REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/leasing-kola-zebate-t40382.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
AreBie napisał(a):Jeśli jest pytanie o osobowe 4x4 to co ma polecić ???
Zauwaz, ze EVO jest szybkie ale w wersjach U.S Spec, E.U nie sa takie szybkie a to wlasnie dlatego, ze U.S ma wiecej mechaniki niz elektroniki w przeciwenstwie do EU:) Odłącza przednia os przy 180 ale jest napedem stałym, paradoks.jiGsaw napisał(a):A czym jest torsen? Przestarzałym 30 letnim prostym połączeniem napędu przedniego z tylnym. xDrive ma szperę w dyfrze centralnym i tylnym (czyli tak jakby 2 torseny), a to, że steruje nim elektronika to lepiej, bo można przekazać 100% mocy na jedno koło. Quattro posiada torsen, ale jako dyfer centralny. Poza tym xDrive odłącza przód powyżej 180km/h co dobrze wpływa na osiągi i spalanie. Tak samo elektronicznie wspomagany napęd w evo sprawia, że jest szybsze w zakrętach od sti. Dla mnie napędy Subaru i Quattro przy xDrive to przeżytki. Możesz mieć inne zdanie, szanuję je, a Ty szanuj moje.
jiGsaw napisał(a):Pionierami tak i kilkadziesiąt lat temu ich rozwiązania były bezkonkurencyjne. Teraz niestety musisz się pogodzić z faktami, obejrzyj swój filmik chociażby albo moje filmiki, które wrzuciłem kiedyś.
Ps. xDrive JEST stałym napędem, nie jest jakimś badziewnym haldexem itp.
jiGsaw napisał(a):Jeżeli można było zrobić konstrukcję, która jest stałym napędem do 180km/h to zrobiono i bardzo dobrze.
AreBie napisał(a):EVO i STI (jeśli się nie mylę) maja po 3 szpery. Co to za napęd 4x4 który odłancza się kiedy mu się podoba ? Przy takich prędkościach właśnie bardzo poprawia bezpieczeństwo. Myślisz że po co napęd na cztery koła ma Lamborghini, Veron, Porsche Turbo i inne supersportowe auta ?
jiGsaw napisał(a):AreBie napisał(a):EVO i STI (jeśli się nie mylę) maja po 3 szpery. Co to za napęd 4x4 który odłancza się kiedy mu się podoba ? Przy takich prędkościach właśnie bardzo poprawia bezpieczeństwo. Myślisz że po co napęd na cztery koła ma Lamborghini, Veron, Porsche Turbo i inne supersportowe auta ?
Porsche są sprzedawane w 2 różnych wersjach, RWD też. Większość supersportowych aut ma RWD. Przy takich prędkościach na suchej drodze nic nie poprawia, a na innej nikt tak szybko nie jeździ, z resztą w ogóle >180km/h to autostrada i droga szybkiego ruchu i tam 4x4 jest przekleństwem wielu aut, zwłaszcza z torsenem mechanicznym i tylko tym.
Majk - jak nie rozróżniasz 40km/h od 180km/h to o czym my tu mówimy?