Pęknięty silnik

25 Wrz 2006, 16:17

Witam mam takie pytanie w jaki sposob jezeli da sie wogole naprawic pekniecie silnika . Na dole kolo miski olejowej mam widoczne pekniecie, z ktorego wydostaje sie olej i zawsze po postoju zostaje plama oleju . Jest to silnik 1.4 benzyna w citroenie bx rocznik 85' . Moze ktos mial cos podobnego lub wie co mozna z tym zrobic . Z gory dziekuje za odpowiedzi.
mariusz861
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów
  • 25 Wrz 2006, 20:44

Witam,
    To nie jest prosta sprawa, ale generalnie żeby naprawic pękniecie to trzeba je zespawać, a żeby to zrobic to trzeba rozebrać silnik ;) no i oddać tam gdzie się profesjonalnie zajmują spawaniem bloków w samochodach. Chyba prostszym sposobem będzie kupienie takiego drugiego nie pękniętego bloku i przełożenie...
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

26 Wrz 2006, 09:35

dlaczego wogole ten silnik pekl??
    smerfetka
    Początkujący

Miejscowość: Gogolin

26 Wrz 2006, 16:57

Powodów może być milion...

Generalnie silniki poddają się, gdy się je przegrzeje, niedopilnuje się stanu chłodziwa i/lub oleju, przesili, lub po prostu ze starości (chociaż '85 nie jest aż taki stary - ostatnio oglądałem piękne Volvo z '52 - silnik cacuszko ful oryginał!)...

Może też gdzieś dostał (nierówności nawierzchni) - na to może wskazywać miejsce - "(...) na dole koło miski olejowej".

I zalecałbym raczej nie-jeżdżenie z takim motorkiem, bo może się okazać, że już się go nie da naprawić... - lepiej udaj się jak najszybciej do jakiegoś DOBREGO (nie do serwisu fabrycznego, bo tam są tylko wymieniacze... :D ) mechanika...

Powodzenia
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

12 Gru 2009, 19:48

Ja bym się bał takich eksperymentów-dla ryzykanta.
    Można by spróbować zakupić używany silnik a stary by został na części ale to tylko sugestia.Zrobisz jak uważasz
    chicken19
    Zaawansowany

12 Gru 2009, 22:04

witam spotkałem sie z takim przypadkiem i powiem krótko ze wymiana silnika nie wchodzi wgre gdyz sam niewiesz czy on bedzie dobrze chodził a sapawanie duraluminium z czego silnik jest zrobiony kosztuje grosze wiec lepiej pospawac niz kupic cos co moze wygladac na sprawne nawet po pierwszym odpaleniu ale okaze sie ze nadajer sie na złom!! juz sam to przerabiałem jakby co prosze do mnie pisac na maila [email widoczny po zalogowaniu] pozdrawiam
    berek1903
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
      W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...

12 Gru 2009, 22:26

A w jakiej sprawie Ma pisać, spawasz? naprawiasz? czy Co?, jeżeli na złomie kupisz silnik to tego można się spodziewać, kompresja powie wiele o silniku wystarczy sprawdzić i nie kupować wypicowanego tylko normalnie zabrudzony, wtedy można na oko stwierdzić jaki stan jest tej jednostki
    artj
    Początkujący

Miejscowość: Polska