Piaskowanie, czyli jaki kompresor i jaka piaskarka.

19 Kwi 2015, 20:34

Witam, mam pytanie. Otóż posiadam kilka samochodów ciężarowych, ot mała rodzinna firma, i chciałbym kupić kompresor + piaskarka, czy moglibyście mi coś doradzić? Nie myślę nad profesjonalnym sprzęcie za grube tysiące, a czymś tańszym,coś ok. 1500 zł za wszystko.
Rzeczy jakie chcę (a jednocześnie muszę) wypiaskować to felgi, drzwi od naczepy, zderzak od naczepy, paleciara od naczepy, i ewentualnie jakieś poprawki przy ramie, tak więc chodzi o rzeczy tylko i wyłącznie przy samochodach, na użytek własny.
Kompresor jaki upatrzyłem, to taki, czy się nada? Nie będzie za słaby? Czy może lepiej kupić nowego "chińczyka" ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
A piaskarkę mniej więcej taką.
[link do oferty na Allegro wygasł] .

Z góry dzięki za porady. :)
Pozdrawiam
mkc01
Obserwowany

Auto: 3xScania R

08 Wrz 2019, 17:10

Witam ,chce sie podlaczyc pod pytanie ,poniewaz poszukuje dysz do piaskowania. Chcialbym rowniez wiedziec co jaki czas powinno sie takie dysze wymieniac i jak konserwowac. Znalazlem takie oto DYSZE PERFORMER 400. Prosze o rady?
Dzony8
Nowicjusz

09 Wrz 2019, 07:59

Ja kupilem sobie dysze z węglika wolframu i jeszcze ich nie wymieniałem, co prawda nie piaskuje często ale przepiaskowałem już po części 3 auta, 4x kpl felg, i zabytkowy motocykl i nie widzę zużycia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Wrz 2019, 13:56

Jeżeli chodzi o kompresor bo tu nikt o tym nie napisał a było w pytaniu to musi być tak który utrzyma ciśnienie robocze w granicach 4,5-8 bar bo do dyszy 6mm potrzeba około 900l/min. Moim zdaniem taki kompresor z wydajnością około 80m3/h powinien wystarczyć.

@Kao jaki masz kompresor i jakimi dyszami piaskujesz (chodzi o średnicę)?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Wrz 2019, 16:39

Tak jak napisałeś, głównym aspektem jest ciśnienie. Nie pojemność butli się liczy a sam kompresor który musi w tej butli utrzymać ciśnienie nie niższe niż zalecenia piaskarki. Ja tam się nie przejmuje bo mam kompresor bardzo profesjonalny, 600l poj i wydajność ponad 800l na minutę. Dysz jakich używam to 4 i 6 mm w zależności co trzeba piaskowac.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2019, 19:20

Kao napisał(a):mam kompresor bardzo profesjonalny, 600l poj i wydajność ponad 800l na minutę
Nieźle więc pewnie ciśnienie robocze masz na poziomie 10 bar :) Takim sprzętem pewnie fajnie wszystko schodzi przy stałym wysokim ciśnieniu i nie trzeba robić przerw w pracy.
Cichy77
Forumowicz VIP

21 Paź 2019, 21:13

Ciśnienie robocze między 6-9 bar bo tak ustawiłem ale można spokojnie pracować nawet na 12 ale nie jest mi takie ciśnienie potrzebne więc po co męczyć kompresor.
Praktycznie wszystkie narzędzia mamy pneumatyczne, ciśnienia nie brakuje nawet jak we 3 na raz używamy ciśnienia to kompresor szybciej nabija niż my zdarzymy zużyć, o żadnych przerwach nie ma mowy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Paź 2019, 10:19

Kao napisał(a):wszystkie narzędzia mamy pneumatyczne
Szlifierki też używasz pneumatycznej czy elektrycznej?
Cichy77
Forumowicz VIP

22 Paź 2019, 12:33

Cichy77 napisał(a):Szlifierki też używasz pneumatycznej
nawet wiertarki :wink: oczywiście też mamy elektryczne ale w dużej mierze pneumatycznych używamy. Poprostu są bezawaryjne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika