak lepsze, od najlepszych nalewek czy używanych.
Sprawdź jeszcze Nokian WR D4: [link do Sklepopon wygasł]
Solidny sprzęt do jazdy w zimowych warunkach.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

13 Paź 2019, 19:00

Widzę, że poszukujecie sprawdzonych opon. :) Zgadzam się częściowo z waszym zdaniem, jednakże o wiele lepiej sprawdzały mi się opony całoroczne Yokomata Geolander A/T (G015). Kojarzycie o jakich mówię? Zoptymalizowany i szeroki bieżnik, zapewnia nam lepszą trakcję i wpływa na wyższe osiągi podczas jazdy z dużą prędkością. A to najbardziej lubię w jeżdżeniu autem - prędkość :)
sportoweświry
Obserwowany

18 Paź 2019, 20:07

Chyba Yokohama:) Długo masz te opony? Jak sytuacja z jazdą na śniegu albo przy mokrej drodze?
Szada6
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2005
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.6 81 kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005