Parujące szyby

24 Paź 2020, 18:38

Witam
Mam problem z parującymi szybami. Mam zamiar wymienić filtr kabinowy i użyć anty pary na szyby, ale mam obawę że nadal mój problem będzie mnie dręczyć. Dlatego spytam, czy jest jeszcze jakiś inny powód który może być przyczyną parujących szyb?

Dodam że szyby parują wszędzie, nie tylko na przedniej szybie.
ProstyJan
Obserwowany

25 Paź 2020, 11:27

Główną przyczyną parowania szyb jest na pewno wilgoć w samochodzie np. wilgotne, mokre gumy pod nogami czy dywaniki. jeżeli masz klimatyzację to powinieneś jeździć cały czas na włączonej wtedy szyby nie powinny parować ponieważ ona dodatkowo osusza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Paź 2020, 00:31

Klima w aucie jest? Jak tak, to czy jest włączona? Jeżeli nie, to masz rozwiązanie. Jeżeli jest i jest włączona, a szyby nadal parują, to znaczy, że nie działa. Jak nie ma klimy, to musisz dbać o to, aby do środka auta nie wnosić wilgoci - starać się czyścić dywaniki z piasku i innych sypkich zabrudzeń, które wnosisz do auta na butach, ścierać często kurz z tapicerki, bo on również trzyma wilgoć. Wilgoć wnosisz do auta nawet wtedy, jak wsiadasz w mokrych butach, ubraniu. Opróćz tego wilgoć do auta i tak się dostanie - obecnie w wielu regionach w nocy jest mgła, jest zimniej i jest więcej wilgoci niż w dzień, kiedy to zaczyna świecić słońce i robi się cieplej niż w nocy. A więc zmiana temperatury w aucie. Jak nie masz klimy, a masz filtr kabinowy, to lepiej na zimę jest go niestety wyjąć. Wiem, że wg wielu nie jest to dobra rada, ale w wielu przypadkach pomaga.
Bez klimy, przy obecnych pogodach jest naprawdę ciężko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...