Pęknięty przewód w VW Passat B3 1992 1.9 TD

18 Lis 2013, 11:18

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem osobą nową, proszę o pomoc. Jeżdżę VW Passatem B3 1992 rok 1.9 TD 75 KM.
Opowiem po kolei co się wydarzyło, proszę postarajcie się mi pomóc. Mianowicie, po przebytej drodze ok. 140 km, stanąłem na moment odstawić pewną osobę, gdy cofałem poszła para z nawiewów do kabiny, zauważyć to można było na szybach. Od razu sprawdziłem pod maską o co chodzi, było ciemno, zauważyłem jedynie, że silnik jest mokry i cieknie jakiś płyn (prawdopodobnie chłodniczy) z przewodu, który łączy silnik nagrzewnicą(?), nie wiem, strzelam, w każdym razie przewód od silnika wchodzi w stronę kabiny. Powiedzcie co mam zrobić? Jak się nazywa ten przewód? Jak go wymienić? Gdzie kupić? Mieszkam w Warszawie.
Pozdrawiam i z góry dziękuje!!!!
henio777
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 2008
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW Passat B3
Silnik: 1.9 TD 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

01 Sty 2014, 11:09

Myślę,że problem rozwiązałeś.Takie rzeczy kupuje się w ASO VW(MOŻESZ NEGOCJOWAĆ CENY),idziesz z dowodem rejestracyjnym,pokazujesz VIN auta,oni patrzą do kompa,mówisz im co potrzebujesz ,wyskakuje na ekranie grafika ukazująca te rejony,a ty paluszkiem pokazujesz o co ci chodzi.Ja tak robię gdy chodzi o nietypowe części.Na wszelki wypadek wymień sobie wszystkie gumowe przewody układu chłodzenia,przecież ta guma też parcieje z czasem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Sty 2014, 16:17

PhantomASA1 - z tym serwisem to nie przesadzaj :wink: - chcesz żeby czowieka oskubali za kawałek węża?
Z opisu wynika, że chodzi o wąż do nagrzewnicy. W każdym sklepie motoryzacyjnym można go zamówić - idziesz do sklepu, mówisz o co chodzi, oni sprawdzają w katalogi i jak nie mają na miejscu to sprowadzajją w ciągu jednego dnia. A cena napewno dużo niższa niż w ASO. Jest jeszcze sprawa czy ten wąż jest poprostu prosty, czy powyginany. Jak prosty, to już wogóle nie ma problemu, bo kupi się taki na miejscu. Trzeba tylko wiedzieć jaki długi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2014, 18:23

:no: To nie jest tak :wink: Podam przykład.Kupiłem na Allegro termostat ze znaczkiem Mercedesa u dystrybutora,który sprzedaje tylko części ze znaczkiem Mercedesa,zapłaciłem za niego 65 zł plus k.w.(już nie pamiętam ile ,coś ok.15 zł),czyli razem 80 zł.Potem dowiedziałem się,że te modele z tego roku mogą mieć zintegrowane termostaty z obudową.Pojechałem na wymianę do ASO MB w mojej wiosce,bo zima była.Myślę sobie rozbiorę,wyleję płyn ,i okaże się,że lipka.Zrobiono w 15 minut,okazało się,że miałem już normalny termostat,gdybym nie miał kupionego ,to w ASO mógłbym kupić taki sam za 65 zł :D Już nie boję się ASO .Naturalnie są części,których cena przyprawia o ból głowy,ale zazwyczaj można je kupić tylko w ASO,np.piasty(albo szrot).Kolega miał Vito z silnikiem CDI,siadł mu jakiś czujnik,poleciłem mu ASO ,by się targował,kupił czujnik BOSCH w cenie przystępnej.Oni tam patrzą na rocznik auta,i odpowiednio łaskawie podchodzą do klientów.Za robociznę zapłaciłem 35 zł :D Oczywiście gdybym przyjechał nowiutkim Meśkiem,inaczej bym został potraktowany.Mercedes trzyma wysoki poziom,poza tym podoba mi się kultura obsługiwania klientów w ASO.Wieczorem telefon z ASO od miłej pani,która zapytała czy jest z układem chłodzenia wszystko w porządku :piwo:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Sty 2014, 20:45

Czyżby ASO spokorniało?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2014, 21:09

Może nie o to chodzi,wszystko zależy od personelu,inteligentnego podejścia do klienta.Napisałbym jeszcze o czymś,ale nie mogę,bo to tajemnica Serwisu MB,podejrzewam,że wszystkich serwisów,gdybym o tym napisał,wielu czytających by się bardzo zadziwiło,niestety nie mogę napisać,to jest też tajemnica niejednego mechanika,takich sekretów się nie wyjawia :wink: Mogę o tym napisać np.Koledze MotoAlbercik,ale tylko na priv,jeśli wyrazi na to ochotę,działa w branży ,więc mogę :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...