Pierwsza terenówka a niski budżet- czy to KIA Retona???

21 Lip 2009, 18:25

Wezyrro napisał(a):
leon zet napisał(a):
- przeglądałem wszystkie fora, na których pisuję.

pewnie pudelki jakieś :mrgreen: ( oczywiście to żenujący żart prowadzącego )

Karol Strasburger normalnie
:mrgreen:
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

21 Lip 2009, 22:08

a tam... :mrgreen: do Karola mi jeszcze trochę brakuje, on zawsze spitala żart mi jak widać udaje się czasem :D

a swoją drogą to go nienawidze :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

21 Lip 2009, 22:57

A czym Ci tak podpadł?
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 23:43

Terenówka to terenówka musi być twarda, musi mieć takie wyposarzenia jak wyciągarka, dodatkowe lampy i przede wszystkim wysokie zawieszenie. Taki samochód musi mieć mocny silnik aby wyjechać nawet z największego błota czy piaszczystych zbocz. A ta KIA Retona to troche trzeszczacego plastiku, który jest nieudaną podróbka Jeepa Wranglera, który jest idealny do każdego offroadowego podłoża i daje rade wjechać na każda górkę i daje ogromną frjdę z jazdy ;D . Poza tym, tych samochodów jeździ po Polsce kilkanaście a o cześci podobno bardzo trudno . . .
Ostatnio edytowany przez Austin_Boy, 22 Lip 2009, 14:25, edytowano w sumie 1 raz
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC

22 Lip 2009, 06:58

[email widoczny po zalogowaniu] Twoja wypowiedź jest podparta praktyką, czy piszesz sobie tylko tak bo Ci się wydaje? :wink:
Po pierwsze primo - terenówka nie musi mieć wyciągarki - to ustala klasa, w której startujesz w rajdzie.
Po drugie primo - kupując terenówkę i zakładając od razu wincha wyłączasz myślenie i nie uczysz się jeździć bo... mam wyciągarkę i zawsze mnie wyciągnie.
Po trzecie primo - wrangler nie jest idealną terenówką
Po czwarte primo - moc silnika to nie wszystko, można mieć 70KM i wygrywać rajdy (Jacek Ambrozik wygrał np Magam Suzuki Jimny w zeszłym sezonie)
Po piate primo - po co dodatkowe lampy - dla szpanu?
Po szóste primo - wysokie zawieszenie to niestabilność na trawersach.

Znów się rozpisałem :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Lip 2009, 09:47

leon zet napisał(a):A czym Ci tak podpadł?

Stary no jak to czym :mrgreen: koleś co program próbuje rozśmieszyć publikę tandetą, z której śmieje się on sam, statyści, może nawet tajemniczy ankietowani... ale tego nikt nie wie. No i jeszcze rodziny, które grają, ale mam podejżenia, że są pod niewyobrażalną presją i muszą to robić :mrgreen:

Austin_Boy napisał(a):Przepraszam ale bez krytyki się nie obejdzie . Terenówka to terenówka musi być twarda, musi mieć takie wyposarzenia jak wyciągarka, dodatkowe lampy i przede wszystkim wysokie zawieszenie. Taki samochód musi mieć mocny silnik aby wyjechać nawet z największego błota czy piaszczystych zbocz. A ta KIA Retona to troche trzeszczacego plastiku, który jest nieudaną podróbka Jeepa Wranglera, który jest idealny do każdego offroadowego podłoża i daje rade wjechać na każda górkę i daje ogromną frjdę z jazdy ;D . Poza tym, tych samochodów jeździ po Polsce kilkanaście a o cześci podobno bardzo trudno . . .

pewnie :cool: jest tak jak piszesz

a swoją drogą, czemu jak ktoś już mówi, ze jak coś jest najlepsze to jest to jeep :mrgreen: niedługo chyba w to zaczne wierzyć...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

22 Lip 2009, 09:55

Austin_Boy napisał(a):[ciach]

Sorry stary, ale błądzisz.
Terenówka powinna posiadać ramę, co najmniej jeden sztywny most napędowy oraz reduktor. Przede wszystkim zaś powinna posiadać odpowiedni łącznik pomiędzy pedałami a kierownicą. Bez tego mocny silnik, wyciągarka i cała reszta tak zwanego wyposażenia dodatkowego psu na budę się zda, jeśli kierownik terenówki nie ma oleju w głowie.

