Peugeot 307 kombi 2007 czy mazda 3 2006?

17 Gru 2009, 17:38

milutki5 napisał(a):Sa takie chwile ze lepiej milczeć

:lol: :lol: :lol:

Koło nie może odpaść samo z siebie. Ktoś musiał mu pomóc. Po prostu nie ma takiej siły, żeby samo z siebie odpadło, bo wina fabryki.
Wiesz, może i tata dbał, ale jak jechał jego pracownik to miał to w nosie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Gru 2009, 09:19

Samochody są złośliwe, a to koło samo odpadnie , a to dyskoteka sama z siebie w kontrolka ch :lol: .
Dalej męczę temat, mazda obecnie jest moją faworytką, ale myślę czasem też o fokusie. Nie podoba mi się na oko, ale też nie skreślam definitywnie. W sumie to całkiem podobne auta, tak bardzo oględnie mówiąc. Focus jest znacznie popularniejszy, takie typowe auto flotowe. Powoli zbieram się do organizowania sprzedaży almery, czas mnie nie goni, więc stresu nie ma. Patrzyłam na oferty w sieci, no wielkiego wyboru mazd nie zauważyłam, znając życie tak mniej więcej 70 % ofert odpadnie w przedbiegach. Jak ja nie lubię tego szukania, sprzedawania. Mój M twierdzi, że temat jest prosty, mazda jest bardziej kobieca :lol: . Tyle, że z jej zakupem mogą być większe trudności. Jeśli tak będzie, w odwodzie trzymam tego focusa, najważniejszy jest stan auta w odniesieniu do ceny, to główne ograniczenia. Nie chciałabym schodzić poniżej 2006 ,a obawiam się, w sumie to jestem prawie pewna , że przyzwoitej 3 za wstępnie przyjętą kwotę nie kupimy , focusa pewnie szybciej. Do cen z allegro, otomoto itp. doliczam tak około 30% , sprawdzałam ceny aut na niemieckich stronach, aby mieć punkt wyjścia. Nie miała baba problemu, to teraz już ma :lol: . Reasumując mazda jako wybór optymalny, fokus jaka realna alternatywa.
ika7766
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

18 Gru 2009, 12:08

Focus i Mazda mają ta samą płytę podłogową. Dlatego Mazda ma tak dobrą trakcję. Ale Japończycy nie poszli na łatwiznę, dokonali korekt, które sprawiają, że auto również pod względem wytrzymałości zawieszenia jest lepsze niż Focus.

Generalnie więc zawieszenie Mazdy to poprawiony Focus.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 14:43

Wracam do tematu, oglądaliśmy mazdę 3 i moje uczucia już są mieszane. Niby wszystko w porządku, ale to dla mnie za małe auto. Jeśliby to był nasz 2 samochód wtedy byłbym zdecydowana. Nie chodzi nawet o bagażnik, bo to bym potraktowała „lajtowo”, ale ogólnie dziwnie się czułam w tym aucie. Jest mniejsza od almery, no zupełnie inny typ . Nie mówię, że almera jest super samochodem, bo to przeciętniak, ale przyzwyczaiłam się już do takiej wielkości auta. Dochodzimy to totalnego braku faworyta do kupienia, tego właśnie najbardziej nie lubię. Oglądałam u znajomych peugeota 407 w wersji sedan, 2.0 TDI . Może jest trochę nieporęczny do jazdy miejskiej, w sumie tylko około 30 cm dłuższy od almery, ale ten samochód zrobił na mnie całkiem pozytywne wrażenie. Chyba muszę sobie jeszcze poczytać o tym modelu. Chyba najgorzej to nie wiedzieć czego się dokładnie chce, znaczy ja bym wiedziała, gdybym miał Inny budżet i to jest chyba mój główny problem. Nie zamęczam i czytam dalej.
ika7766
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

28 Gru 2009, 21:35

Nie TDI tylko HDI , fajne autko ale wolałbym 307 bo ilość przycisków w 407 , mnie przeraża , kiedyś to mi się podobało ale teraz coraz mniej. Rozglądnij się za Octavia Tour lub II.
astro007
Aktywny

30 Gru 2009, 15:44

Polecam Madzię 3 :!: To auto jest małe :?: porównując do innych kompaktów to moim zdaniem jest w środku naprawdę duże jak na segment C. Mam 190cm wzrostu i z tyłu siadam spokojnie, wygodnie wyprostowany nie dotykając głową sufitu co w niewielu Kompaktach się zdarza.
Moje zdanie:
307 - hmmm ciężki temat, w stereotypy nie wierzę, ale z opinii znajomka, który jest maniakiem Peugeotów to raczej można odradzić (opinia znajomka).
Leon - na to auto nie patrze...wiara mi nie pozwala. A tak na poważnie to z zewnątrz ma coś drapieżnego w sobie, środek niestety spaprany i tak naprawdę jak dla mnie auto bez polotu. Ot odklepany kolejny model, który ma się dobrze sprzedawać, ale to tylko subiektywna opinia.
Focus - posiadamy "w rodzinie" Focusa 1,6 tdci (ten sam silnik PSA co w Maździe, Volvo, Peugeotach i Citroenach), i nie ma z nim większych problemów. Zdarzają się jakieś drobne sprawy typu zacinający zamek, fotel itp. ale nic poważniejszego. Za to ładnie wygląda i prowadzi się rewelka (ale to Pani nie interesuje).
Mazda 3 - sam tym jeżdżę, więc głupio zachwalać, ale polecam :) cena niestety nie jest mała, ale otrzymuje się naprawdę dobrze zrobiony samochód. Jeżdżąc czuć, że przez wyprodukowaniem tego auta ktoś usiadł i pomyślał co dodać, co poprawić, żeby użytkownik był zadowolony.
407 - auto ładne (moje zdanie), w środku duże, dobrze wyciszone. Odradzam silnik 1,6 hdi, nie ze względu na konstrukcje - bo ta jest dobra, ale ze względu na jego 109KM. Auto waży 1,5 tony i choć ma bardzo dobą areodynamikę to 109KM nie robi szału. W Focusie czy Maździe (ok. 1300 kg ten sam silnik lepiej "ciągnie"). Zastanawiał mnie tylko fakt, że 407 jest tańsza od pozostałych wymienionych (biorąc pod uwagę rocznik, przebiegi itp.) choć jest autem klasowo wyższym...albo działają stereotypy i spadek wartości jest tak duży, albo coś jest na rzeczy, albo po prostu za mniej otrzymuje się więcej:) Nie wiem, więc nie chcę tworzyć stereotypów.
Pozdrawiam.
dunloper
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...