Zgrzytanie w chłodniejsze dni

10 Wrz 2024, 10:36

Mam problem ze zgrzytaniem w okolicy lewego przedniego koła w chłodniejsze dni przy skręcaniu w którąkolwiek ze stron. Jak auto postoi na gorącu to problemu nie ma. Oddałem 2x do mechanika, po podniesieniu auta nic złego nie widać, problem po jego opuszczeniu znika. Czy to może być wina jakiegoś smaru?
fgsr
Nowicjusz

11 Wrz 2024, 10:09

Jakiego typu jest to zgrzytanie tu warto się przysłuchać bo czasem może to być element gumowy.

fgsr napisał(a):Oddałem 2x do mechanika, po podniesieniu auta nic złego nie widać, problem po jego opuszczeniu znika.
Takie problemy najlepiej sprawdzać na kanale jak auto stoi i problem występuje w momencie kiedy je podnosisz zmienia się ułożenie elementów zawieszenia i skrzypienie/zgrzytanie może wtedy już nie występować :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2024, 11:37

Jest to coś takiego chrupanie, metalowy element o inny metalowy. Wymieniłem sworzeń wahacza ale problem nadal pozostaje. Jakieś inne pomysły?
fgsr
Nowicjusz

17 Wrz 2024, 10:12

Wracam z dodatkowymi informacjami:
-wymieniłem sworzeń przy lewym kole
-wymieniłem górne mocowania amortyzatorów
-byłem na SKP, gdzie dokładnie potwierdzili że całe zawieszenie super jest
..a problem dalej nie zniknął.
Przy skręcaniu kierownicą wyczuwalne i słyszalne jest "gruchotanie". Dodam, że przy wrzuceniu biegu na "P" i kliknięciu przycisku żeby zmienić bieg na inny słychać "klik", jakby od zapadki. Na zimnym silniku po wrzuceniu biegu "D", auto z lewej strony delikatnie się podnosi, wyżej niż strona prawa. Mechanik nie ma pomysłu co z tym dalej zrobić. Proszę o porady bo już nie wiem co to może być.
fgsr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...