Osuszacz klimatyzacji NISSENS 95239

10 Sty 2018, 00:31

Koledzy czeka mnie drugi raz wymiana chłodnicy klimatyzacji i tym razem postanowiłem wymienić również osuszacz. Zakupiłem model do mojego samochodu. Po otrzymaniu przesyłki przy potrząsaniu osuszaczem słuchać, jak coś w nim lata. Dźwięk podobny jaki wydaje kulka w farbach spray. Czy to jest normalne, czy świadczy o wadliwym osuszaczu. Nie odkręcałem plastikowych korków, żeby sprawdzić czy coś wypadnie. Gdzieś wyczytałem, że fabrycznie są napełniane azotem, żeby nie łapały wilgoci z otoczenia. Nie wiem czy to prawda. I jeszcze czy do wymiany będę potrzebował dokupić o-ring. W chłodnicy są na wyposażeniu. Osuszacz nie odkręcałem jeszcze to jeszcze nie wiem, jak jest uszczelnienie przyłącz do osuszacza.
a2d2a2m
Obserwowany

Auto: Renault scenic
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2018, 11:17

Osobiście nie polecam Niessena. Kiedyś firma może była ok, ale od kilku lat produkują w większości buble. Wiele razy już wymieniałem chłodnice tej firmy na gwarancji. A drugie tyle padało po gwarancji. Co ciekawe firma przyjmuje reklamacje bez problemów i od razu wymieniają. Wiedzą więc jaki szajs produkują.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2018, 15:15

Nadal nie wiem, co z osuszaczem ale potwierdza się, co napisałeś. Ten samochód użytkuję praktycznie na wakacje, do pracy śmigam clio. Chłodnica wytrzymała ok. 2 lat przy przejechaniu 2-3 tyś. kilometrów. Myślałem, że może trafił mi kamień, bo w samym narożniku na dole ale chyba to wspomniana jakość.Teraz kupiłem valeo na portalu aukcyjnym, jakieś wyprzedaże z serwisów. Potrzebowałem jeszcze osuszacz były "no name" za ok. 30zł. i nissens za ok.70-80. Bałem się taniochy i wybrałem ten ale po zobaczeniu go na żywo zaczynam żałować. Spaw zrobiony, jak po pijaku i to coś latające w środku. Estetyka wykonania nie ma znaczenia ale jak coś wypadnie z niego i uszkodzi mi sprężarkę, to już przestaje być zabawne.
a2d2a2m
Obserwowany

Auto: Renault scenic
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...