Parking zasada prawej ręki

03 Sie 2016, 07:13

Witam.

Mam takie pytanie odnośnie parkingu .
Czy przepuszczam osobę gdy wyjeżdżam z miejsca widocznego na zdjęciu ?
niżej zdjęcie . zasada prawej ręki ?

Zdjęcie

Zdjęcie
malypan
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 07 2015
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Nie mam

03 Sie 2016, 08:21

Zasada jest prosta ale jednocześnie bardzo skomplikowana. Zgodnie z zasadami ruchu drogowego jeżeli na skrzyżowaniu nie ma znaków skrzyżowanie jest równorzędne - obowiązuje zasada że pierwszeństwo ma ten po prawej stronie. I super wszystko jasne. No nie zupełnie. Parking jest terenem prywatnym (marketu banku idt.) a na takim terenie zasady ruchu drogowego nie mają zastosowania. Policja nie chce przyjeżdżać i pojawiają się kłopoty. Jeżeli przed parkingiem pojawiła się tablica że obowiązują na nim przepisy ruchu drogowego to problem się rozwiązuje - odpowiedź powyżej. Jeżeli takiej tablicy nie ma to mamy problem i najlepiej nie powodować niebezpiecznych sytuacji. Problem w tym że jeżeli zdarzy się stłuczka w teorii nie ma winnego i jeżeli dwóch się wypiera najlepiej skierować sprawę do sądu. Ten zapewne przychyli się do racji tego po prawej stronie ale pewności nie ma bo zasady ruchu drogowego jak już wspomniałem nie obowiązują.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

03 Sie 2016, 08:24

W 2011 r. wprowadzono znak strefy ruchu, który w zamierzeniu miał właśnie uporządkować sytuację w takich miejscach, jak parkingi osiedlowe czy przed marketami. Jeśli zarządca danego terenu postawi znak strefy ruchu przed wjazdem na taki teren, to obowiązują na nim przepisy ruchu drogowego, w tym zasada prawej ręki.

Jak napisał diddy79 problem zaczyna się, jeśli zarządca nie postawi takiego znaku...
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

03 Sie 2016, 08:24

Dzięki za odpowiedź. Już wszystko rozumiem
malypan
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 07 2015
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Nie mam