Witam!!
Mam problem z moim Passatem silnik AHU , r.prod 1998. Oto objawy:
-brak mocy... po przekroszeniu jakiejs predkosci nie ma sily
- gdy samochod ma te wspomiane odciecie mocy prawie wogole nie przyspiesza,,, mam automata wiec jak sobie przerzuci na nizszy bieg jak wcisne mocniej gaz to zmieni sie bieg ale obroty na nizszym biegu zez nie beda wzrastaly choc juz pracuje na wyzszych.
- w czasie jazdy wylaczenie i wlaczenie silnika pomaga.. jednak po chwili jazdy jak przyspieszam znowu traci moc
- wymienilem filtr paliwa.. bez skutku
mysle o wymienie przeplywomierza ale nie chce wydawac kasy jesli nie w nim jest problem... dalem auto do naprawy i podlaczeniu do kompa byl blad wlasnie przeplywomierza.. mechanicy wyczyscili cosie dalo (chodziaz nie wiem co niby mieli tam czyscic) i podobno blad zniknal ... jednak samochod tak samo chodzi!! POMÓZCIE PROSZE!!
PS. czy na pewno to przeplywomierz... bo samochod chodzi normalnie chwile i jak sie rozpedze troche to dopiero wtedy zalacza mu sie muł... Jeszcze dzis wieczorem zobacze jak bedzie sie zachowywal jak odlacze wtyczkie od przeplywomierz
ktos napisal gdzies: Diagnostyka Vag sprawdz jakie jest błąd ja obstawiam przeładowanie i idzie w serwis
ktos napisal gdzies : Do wymiany przepływomierz do sprawdzenia ciśnienia na turbinie i ewentualnie na cylindrach .
<br> prosze o kilka opinni na temat tego co poiwinienem zrobic.. widzicie zdania sa podzielone na temat mojego problemu. czekam na dalsze opinie... Prosze o dosc szczegolowy opis... bo jestem mlodym kierowca.. dziekuje bardzo!!
moze wskazywac na turbine ale tak mozna w nieskonczonosc gdybac. moge ci poradzic bardzo dobre forum tylko od passatow,mysle ze tam odpowiedz znajdziesz forum.vw-passat.pl
KOLEGO ANI TURBINKA ANI INTERKULER ROZłACZ PRZEPłYWKE POWINNA MOC WZROSNAć JESLI TAK TO OD RAZU JA WYMIENIAJ PRZEPłYWKA W TYCH MODELACH TO CZESTA USTERKA SPOWODWANA NIE WYMIENIANIEM FILTRA POWIETRZA EFEKT 100% PO ROZLACZENIU PRZEPLYWKI NAPEWNO MOC WZROSNIE ALE NIE UZYWAJ NA DłUGO AUTO Z ROZLACZONA PRZEPLYWKA POZDRAWIAM
kolego, co prawda ja mam paska z silniczkiem 1.6 101KM,ale dzialo mi sie tak jak Tobie, identyczne objawy i u mnie byla usterka czujnika na wale korbowym, po wymianie, ok 150zl jak ręką odjąć
Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
Groźne parkowanie na chodniku Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...
proponuje podłączyć vag oraz sprawdzić czy przewody nie sa przetarte sa dwie kostki w granicach pokrywy zaworów czarna i brązowa obejrzyj przewody w okolicach tych kostek przepływomierz też możesz wymienić pewnie padł ja wymieniłem przepływke filtr paliwa i pozostały mi przewody
jesli odcina moc nagle(np przy wyprzedzaniu) tz ze turbina przeladowuje i w silnikach ahu 90km jest taka mala kosteczka metalowa (zawor regulacj cisnienia)z przodu silnika polaczona z rura powietrza i silownikiem membranowym pod turbina jesli zawor nie dziala silownik membranowy nie otworzy upustu cisnienia i wywala blad i wchodzi w tryb awaryjny po zgaszeniu i zapaleniu ponownym bedzie oki do momentu ponownego przyspieszania .jesli silownik membranowy jest walniety to auto jest mulowate powyzej 3000 ob\min przerywa ,pali duzo niema tgz elastycznosci pedalu gazu ,trzeba mu trzymac na gazie zeby jechac , (silownik membranowy nie otwiera i nie zamyka zaworu upustowego jest delikatnie uchylony i cisnienie ucieka w rure wydechowa zamiast w kolektor
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.