Osobówka do 10 tyś

27 Mar 2019, 20:42

Jeśli stan jest ok i nie ma tragedii z rdza to warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Mar 2019, 21:00

Do jakiego stanu podwozie jest z szansą na konserwację jeszcze? Bo w sumie nie miałbym nic przeciwko doinwestowaniu i zakonserwowaniu mazdy. Pytanie czy to się jakkolwiek opłaca i do jakiego momentu można to zrobić. Jak ocenić stan i po czym poznać, że już gnije i ratować się nie da jak będę oglądał? Wskazówki, rady?
machond
Nowicjusz

27 Mar 2019, 21:10

wg. mnie ma nie być dziur na wylot,
ja nie ma i jest to tylko nalot do oczyszczenia i konserwacji to dzisiaj wszystko można zrobić.
Ja sprawdzić ? najlepiej na kanale i obejrzeć od spodu.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Mar 2019, 22:15

Jak nie usuniesz rdzy to konserwacja to tylko jej przykrywanie, na pół roku wystarczy dla oka bo blacha dalej się zjada
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Mar 2019, 23:25

andrewb25 napisał(a):wg. mnie ma nie być dziur na wylot

To też zależy,jak ma jedną albo dwie niewielkie to jeszcze da się to zrobić,u siebie w Cordobie miałem jedną średnicowo 10cm,po zimie zrobiła się ciut większa i pare dni temu za 150zł mi to ogarneli.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Mar 2019, 08:37

jeżeli rdzy jest troszkę więcej to warto wypiaskować cały spód do gołego ,i prawda wyjdzie sama :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...

28 Mar 2019, 08:43

Często okazuje się że jest to wierzchołek góry lodowej :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

28 Mar 2019, 09:55

Piaskowanie spodu? Czy wy wiecie jakie to koszta? Takie zabiegi liczy sie juz w tysiącach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2019, 11:15

Czyli w mazdzie z 2001 nie ma co odkrywać góry lodowej i ruszać tego? Czy lepiej jednak się za to zabrać i sprawdzić co w trawie piszczy?
machond
Nowicjusz

28 Mar 2019, 12:18

Kao napisał(a):Piaskowanie spodu? Czy wy wiecie jakie to koszta? Takie zabiegi liczy sie juz w tysiącach

bez przesady
mi robią za przysłowiową flaszkę, zaprzyjaźniona firma która piaskuje przyczepy itp, przy okazji jak piaskuje coś grubszego, godzina roboty i mam blachę mniej więcej tego typu, tutaj robione volvo dla klienta
Na to podkład, i konserwacja, 2-3 dni i auto od spodu jak nowe :lol:
Cena za całość z demontażem i montażem wszystkich elementów, nie podam bo jest ona śmiesznie niska, a robota zrobiona profi z gwarancją więc i tak mi nikt nie uwierzy :D
andrewb25
Stały forumowicz

28 Mar 2019, 13:44

machond napisał(a):Czyli w mazdzie z 2001 nie ma co odkrywać góry lodowej i ruszać tego? Czy lepiej jednak się za to zabrać i sprawdzić co w trawie piszczy?

Proste, chcesz chleb jedziesz do piekarni, chcesz zrobić tę konserwację jedz do blacharza, a oceni stan podwozia co zajmie mu kilkanaście minut.
A to czy trafisz do profesjonalisty czy do fuszeranta to już jest Twoje szczęście albo Twój pech, a piaskowanie to jest to taka ściema, że aż głowa boli.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

28 Mar 2019, 13:52

velcapone napisał(a):a piaskowanie to jest to taka ściema, że aż głowa boli.

równie dobrze możesz wziąć druciankę i 2 miesiące skrobać a i tak nic nie wyskrobiesz.
Równie dobrze można nic nie robić, jak całkowicie przegnije to na złom i następne itd

Po takim wypiaskowaniu i dobrej konserwacji całej podłogi, masz spokój na kilka lat,
Ludzie tak robili, robią i pewnie będą robić
Inny z koleii nie zrobi nic i będzie płakał że mu auto rdzewieje
Tu jeszcze wahaczyk po piasku

Jak będę widział autko wkleję kilka fotek od spodu jak jest zrobione i jak to się trzyma po roku czasu
andrewb25
Stały forumowicz

28 Mar 2019, 20:24

velcapone napisał(a): a piaskowanie to jest to taka ściema, że aż głowa boli.
tiaaaa :naughty: a cóż to za ściema hmmm?

andrewb25 napisał(a):bez przesady
mi robią za przysłowiową flaszkę, zaprzyjaźniona firma która piaskuje przyczepy itp, przy okazji jak piaskuje coś grubszego, godzina roboty i mam blachę mniej więcej tego typu, tutaj robione volvo dla klienta

właśnie Tobie robią może i za flaszkę w co też nie wierze ale dla klienta z ulicy policzą dobrze więc nie opowiadaj głupot że jest tanio, siedzę w tym fachu od lat wiem ile jest z tym roboty i ile ta robota jest warta. A jeszcze jeżeli chodzi o Japonczyki czy Fordy to dochodzi kpl zawias do piaskowania i malowania proszkowego.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika