REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
tutaj mogą być zarówno świece jak i cewka czy inna część elektryczna. Jak mechanik podłączy pod komputer to napewno wyśletli mu zapamiętany błąd.Popek1993 napisał(a):auto przerywa jak się przyspiesza na dwójce (zauważyłem ze dzieje się to jak jest mało paliwa) - filtr? Świece? Czy coś gorszego... zapala się wówczas lampka check engine i komunikat anomale coś tam co oznacza podwyższone spalanie. Jeszcze jak ta kontrolka się zapaliła - stanąłem , silnik mega trząsł autem, bardzo było to nieprzyjemne. Zgasiłem auto, po chwili odpaliłem i było Ok.
ok 90 st. Jest prawidłową temperaturą także tu wszystko jest ok bo rozumiem że tych 90 nie przekracza?Popek1993 napisał(a):Temperatura jaka się pokazuje jest bardzo różna... np jadę spokojnie 5 min po osiedlu (codziennie sobie odpalam i po osiedlu śmigam by lepiej poznać auto) i wskakuje na 90st - termostat czy coś gorszego?
mechanik napewno zdiagnozuje, coś w zawieszeniu trzeba sprawdzić może być to wahacz, koñcówka drążka kierowniczego, poduszka amortyzatora, ciężko zgadywać.Popek1993 napisał(a):Kolejne... koła (chyba dokręcone) zaczęły stukać przy skręcaniu, głównie słuchać to jak stoję kręcę podczas parkowania i jak wpadam w dołki, takie głośne łup łup...
To może być problem z łożyskami na mcphersonach jak stoją to podczas skrecania sprężyna się skręca i to może powodować stuki.Popek1993 napisał(a):Kolejne... koła (chyba dokręcone) zaczęły stukać przy skręcaniu, głównie słuchać to jak stoję kręcę podczas parkowania
Proponuję wymienić na początku kable WN, świece, filtry i olej. Zajrzeć do przepustnicy i jeżeli wymaga czyszczenia to ją wyczyścić tak samo zerknąć na przepływomierz. Jak będzie to zrobione to wtedy sprawdzić czy problemy jakieś będą występowały. Oczywiście wcześniej watro znać błąd przez który zapadła ci się lampka check.Popek1993 napisał(a):auto przerywa jak się przyspiesza na dwójce (zauważyłem ze dzieje się to jak jest mało paliwa) - filtr? Świece? Czy coś gorszego...
Może tak być że problem już się nie pojawi po takim serwisie. Musisz obserwować i wymienić mocowania amorów i drążki kierownicze.Popek1993 napisał(a):powiedziano mi ze jeśli to będzie znowu występować po wymianie filtrów, olejów i świec to mam nie gasić auta tylko jechać prosto do nich żeby zdiagnozowali
Popek1993 napisał(a): zapala się wówczas lampka check engine i komunikat anomale coś tam co oznacza podwyższone spalanie.
Popek1993 napisał(a):Co do szarpania silnika - komputer nic nie wykrył