Peugot 406 - Traci na mocy i gaśnie

27 Paź 2017, 16:29

Witam, mam problem, a mianowicie, gdy odpalam auto wszystko działa dobrze i sprawnie, jednak po krótkim upływie czasu (na postoju lub podczas jazdy) auto traci na mocy, licznik stopniowo opada, a na końcu gaśnie. Czy przyczyną może być czujnik paliwowy o ile taki w ogóle istnieję?

Z góry dziękuję za pomoc!
Sethai
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2017, 11:18

Kiedy był wymieniany filtr paliwa ? Nie pakowałbym się od razu w elektronikę, a raczej na początku zajął prozaicznymi sprawami jak czystość filtra i szczelność przewodów paliwowych (zapowietrzenie).
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

31 Paź 2017, 14:26

Witamy. Przy zapowietrzaniu występuje problem z rozruchem.
W tym przypadku można szukać w kierunku czujnika położenia wału.
Na początek warto podłączyć komputer i odczytać ewentualne błędy które mogą ukierunkować naprawę i ograniczyć koszty szukania na chybił trafił.
Zapraszamy
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

31 Paź 2017, 15:19

Dokładnie - na sam początek należałoby zaintersować się układem paliwowym, czy się nie zapowietrza. No i jakość samego oleju napędowego. Silnik 2,0 HDI jest uznawany za najmniej awaryjny i uważany jako jedna z lepszych konstrukcji. RZadko, ale zdarzają się problemy z pompą wysokiego ciśnienia. I może tym warto się zainteresować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2017, 22:50

Filtr paliwa został wymieniony, a całość odprowadzona i wyczyszczona. Wraz z nowym paliwem przetestowałem auto podczas jazdy raz jeszcze. Paręset metrów po ruszeniu zgasł, jednak potem byłem w stanie przejechać dobre 10/15km (nie zgasł). Po sprawdzeniu komputerowym większość wyników wskazywała na problemy z paliwem (i słusznie, było zabrudzone), zaś ciśnienie w cylindrach wynosiło ok.:
1. 0,59
2. 1,69
3. 0,59
4. 1,69
Mimo to miałem nadzieję, że wszystko się ustabilizuje z nowym filtrem. Niestety, problem powrócił. Najpierw zaobserwowałem, iż samochód gaśnie, gdy przekroczę prędkość +/- 150km/h, a następnie przyhamuję (przy mniejszych prędkościach się to nie zdarzało) lecz parę dni później stracił moc nawet przy 90km/h. We wszystkich przypadkach gasł, gdy puszczałem pedał gazu lub wciskałem hamulec. Po 5 sekundowym postoju można go śmiało odpalić i jechać dalej, by następnie znów się zatrzymać.
Sethai
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...
    Poślizg w zimowych warunkach - co robić?
    Wielu kierowców sądzi, że nigdy nie przydarzy im się poślizg, bo przecież jeżdżą ostrożnie lub są po prostu świetnymi kierowcami. Jednak rzeczywistość może ich zaskoczyć. Lepiej wiedzieć, jak wyjść z poślizgu. Najlepiej ...