Passat B3 - sygnał dźwiękowy i kontrolka oleju

01 Maj 2015, 10:50

Witam, jak się psuje to wszystko i we wszystkim na raz;/ zakładam nowy temat bo dotyczy drugiego mojego autka a mianowicie jadąc dziś i wczoraj zauważyłem, że podczas wyprzedzania i przeciągania autka na obrotach np na drugim trzecim biegu przy wyzszych obrotach zapala mi się kontrolka oleju która mruga ciągle i przerywany piszczący sygnał dźwiękowy , po zgaszeniu auta ustępuje to i gdy jadę na niskich obrotach nic się nie dzieje kontrolka się nie zapala i nie mruga , lecz gdy znów zaczne wyprzedzać przeredukuje bieg obroty wzrosną nie wiem do ilu bo nie mam obrotomierza, to znów się dzieje to samo po czym muszę zgasić silnik i odpalić od początku , auto to Passat B3 1.9D silnik 1Y , rocznik 1992 , nie mam pojęcia co to może być proszę o pomoc :) PS: olej w silniku sprawdzany i jest stan :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

01 Maj 2015, 11:58

Na pewno masz dobry olej w silniku..? Jeśli tak to ja bym postawił na zbyt wysokie ciśnienie oleju na wysokich obrotach. Pompa olejowa jest w misce olejowej i zasysa olej i tłoczy wszędzie gdzie potrzeba ale przed tą pompą jest takie sitko. Jak ono jest zasyfione ,to będą właśnie takie objawy.Żeby to naprawić to trzeba spuścić olej i zdjąć miskę żeby dostać się do tego "sitka". Czujnik ciśnienia oleju może być przy tym sprawny. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

01 Maj 2015, 12:50

olej mam 10w40 castrola :) hmm czyli moj silnik ma wtedy smarowanie czy nie ma i co sie z nim, dzieje ? czy lepiej pojechać na warsztat żeby sprawdzili mi cisnienie oleju i jesli jest dobre to sprawdzić czujnik jak sie jakoś wgl da , a jak nie to, to wtedy ściągać miske bo co innego by to mogło być ?:) na tym oleju jezdze juz 4tys km od wymiany :)

Czyli proponujesz sciągnąć miske wymyć w benzynce smok sitko to i złożyć to z powrotem używając nowej uszczelki pod miske , a pompa olejowa w któym miejscu się mieści ?:) czujnik czyściłem i zakręciłem znów i dalej to samo przy wysokich obrotach miga kontrolka i piszczy i jak zejdzie z obrotów to tez piszczy po tym przygazowaniu dopoki nie wylacze silnika, gdy wylącze i odpale to bedzie spokojnie bez mrugania znów dopoki nie przygazuje porządnie :)
passat92
Aktywny

01 Maj 2015, 17:13

passat92 napisał(a):Czyli proponujesz sciągnąć miske wymyć w benzynce smok sitko to i złożyć to z powrotem używając nowej uszczelki pod miske

Tak bym zrobił,bo koszty to nowa uszczelka i silikon... No i robocizna ewentualnie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

01 Maj 2015, 19:29

artur dzięki Ci za pomoc doszedłem już co go gryzło , jak by ktoś miał podobny problem to u mnie są dwa czujniki jeden w głowicy , a drugi przy filtrze olejowym jeden od niskiego ciśnienia drugi od za wysokiego i w tym przy filtrze kabelek był przedarty , po wymianie kabelka jak ręką odjął nic nie piszczy nic nie mruga :) temat proszę zamknąć dziękuję :)
passat92
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...