Peguot 407 to dobry wybór?

12 Sie 2020, 12:57

Kolego VWPolo każdy robi jak uważa. Jeżeli ktoś lubi odrobinę niepewności na czym jeździ to może nie wymieniać. Kwestia szacunku do własnych pieniędzy, zdrowia i czasu.
Domyślam się, że autor raczej nie jest amatorem takich mocnych wrażeń i raczej nie byłby zadowolony, gdyby po kilkuset kilometrach pękł mu pasek rozrządu lub koło stanęło bokiem przez zerwaną końcówkę drążka. Nie znam nikogo kto cieszyłby się z faktu, że auto, na które zbierał sporo czasu pieniądze, po 2 miesiącach musi zezłomować.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

12 Sie 2020, 13:56

VWPolo (a może raczej Bartolekk czy Pionek), bez komentarza :ok:

Bez pakietu startowego można co najwyżej jeździć gratem za kilka stów. Rozsypie się, to na złom. Reszta, to nic dodać, nic ująć do tego, co napisał aple4
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

12 Sie 2020, 14:34

Zapytam jeszcze raz, skoro diagnosta nic nie wykrył, wszystko jest sprawne i działa to po co zmieniać cokolwiek? Zamiast pisać głupoty dajcie przykłady, bo moje auta nadal jeżdżą, a zmieniam tylko w razie potrzeby.

Rozumiem, że fajnie jest wywalić przy aucie za 10 tys. kolejnego tysiaka tak bez powodu? Kończę dyskusję, Mike pokazał klasę :mrgreen: Pseudomechanik za 100 zł. :naughty:
Ostatnio edytowany przez VWpolo, 12 Sie 2020, 21:39, edytowano w sumie 1 raz
VWpolo
Nowicjusz

12 Sie 2020, 16:03

A diagnosta Ci sprawdzi stan rozrządu? Kiedy olej byl zmieniany? Stan świec? Układu paliwowego? Filtrów powietrznych? Zastanów się trochę co gadasz......
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sie 2020, 16:38

Co to za mechanik jak nawet oleju/świec nie umie sprawdzić? Beznadziejny :wink: Jedziesz do warsztatu i jak nie ma problemu to nie ruszasz - proste jak drut. Rozumiem, że jak coś zmieni niepotrzebnie np. amorki to oddasz mu kasę, którą wyrzucił w błoto? :)

No patrz, jakoś auta mi działają, widziałem niezły ból nie powiem czego jak ktoś tutaj jechał na starych oponach. Zapytam ostatni raz, po co coś zmieniać skoro jest sprawny? Poza nabijaniem kasy mechanikom innego sensu nie widzę :wink:

Może zamiast dawać warny pokaż, że faktycznie coś wiesz o samochodach :wink:
Ostatnio edytowany przez VWpolo, 12 Sie 2020, 21:39, edytowano w sumie 1 raz
VWpolo
Nowicjusz

12 Sie 2020, 16:54

ch...a, a nie dalej jak w poniedziałek zerwał mi się pasek rozrządu w firmowym aucie. A przecież dobry był, do wymiany zalecanej przez producenta jeszcze 40k zostało.

Witamy z powrotem bartolek
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...

12 Sie 2020, 16:55

Ten Peguot o którego pytałem Was w moim pierwszym poście już nie aktualny, gdyż za drogi w naprawach. Szukam mojego pierwszego samochodu w życiu do 10 tyś złotych gdyż mówiono mi przez doświadczonych kierowców że tańsze się szybko psują i trzeba wkładać w naprawy dwa razy tyle ile sam koszt auta. Szukam na róznego typu portalach olx otomoto itd i wyszukałem kilka modeli, które wizualnie i pod maską mi się spodobały. To Mazda 3 gen. I . Opel corsa rocznik 2010. Renault Clio 2010 rocznik KIA Ceed. najbardziej przypadła mi do gustu Mazda 3, co o niej sądzicie? Droga w utrzymaniu? Z opisów właścicieli zachwalają sobie i spalanie jest na poziomie 7l/100km i ma 150 koni. A jak z silnikiem? A może podacie swoje typy samochodów
Myrolq1
Nowicjusz

12 Sie 2020, 17:24

Invi właśnie potwierdziłeś to co napisałem, nie ważne są przedziały w km/czasie, bo i tak może Ci się rozwalić - ważne jest, by sprawdzić stan, bo pewnie był beznadziejny :ok: Czego jest przykładem jest to auto.

Co do auta to kup sobie Leona/Golfa 1.6 :) Ewentualnie Toledo, a na tych ekspercików bym na Twoim miejscu uważał :unsure:
VWpolo
Nowicjusz

12 Sie 2020, 17:27

VWpolo napisał(a):Zapytam jeszcze raz, skoro diagnosta nic nie wykrył, wszystko jest sprawne i działa to po co zmieniać cokolwiek? Zamiast pisać głupoty dajcie przykłady, bo moje auta jak i instruktora nadal jeżdżą, a zmieniam tylko w razie potrzeby.

Rozumiem, że fajnie jest wywalić przy aucie za 10 tys. kolejnego tysiaka tak bez powodu? Kończę dyskusję, Mike pokazał klasę Pseudomechanik za 100 zł.

Diagnosta to Ci sprawdzi tylko zawieszenie, hamulce, uklad kierowniczy, opony

takie rzeczy jak rozrzad, filtry, olej wymienia sie okresowo, a bardzo czesto kupujac auta za takie pieniadze nie mamy wiedzy co i kiedy bylo robione, wiec w/w elementy naturalnie wchodza w sklad umownego pakietu startowego, to ze auto kosztuje 10tys nie jest zadnym wytlumaczeniem
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sie 2020, 17:35

Raziel nie warto, tylko karmimy trolla :ok:

Myrolq1 napisał(a):Opel corsa rocznik 2010. Renault Clio 2010 rocznik
bardziej realne będą roczniki ok 2008. W Corsie unikaj 1.0.
Myrolq1 napisał(a):Mazda 3,
dzieli się na te już polepione i te przed blacharką (innymi słowy lubi zgnić).

Z innych możesz szukać Forda Focusa mk2, całej gamy kompaktowych VAGów (a3, Leon/Toledo, Octavia, Golf/Bora), Honda Civic VII (też lubi rdzewieć), Toyota Corolla e12, Opel Astra H
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004