Peugeot 106 zapalona kontrolka

28 Sty 2008, 08:51

mam problem ze świecącą się kontrolka hamulca recznego. Hamulec nie jest zaciagniety, a kontrolka raz sie pali raz gaśnie
anusia
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 28 Sty 2008, 09:00

Sprawdz czy przewód podłączony do włącznika pod hamulcem ręcznym(taki mały czarny cypelek,który wyskskuje jak rączkę hamulaca podniesiesz do góry,a jak opuszczasz,to się ten cypelek chowa),nie jest luźny i czy nie dotyka masy samochodu.Sprawdz tez poziom płynu hamulcowego - jak jest go za mało,to kontrolka hamulca ręcznego również bedzie się świecić lub migać na zakrętach lub podczas hamowania - w zbiorniczku płynu hamulcowego na korku jest taki pływak z włącznikiem - jak jest za mało płynu,pływak opada w dół i załącza kontrolkę.Może też być to wina przewodów na tym czujniku - konektorki wraz z przewodami są na korku zbiorniczka.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Sty 2008, 09:31

ok dzieki, wszystko posprawdzam
    kompletnie sie nie znam, więc po prostu boje się zeby mi sie samochód na środku drogi nie zatrzymał albo co gorsza nagle zablokowały koła
    pozdrawiam
    anusia
    Nowicjusz

28 Sty 2008, 14:14

Kontrolka ręcznego może się również świecić jak jest kiepskie ciśnienie w układzie hamulcowym. Sprawdź stan płynów ;)
    przemandero
    Nowicjusz

28 Sty 2008, 22:09

przemandero napisał(a):Kontrolka ręcznego może się również świecić jak jest kiepskie ciśnienie w układzie hamulcowym. Sprawdź stan płynów ;)

też to miałem , i okazało się że za niski poziom plynu hamulcowego
    a przyczyną niskiego stanu był cieknacy cylinderek
    74
    Początkujący

05 Lut 2008, 16:28

problem został rozwiazany-mało płynu..dzieki
    anusia
    Nowicjusz

25 Lut 2009, 05:52

witam.

Ile płynu hamulcowego dot-4 potrzeba przy wymianie przewodów hamulcowych i hm dwóch cylinderków ? :roll: ( Peugeot 106)
    artfilka
    artfilka
    Nowicjusz

26 Lis 2009, 23:18

artfilka napisał(a):witam.

Ile płynu hamulcowego dot-4 potrzeba przy wymianie przewodów hamulcowych i hm dwóch cylinderków ? :roll: ( Peugeot 106)

A propo kontrolek to sieca mi sie kontrolki temperaury cieczy chłodzacej i oleju zaraz po odpaleniu jakis czas a puzniej po jakis 10 km wlacza sie wetylator co to moze byc?? pomocy
    paweliki
    Nowicjusz

Miejscowość: Legnica