Philips Ultinon Pro9000 H4 - bardzo zły rozkład strumienia światła

01 Mar 2022, 11:54

W lesie wygląda to całkiem dobrze ale na odcięciu na ścianie już nie. Tak jak napisali poprzednicy światło ze zwykłej żarówki inaczej rozchodzi się przez co strumień światła doświetla bardziej również i dół.

Poza tym zwróć też uwagę na barwę światła w LEDach jest ona inna przez co może być mniej widoczna przy oświetleniu zewnętrznym. Mając to na uwadze oświetlenie poniżej odcięcia jest ale nie rzuca się w oczy tak mocno jak przy zwykłych żarówkach ze względu na barwę światła. W lesie jest ciemno i tam drogę masz oświetloną wystarczająco.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Mar 2022, 12:50

Spokojnie, nie trzeba mi powtarzac 100 razy, ze LEDy nie zdadza egzaminu, koledzy prosili o zdjecia to zrobilem i przeslalem ukazujac jak to wyglada w rzeczywistosci.

Jeszcze tylko dwa fakty, zeby wszyscy wiedzieli jak to wyglada...

Jak wyciagnalem zarowki z reflektora i porownalem jak swieca "na sucho" to wedlug mnie swiecily naprawde identycznie, tzn strumien swiatla rozchodzil sie tak samo do okola, cien dawany przez przeslony z zarowkach byl identyczny, jedyne co, to zarowka LEDowa dawala MNIEJ cienia od czola zarowki niz ta halogenowa, przez to, ze halogenowa ma zamknieta banke od czola w calosci, a w LEDowej cien powstaje przez jej trzonek, wiec czysto teoretycznie LEDowa oswietla troche wieksze pole niz halogenowa.

Nastepny fakt jest taki, ze skoro te LEDy swieca w taki sposob, nie rozumiem zachwalania ich przez inne osoby (mowa tutaj o reflektorach bezsoczewkowych).

W takim wypadku zostaje mi chyba tylko kupienie dobrych soczewek z ruchoma przeslona, najlepiej jakichs D2S i poprawne przerobienie reflektorow. Niestety ten model nie mial w swojej ofercie ksenonow, wiec trzeba troche pokombinowac dokladajac spryskiwacze i samopoziomowanie
rafal328
Nowicjusz

22 Mar 2022, 19:31

rafal328 napisał(a):W takim wypadku zostaje mi chyba tylko kupienie dobrych soczewek z ruchoma przeslona, najlepiej jakichs D2S i poprawne przerobienie reflektorow. Niestety ten model nie mial w swojej ofercie ksenonow, wiec trzeba troche pokombinowac dokladajac spryskiwacze i samopoziomowanie

Jak twój model nie miał ksenonów, to ciężko będzie przerobić. Mogą też być problemy na SKP. Ale spróbować zawsze warto, aczkolwiek taka przeróbka to dość duży koszt.
Co do ledow, to tak jak pisałem wcześniej - dioda led ma inny rozkład światła niż żarówka. Nie dość, że musi być odpowiednio ustawiony odbłyśnik w reflektorze, to sama dioda też musi być ustawiona do niego. Dlatego diody led w reflektorach samochodowych nie są wkładane, tak jak żarówki, tylko są montowane na stałe i nie ma możliwości samemu takiej diody wymienić na drodze. Trzeba demontować reflektor, diodę wymontować i zamontować nową, a potem trzeba sprawdzić sam reflektor, czy układ światła jest prawidłowy. Nie jest to takie proste.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...