Passat b6 - elektryczny hamulec ręczny, automatyczne blokowanie

30 Lip 2019, 06:50

Witam. Otóż posiadam Pasata b6 rocznik 2007 w którym wyłączyłem elektryczny Hamulec postojowy poprzez naciśnięcie pedału hamulca oraz przycisku hamulca elektrycznego i od tego momentu nie zaciąga się Hamulec automatycznie po wyłączeniu silnika. Może mi ktoś powiedzieć co i jak zrobić żeby po wyłączeniu silnika Hamulec zaciągnął się automatycznie? Przed tą moją operacją manualnego wyłączenia zaciągał się owy Hamulec automatycznie.

Pozdrawiam
Defendu
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

30 Lip 2019, 07:52

A nie wyłączyłeś czasem funkcji Auto-Hold? Powinieneś mieć taki przycisk skoro masz automatyczne zaciąganie hamulca ręcznego.

Musisz wiedzieć że:
- hamulec włączamy/zaciągamy wciskając przycisk
- podczas wyłączenia/zwolnienia hamulca wciskamy przycisk i jednocześnie pedał hamulca nożnego (czyli tak jak zrobiłeś)
- automatyczne zwolnienie ręcznego powinno nastąpić jak mamy włączony silnik, zapniemy pasy i dodamy trochę gazu
- podczas włączonej funkcji funkcji Auto-Hold (przycisk), po zgaszeniu/wyłączeniu silnika ręczny sam się zaciągnie

Tak to wygląda w twoim modelu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Lip 2019, 08:54

Sęk w tym, że od momentu wyłączenia hamulca przyciskiem P wraz z nacisnietym pedałem hamulca już się automatycznie nie zaciąga po wygaszeniu silnika. Hamulec wyłączyłem z powodu wjazdu na myjnie.
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 09:26

A manualnie wszystko jest ok? Za pomocą przycisku hamulec działa?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lip 2019, 10:52

Manualnie wszystko jest ok, hamulec działa prawidłowo. Również automatycznie się odblokowuje po dodaniu gazu lecz się automatycznie nie blokuje po wyłączeniu silnika.
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 11:17

Więc musiałeś jakoś wyłączyć tę opcję automatyczną, coś pamiętam że w VW niektórych było że aby włączyć Auto Hold muszą być zapięte pasy kierowcy więc sprobuj może u Ciebie też o to chodzi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...

30 Lip 2019, 14:20

Wyłączyłem tak jak opisałem wyżej ale jak to włączyć spowrorem? Tego właśnie nie wiem.
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 14:46

Defendu napisał(a):Wyłączyłem tak jak opisałem wyżej ale jak to włączyć spowrorem? Tego właśnie nie wiem.
Po lewej stronie lewarka zmiany biegów poniżej przycisku ESP jest przycisk Auto Hold, czy jest on wciśnięty/włączony?

Każde manualne naciśnięcie przycisku hamulca ręcznego dezaktywuje tą funkcję i trzeba ją na nowo włączyć. Masz instrukcję do tego samochodu? Tam powinno być to opisane.
Cichy77
Forumowicz VIP

30 Lip 2019, 14:57

Sęk w tym,że nie posiadam instrukcji do tego auta :no:
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 15:07

Obawiam się, że nie mam w aucie po lewej stronie tego przycisku auto hold.
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 15:10

Passat b6 - elektryczny hamulec ręczny, automatyczne blokowanieJedynie po prawej stronie jest przycisk z napisem Set
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 15:52

Hm… to dziwne że działało ci automatyczne zaciąganie ręcznego. Może sprawdź jeszcze w MFA+ w menu ma wyświetlaczu czy masz opcję związaną z auto-hold lub ręcznym.
Wydaje mi się e nie było takiej opcji o której piszesz jak auto nie miało auto-hold ale skoro to u ciebie działało ;/ Muszę poszukać z ciekawości gdzieś w manualu.

A ty sprawdź może w instrukcji czy nie masz nic na ten temat.
Cichy77
Forumowicz VIP

30 Lip 2019, 15:54

Tak jak pisałem wcześniej po wyłączeniu silnika Hamulec zaciągał się automatycznie a teraz to nie działa. Niestety nie posiadam instrukcji obsługi.
Defendu
Nowicjusz

30 Lip 2019, 16:37

Informacje na temat tego hamulca masz w zeszycie 3.2 "Jazda" nie mogę go znaleźć ale spróbuj zrobić tak: zaciągnij ręczny z hamulcem podczas jak silnik będzie pracował i będziesz miał zapięte pasy. Podczas ruszania nie zwalniaj go, powinien sam puścić jak dodasz trochę gazu. Po wyłączeniu samochodu sprawdź czy ręczny zaciągnie się automatycznie tak jak to było wcześniej.

Musi być jakaś kombinacja żeby tą funkcję włączyć ponownie.

PS. Na chomikuj masz tą instrukcję https://chomikuj.pl/ttttt_ddddd/Instrukcja+Passat+B6+Variant/Instrukcja+Passat+B6+-+3.2_Jazda,667350738.pdf
Cichy77
Forumowicz VIP