Peugeot 207 1.6 VTI 120km - Uszczelka pod głowicą?

19 Paź 2022, 17:55

Witam, od pewnego czasu mianowicie od ponad tygodnia borykam sie z pewnym problemem. Auto chodzi normalnie, ma moc, nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków, lecz na postoju kopci sobie na biało, dodatkowo na krótszych trasach widać białą maź pod korkiem oleju, lecz po dłuższej trasie nalot znika. Uznałem, że może być to uszczelka pod głowicą i kupiłem tester na obecność CO2 i tutaj zaczyna sie zagwozdka, tester założony przez 10 minut sprawdzany na obrotach jałowych jak i trochę większych ~1500 obrotów, płyn nie zmienia koloru , jest identyczny jak w pojemniku, myślałem że moze ktos mnie oszukal i jest to zly plyn ale po dmuchnieciu w przyrzad plyn zmienil kolor na zielony więc działa poprawnie, mimo to auto nadal kopci sobie na obrotach jałowych i podczas gdy dodam gazu wydobywa się wiecej (dymu). Dym niema żadnego zapachu, czuć tylko benzynę, ale tak było również wczesniej gdy auto nie kopciło. Czy może być to zbierająca się wilgoć w układzie wydechowym lub coś w ten deseń? Ma ktoś jakiś pomysł? Dodam, że gdy auto stalo na obrotach jałowych i na chwile chlodnica zaczeła sie szybciej krecic auto przestalo dymić, a gdy chlodnica przestała "wyć" spowrotem sobie kopci. Pozdrawiam i liczę, że ktoś bedzie wiedzial co moze mu dolegać.
ReQu10234
Nowicjusz

19 Paź 2022, 19:29

Dymienie może być spowodowane przez wiele czynników. Gdy jest zimno w układzie chłodzenia zbiera się wilgoć więc dymienie po pierwszym odpaleniu jest normalne jeśli nie jest przesadne. Powinno ustać gdy auto zacznie się rozgrzewać
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Paź 2022, 06:11

Problemem właśnie jest to, ze potrafi sobie kopcić juz nawet rozgrzany w momencie gdy na dworzu jest 12 stopni i jest to widoczne gołym okiem, tym bardziej przy naciśnięciu pedału gazu, ale zdarza się, że kopci ~5s od urochomienia silnika i przestaje.
ReQu10234
Nowicjusz

20 Paź 2022, 09:12

Maź pod korkiem oleju w niektórych silnikach jeżdżonych na krótkich odcinkach to normalna sprawa. Jeśli po dłuższej trasie znika to wszystko w porządku.

Dymi tylko rano jak jest zimny, potem nie? To też wszystko ok.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2022, 10:40

potrafi tez kopcić sobie pod wieczór lub w trakcie dnia, z rana wiem, ze to od wilgoci ale po przejechaniu około 20km w ciągu dnia około godziny 14/15 przy 12 stopniach tez potrafi dymic na jałowych obrotach i przy dodawaniu gazu na postoju
ReQu10234
Nowicjusz

20 Paź 2022, 10:48

Na rozgrzanym już nie powinien dymić, ale jak postoi trochę to przy odpaleniu może znowu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2022, 12:01

Właśnie problem w tym, ze po zrobieniu trasy gdy silnik jest już rozgrzany dalej na jałowym biegu gdy auto stoi potrafi kopcić, mimo ze test szczelności uszczelki pod głowica wyszedł pozytywnie (kolor odczynnika nie zmienił sie)
ReQu10234
Nowicjusz

20 Paź 2022, 13:08

Jeżeli miałaby to być wina UPG, to musiałoby ci ubywać płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego. Zrób tak - po całonocnym postoju, rano, zanim odpalisz silnik, zerknij ile jest płynu w zbiorniczku. Jak będzie potrzeba to uzupełnij. Płynu nalej tak, żeby było na tym składaniu. Jak masz więcej, to zaznacz sobie markerem kreseczką. Jeździj i obserwuj poziom. Codziennie rano, po całonocnym postoju poziom nie powinien się zmienić. Jak się nie zmieni, to nie jest to UPG, a po prostu temp. robi swoje.
Co do masełka na korku wlewu oleju, to jest to wina tego, że robisz krótkie trasy i silnik jest niedogrzany. A to by też wskazywało na ten biały dym - w tłumiku i układzie wydechowym gromadzi się woda, która odparowuje podczas jazdy. Kolejna rzecz, to temp. spalin, a temp. otoczenia. Wiadome, że jak coś jest bardziej gorące niż otoczenie, to będzie para. Im chłodniej, tym pary więcej widać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2022, 13:55

Dzisiaj na przykład po powrocie z pracy, auto na jałowym biegu w ogóle nie kopci, nie sprawdzałem jeszcze czy przy wciskaniu pedału gazu też niema problemu natomiast jeśli chodzi o płyn chłodny w zbiorniczku wyrównawczym to mam go teraz w połowie zbiorniczka, natomiast po jeździe zawsze jest go mniej (najpewniej zostaje w układzie) i spowrotem swoim tempem wraca do zbiorniczka, bo z rana poziom płynu jest taki sam jak zawsze. Zauwazylem tez ze pod zbiorniczkiem dosyc widocznie widac, ze blachy się „pocą” i mysle, ze może to być wina pękniętego gdzieś zbiorniczka, który przy wyższej temperaturze gdzieś przepuszcza płyn natomiast nie jest to duża ilość
ReQu10234
Nowicjusz

20 Paź 2022, 14:05

W takim razie nie ma czym się zamartwiać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2023, 22:55

Cześć
A rozmyślałeś nad zmianą silnika na inny ?
Mam podobnie, P207cc 1.6vti 120KM bierze olej, falują obroty, ogólnie zaczyna mnie irytować ten silnik. Auto w bdb stanie i bogato wyposażone, ma nawet Webasto.
Myślę by zrobić swap z 206 s16 2.0 138KM ale szukam informacji potwierdzających że wszystko pasuje bez cięcia i spawania. Pomijam elektrykę bo tam pewnie trzeba trochę namieszać.
Pazur
Obserwowany