Parowanie szyb - nie tylko jak pada deszcz

15 Lis 2019, 09:58

Witam, jestem posiadaczem Toyoty Corolli E12 1.4 silnik, 97km, 2004r.
Tak jak w temacie, dochodzi do parowania szyb, najbardziej parują jak zacznie padać deszcz. Filtr kabinowy wymieniony, a nadal parują. Z klimatyzacji nie czuć grzybu. Mechanik powiedział, że 99% są zapchane kanały odprowadząjace.
Co o tym sądzicie? Czy byłbym w stanie oczyścić te kanały sam, czy to skomplikowane działanie, które wykona mechanik z odpowiednimi narzędziami?
Maksymillian
Nowicjusz

15 Lis 2019, 10:16

Klimatyzację masz włączoną cały czas?

Maksymillian napisał(a):najbardziej parują jak zacznie padać deszcz
Parują jak jedziesz i pada deszcz czy jak wsiadasz mokry do samochodu? W pierwszym przypadku wszystko wskazuje na to że gdzieś musi się przedostawać niewielka ilość wody podczas opadów deszczu. W drugim jak wsiadasz mokry to normalny proces aczkolwiek przy włączonej klimatyzacji powinno to być zjawisko krótkotrwałe.

Maksymillian napisał(a):Czy byłbym w stanie oczyścić te kanały sam, czy to skomplikowane działanie, które wykona mechanik z odpowiednimi narzędziami?
Sprawdź czy w podszybiu nie są zapchane kanały lub kanał odprowadzający wodę. To możesz zrobić sam :) bez większego problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lis 2019, 10:28

Sprawdź czy dywanu nie masz mokrego. Warto też umyć dobrze szybę dobrym płynem z alkoholem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lis 2019, 07:10

Cichy77 napisał(a):Klimatyzację masz włączoną cały czas?

Klimatyzację mam wyłączoną.
Cichy77 napisał(a):Parują jak jedziesz i pada deszcz czy jak wsiadasz mokry do samochodu?

Parują jak jadę.
Maksymillian
Nowicjusz

18 Lis 2019, 07:13

Kao napisał(a):Sprawdź czy dywanu nie masz mokrego. Warto też umyć dobrze szybę dobrym płynem z alkoholem

Dywany są suche. Pod nimi tez sucho.
Szyby zostały umyte i dalej paruja.
Maksymillian
Nowicjusz

18 Lis 2019, 07:15

Cichy77 napisał(a):Sprawdź czy w podszybiu nie są zapchane kanały lub kanał odprowadzający wodę.

Sprawdzę i się odezwę.
Maksymillian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kolejny krok w stronę jazdy autonomicznej
    Nie jest tajemnicą, że Toyota intensywnie pracuje nad technologią jazdy autonomicznej. Japoński koncern jest bardzo blisko wprowadzenia nowego układu zautomatyzowanej jazdy do aut produkcyjnych. Mowa o systemie Teammate, ...

18 Lis 2019, 08:32

Maksymillian napisał(a):Klimatyzację mam wyłączoną.

To trzeba włączyć. Nie wiem jak w Toyocie, ale w Lancerze, przy przełączeniu nadmuchu na szyby klimatyzacja(manualna) załączała się automatycznie. Jeżeli u Ciebie tak to nie działa, trzeba klimę włączyć ręcznie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lis 2019, 12:41

Wiele ludzi myśli że klimy nie używa się w zimę a powinno :D
grzegorek22
Początkujący

18 Lis 2019, 12:46

Generalnie nawet jak mamy manualną klimę to warto jej nie wyłączać tylko jak nam zimno zwiększyć temperaturę i tyle. Włączona klima pomaga szybko osuszyć wnętrze samochodu co z kolei zapobiega np. nagminnemu parowaniu szyb.
Maksymillian napisał(a):Szyby zostały umyte i dalej paruja.
Musi być gdzieś wilgoć bo innej możliwości nie ma żeby szyby parowały. Czasem nawet jej niewielka ilość powoduje taki zjawisko.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Lis 2019, 15:41

Maksymillian napisał(a):Klimatyzację mam wyłączoną.

No i tu leży problem. Jak samochód jest wyposażony w klimatyzację, to powinna ona być cały czas włączona. Nawet zimą. Klimatyzacja nie tylko chłodzi, ale również osusza powietrze, czyli eliminuje z samochodu wilgoć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000