Opony zimowe w góry

18 Lis 2020, 16:43

Witam.
Przymierzam się do zakupu opon zimowych.
Auto to Ford Mondeo IV 2.0 TDCi 163KM kombi.
Opony planuję kupić 215/55 R16.

Ale szukam opon, które poza jazdą miejską na nizinach poradzą sobie z warunkami w górach. Wybrałem póki co dwie opony, macie jakieś doświadczenia z oponami w góry?

1/ [link do Oponeo wygasł]

2/ [link do Oponeo wygasł]

Może której z tych, albo macie swoje propozycje. Max 400zł za oponę.
Gorthin88
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

19 Lis 2020, 16:17

Nie jeździłem na tych nokianach, ale miałem już parę opon z tej firmy i wszystkie były bardzo dobrej jakości także polecam.
malmon3
Aktywny

19 Lis 2020, 17:34

Ja miałem Nokiany WR D4 w poprzednim aucie o podobnych gabarytach i w górach nie zawsze zdały egzamin, kilka razy zdarzyło się, że nie mogłem wjechać pod górę. Albo warunki były na tyle fatalne że żadna opona by nie dała rady, albo po prostu ten model akurat nie dał rady.
Gorthin88
Nowicjusz

19 Lis 2020, 18:02

Na śniegu to prawie każda sobie poradzi, ale na lodzie to jedynie te z kolcami.
Nie ma co szukać opon na najtrudniejsze warunki, które spotkasz raz w roku, bo i tak możesz znaleźć się w sytuacji, gdy będziesz musiał założyć łańcuchy(o ile będziesz je miał).
Kup opony które najlepiej sprawdzą się w Twoim codziennym użytkowaniu, a w góry bez łańcuchów się nie wybieraj.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2020, 19:47

Tak. Łańcuchy obowiązkowo zawsze mam że sobą.
Może faktycznie nie ma co roztrząsać tylko wziąć tańszą trochę bo będą podobne. A na trudne warunki łańcuchy i już.
Gorthin88
Nowicjusz

20 Lis 2020, 13:18

Gorthin88 napisał(a):Może faktycznie nie ma co roztrząsać tylko wziąć tańszą trochę bo będą podobne. A na trudne warunki łańcuchy i już.
Moim zdaniem to jest rozsądne wyjście tym bardziej że i tak celujesz w opony z wyższej półki. Tak naprawdę między nimi różnicy nie zauważysz.

Ostatnio jak byłem w górach widziałem ciekawą sytuację :) był wjazd pod górę (dosyć stromo) na parking który był położony już poziomo. było tuż po opadach śniegu. Kierowca jednego z samochodów nie dał rady z napędem na przód wjechać pod tą górę więc powoli zjechał na dół zawrócił i na wstecznym zrobił to bez większego problemu :) Czasem wystarczy trochę pomyśleć. Przy drugiej próbie miał dosyć mocno dociążony przód i koła napędowe. Różnica była ogromna bo przy pierwszej próbie koła już mu traciły trakcję na początku wzniesienia. To tak w ramach ciekawostki :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...

20 Lis 2020, 16:27

Niestety zimą w górach jest ciężko. Najgorzej jak nie ma śniegu a jest ślisko. Śnieg to łańcuchy i się jedzie. A jak jest ślisko to z oponami różnie bywa. Często czuć że się nie ma kontroli nad autem.
Gorthin88
Nowicjusz

29 Lis 2020, 17:37

Gorthin88 napisał(a):Wybrałem póki co dwie opony, macie jakieś doświadczenia z oponami w góry?

Z tych dwóch wybrałbym Yokohamy V905. Sam mam takie i bez problemu dają radę po śniegu. Jeszcze nigdy nie miałem problemu z wyjazdem pod wzniesienia, choć jak droga jest oblodzona to łańcuchy dobrze mieć w pogotowiu.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Lis 2020, 13:42

Bez łańcuchów bym nie próbował nawet jechać w góry :) Co do opon słyszałem dobre opinie o tych yokohamach v905.
malmon3
Aktywny