Peugeot 2008 - wymiana amortyzatora

22 Sie 2024, 10:59

Witam, jadę w podróż do Chorwacji i chce mieć pewność, że auto będzie sprawne. W Peugeocie 2008 z 2017 roku z silnikiem 1.6 bluehdi- 100km miałem problemy ze stukaniem na przedniej i tylnej osi. Mechanik wymienił przeguby, wahacze, klocki itd. Problem ustał a ja mam wrażenie, ze auto jest bardziej stabilne. Pojechałem na stacje kontroli pojazdów, żeby sprawdzić auto przed wyjazdem i diagnosta powiedział mi, ze został mi 30% lewego przedniego amortyzatora natomiast prawy przedni ma zakres 90 %, oba z tyłu także 90 %. Co myślicie o wymianie samego lewego przedniego amortyzatora bez wymiany dwóch na przedniej osi. Zawsze mechanicy powtarzają, że trzeba dwa na 1 osi wymieniać. Nie wiem kiedy te amortyzatory były wymieniane i czy były. Z góry dzieki za pomoc.
aromat1993r
Obserwowany

22 Sie 2024, 13:19

aromat1993r napisał(a):Zawsze mechanicy powtarzają, że trzeba dwa na 1 osi wymieniać
właśnie dlatego żeby nie było takich przypadków jak masz teraz bo też to triche dziwne ze zurzył się lewy bo zazwyczaj jest właśnie odwrotnie prawy się zużywa dużo szybciej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2024, 15:27

Najlepszym sposobem jest po prostu bujnięcie budą,jeśli nadwozie nie zatrzyma się od razu tylko zachybota góra dół,amortyzator jest do wymiany,na stacji diagnostycznej nie zawsze sprzęt jest precyzyjny,chociażby dowód,brat był swoją W204 ką,na stacji wyszło ,że amory są w bdb stanie,brat wcześniej narzekał,że auto już nie prowadzi się tak jak dawniej,sprawdziłem bujając budą ,jeden przedni prawy był do wymiany,lewy super,a na stacji wyszło,że wszystkie sprawne,wymienił tylko ten jeden i wszystko jak dawniej(jazda)Nie wymieniał dwóch,po co, jeśli ten drugi trzymał?Lewa strona wytrzymuje dużo dłużej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Wrz 2024, 19:59

Wymienia się mimo wszystkiego parami . Przy wymianie jednej strony co wiąże się z zakupem jednego amortyzatora nie ma gwarancji . Ot takie zasady co do niektórych sprzedawców części :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne podróże - kilka dobrych rad
    Powoli kończy się lato, a przed nami złota, polska jesień. Pora roku, która swoją zmiennością może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kierowców, bo mało kto dostrzega zagrożenia, jakie ze sobą niesie. ...