Oświetlenie bagażnika - Renault Megane II

02 Kwi 2020, 13:32

Chciałbym zrobić oświetlenie bagażnika w megance 2 za pomocą lampek, listw led.
Problem w tym że nie wiem jak to podłączyć bo oryginalnie była lampa w bagażniku lecz na baterie prawdopodobnie. Pomysłem było podłączenie pod Tylnie żarówki w podsufitce Ale wtedy nawet przy otwarciu drzwi by mi się świeciło w bagażniku. I czy ktoś wie gdzie to podłączyć? Czy do zamka czy do przycisku czy jak ?
Maciek2904
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

02 Kwi 2020, 15:12

Raczej oryginalnie nie było lampki takiej na baterie tylko była podłączona do instalacji samochodu i włączała się w przypadku kiedy bagażnik był otwarty.
Jak chcesz sam założyć a nie masz takiej lampki w bagażniku to trzeba znaleźć jakieś zasilanie które będzie dostępne bez kluczyka w stacyjce i włącznik podłączyć pod mikrostyk który mówi nam czy klapa jest otwarta czy też zamknięta i za jego pomocą wysterować włączanie i wyłączanie takiego oświetlenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2020, 20:55

Oryginalna lampka jest normalnie, na 12V. Jednakże chyba każdego właściciela to oświetlenie wkurza, bo nie jest to lampka, a raczej świeczka..Jest ona po lewej stronie bagażnika, ale po prawej stronie też jest miejsce na taką lampkę. Jest to zaślepione plastikową zaślepką jak pamiętam. Tak więc jak chcesz się dostać do przewodów z lampki oryginalnej, to musisz szukać po lewej stronie bagażnika, tam gdzie jest lampka. I w te przewody musisz wpiąć listwę led na 12V.
Musisz jednak sprawdzić, czy nie masz też tak, że ta lampka nie gaśnie od razu, a powoli się ściemnia. Bo były to montowane w dwojaki sposób.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000