Passat b6 2005 2.0 TDI samochód warty ryzyka?

24 Paź 2010, 12:21

Obecnie posiadam na sprzedaż samochody z każdym z tych silników czyli 2.0 TDI 140KM oraz 1.9 TDI 105KM, oba z rocznika 2007, o owaryjności się nie wypowiadam, ponieważ tak jak napisałem są to auta do dalszej odsprzedaży, jeśli chodzi o właściwości jezdne to jak już napisałem w jakimś poście:
- 1.9 TDi 105KM chodzi dobrze,
- 2.0 TDi 140KM chodzi bardzo dobrze,
spalanie mają podobne.

Ogólnie też słyszałem opinie o problemach z samochodami z 2.0TDi do 2006 roku, ale nie wiem ile w tym prawdy, miałem samochody z tym silnikiem do 2006 roku i nic mi się nie przydażyło, generalnie wychodzę z założenia, że jak się kupi wraka to trzeba się z nim później męczyć i 80% negatywnych opinii o samochodach wychodzi od osób, które kupiły kiepski egzemplarz, zaczął im się sypać i uważają, że wszystkie egzemplarze tego modelu się tak psują, generalnie jak to któryś z użytkowników forum podkreśla - jak dbasz tak masz.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

24 Paź 2010, 12:25

http://www.auto-swiat.pl/1-test-dlugody ... ny-pacjent - wiadmo, że do tego co piszą w Auto-Bildzie/Auto-Świecie trzeba podchodzić z dużym dystansem ale możliwe, ze coś w tym jest a innych testów długodystansowych niestety nie znalazłem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2010, 18:11

Wiem ze po komisach sie nie chodzi, ale byłem z ciekawości dzisiaj zobaczyć, bo gość ma na prawde kilka samochodów godnych uwagi, ale musze przyjechac z mechanikiem i testerem lakieru bo niestety jestem laikiem... zapytalem o passata b6 mial kilka modelów, i wszystkie 2007 bo ponoć własnie od tego rocznika już była dużo bardziej zmniejszona awaryjność, ale około 50k trzeba dać niestety, a wam dziękuje za opinie i rady, rezygnuje z kupna tego passata 2.0 2005 ;)
a co myslicie o tej skodzie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
przebieg raczej nierealny
i jetta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
powiem ze całkiem sie nią zainteresowalem, tylko to jest 2006 gosciu z miejsca dał rabat prawie 3k i mówi ze za 41k sprzeda, małe, wgniecienie ma dachu co skomentował uderzeniem jabłka z drzewa :D
matekw99
Nowicjusz

Miejscowość: PL

24 Paź 2010, 18:29

Ja w końcu zdecydowałem się wystawić moja mazde:)
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jesteś zainteresowany? Budżet podobny a daleko nie masz. Samochód pewny i nie od handlarza
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Paź 2010, 18:53

hehe nie powiem ze zawsze mi sie podobała ta mazda, co doradzicie koledzy? :)
powiem Ci ze jest to do zastanowienia :) acha a co z tym lakierem?
matekw99
Nowicjusz

Miejscowość: PL

24 Paź 2010, 19:16

matekw99 napisał(a):hehe nie powiem ze zawsze mi sie podobała ta mazda, co doradzicie koledzy? :)
powiem Ci ze jest to do zastanowienia :) acha a co z tym lakierem?

Niech oceniają;) nic do ukrycia nie mam. Daj maila na pw to wysle Ci zdjęcia tych uszkodzeń przed naprawa.
Naprawdę kosmetyka ale nie lubię jeździć porysowsnym autem;)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...
    Latem należy dbać o akumulator tak samo, jak zimą
    Akumulator najczęściej odmawia posłuszeństwa zimą. Okazuje się, że nie z powodu niskich temperatur, lecz głównie z powodu zaniedbań w okresie letnim. Nieprzygotowany do zimy akumulator przestaje działać już przy pierwszych ...

24 Paź 2010, 19:16

Przykro mi to twierdzić, ale od MAZDY 6 z tych lat ,lepszego auta nie ma,mogą być tylko gorsze,ale?! Auto musi być z pewnych rąk,to jeden z najmniej problematycznych Diesli z common rail na rynku ,jeśli oczywiście nie jest wyeksploatowany na maxa, a i w takim o pękaniu głowic nie ma mowy.Budżet podobny, ale te auta dzieli przepaść jakościowa,nie ma nawet czego porównywać ,ani pod względem elektronicznym ani silnikowym ba ,nawet zawieszenie w Maździe z tego roku już jest trwałe :!: (Naturalnie na początku produkcji 2002r. były problemy z Dieslami oraz zawieszeniem)Gdyby to był starszy rocznik(z początku produkcji,musiałbym Diesla odradzić),to auto kupowałbym w ciemno :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)