Peugeot 508 1.6 thp 156km 2011r dym z rury wydechowej

02 Lip 2020, 18:25

WItam. Ostatnio zaobserwowalem ze na rozgrzanym silniku po chwilowym postoju po nacisnieciu gazu z wydechu wydobywa sie dosyc duzo niebiesko bialego dymu. Jest to 'jednorazowy' dymek, po wcisnieciu gazu po raz kolejny dymu juz nie ma. Tydzien temu wymieniana byla turbina lacznie z olejem 5w30 shell, zauwazylem tez ze saczy sie olej z przewodu olejowego turbiny. Czy ten dymek ma cos wspolnego z nieszczelnoscia tego przewodu badz awaria samej turbiny czy szukac przyczyny gdzies indziej? Dym nie wystepuje podczas jazdy
Xassain11
Obserwowany

03 Lip 2020, 09:24

Xassain11 napisał(a):zauwazylem tez ze saczy sie olej z przewodu olejowego turbiny
Przypuszczam że to będzie problemem. Usuń go i wtedy sprawdź czy będzie ok.
Xassain11 napisał(a):Tydzien temu wymieniana byla turbina
No to raczej nie powinno być wycieków, turbina była nowa czy regenerowana?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Wrz 2021, 21:12

Witam

Mam taki sam problem z dymieniem w 3008 z 1.6 THP 156km i także zaobserwowałem wyciek z tego przewodu olejowego co zasila turbo.

Czy można wiedzieć czy problem został rozwiązany i co było przyczyną dymienia ?
Mimik
Obserwowany

17 Wrz 2021, 10:04

Mimik napisał(a):także zaobserwowałem wyciek z tego przewodu olejowego co zasila turbo
To jest bardzo prawdopodobne. Musisz usunąć ten wyciek i jeżeli wszystko inne jest ok to problem powinien zniknąć.

Trzeba eliminować po kolei problemy i sprawdzać czy coś się zmienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Wrz 2021, 19:51

Witam. Wyciek z przewodu usunal sie "samoistnie" po jakims czasie poprostu zniknal. Wymienilem olej na motul 5w30 i zero dymu. Powiem tak, poki masz okazje pozbadz sie tego samochodu, to naprawde nie sa dobre silniki. Ja swoj sprzedalem kilka miesiecy temu bo niebawem czekal mnie remont silnika (cykanie na zimnym silniku, spadek mocy) przy 150 tys przebiegu :shock: . Naprawde poczulem wielka ulge gdy udalo mi sie go pozbyc. Zycze powodzenia
Xassain11
Obserwowany

19 Wrz 2021, 20:47

A ja akurat rozważałem...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ekhangel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

20 Wrz 2021, 08:13

Ekhangel napisał(a):A ja akurat rozważałem...
Model inny ale silnik ten sam. Dlatego warto zastanowić się przed kupnem dwa razy i poczytać opinie.
Rokiko
Forumowicz VIP