I jeszcze jedno - coś mnie się zdaje, że sam nie wiesz czego nie wiesz odnośnie samej retony. Retona NIE JEST kopią wranglera. Do wranglera podobna wyglądem jest KIA (ASIA) Rocsta. Ja wiem, że jedno i drugie jest na "R" ale to zupełnie różne samochody.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 11:51

Austin_Boy napisał(a):Przepraszam ale bez krytyki się nie obejdzie . Terenówka to terenówka musi być twarda, musi mieć takie wyposarzenia jak wyciągarka, dodatkowe lampy i przede wszystkim wysokie zawieszenie. Taki samochód musi mieć mocny silnik aby wyjechać nawet z największego błota czy piaszczystych zbocz. A ta KIA Retona to troche trzeszczacego plastiku, który jest nieudaną podróbka Jeepa Wranglera, który jest idealny do każdego offroadowego podłoża i daje rade wjechać na każda górkę i daje ogromną frjdę z jazdy ;D . Poza tym, tych samochodów jeździ po Polsce kilkanaście a o cześci podobno bardzo trudno . . .

Ja nie wiem jaka musi być terenówka , wydaje mi sie że przystosowana do DANEGO terenu...

a odnośnie krytyki- denerwuje mnie trochę jak nie czyta się tego o co ktoś prosi i pisze..
szukam mojej pierwszej terenówki... a nie pozerskiej terenówki... jak będę chciał poszpanować to sobie ja obłożę lampkami jak choinkę i po przykręcam z 5 łopat...

ale nie będę krytykował Ciebie.... ciekawi mnie jakie masz doświadczenie, mam ( może mylne ) wrażenie że nie wielkie z terenówkami, a mi naprawdę zależy na doradzaniu przez użytkowników terenówek, którzy już coś mają za sobą, wybacz ale ciebie odbieram jako ignoranta - pozera....

A jeśli chodzi o Kia Rokasta- zobacz sobie filmiki w internecie- co potrafi taki samochód.

jeśli będziesz miał problem chętnie ja Ci znajdę...

Chłopaki - może otworzycie fanklub polskich prowadzących turnieje rozrywkowe... jeśli tak to może na innym forum- ludzie tacy jak ja - wertują forum wzdłuż i wszerz - najczęściej w pracy :( i szkoda czasu na zbędne dyrdymałki- dzięki :wink:

CHłopaki mam problem - znalazłem terenówkę dla siebie- mojego starego faworyta- Suzuki Vitara - za namową Carsona- dwa litry i to z gazem :)
- jest z 300 -400 km ode mnie - a nawet jak tam pojade to ja i tak się nie znam ...
czy można zrobić przegląd na odegłosć...
lub wynająć kogo ś do tego...

Co radzicie....cena moim zdaniem promocyjna
carloswalderama
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Lip 2009, 12:30

[/quote]

Chłopaki - może otworzycie fanklub polskich prowadzących turnieje rozrywkowe... jeśli tak to może na innym forum- ludzie tacy jak ja - wertują forum wzdłuż i wszerz - najczęściej w pracy :( i szkoda czasu na zbędne dyrdymałki- dzięki :wink:
[/quote]

a tam czepiasz się... w pracy to Ty lepiej pracuj, a kasztanienie na forum byc musi, bo by było za pięknie jakby każdy dostawał odrazu to co chce :mrgreen:

[/quote]
- jest z 300 -400 km ode mnie - a nawet jak tam pojade to ja i tak się nie znam ...
czy można zrobić przegląd na odegłosć...
lub wynająć kogo ś do tego...
[/quote]
no niby się da zrobić... jest takie forum www.bezwypadkowe.net tam musisz znaleść kogoś z miasta w którym jest dane auto i ten użytkownik mając dobre chęci i też nie koniecznie wiedze sprawdzi Ci to auto. ( nigdy z tego nie kożystałem więc nie wiem jak to jest, ale można kombinować)

druga opcja jeżeli to auto jest z otomoto czy z allegro to możesz zlecić inspekcję i oni sprawdzą czy stan faktycznie jest zgodny z opisem, taka zabawa kosztuje 100zl

a ja na twoim miejscu wpakował bym dupe w auto pojechał tam i wziął je na przegląd do suzuki i tyle...

i pamiętaj że jak cena jest "promocyjna" to potem można potrzebowac jakiejś promocji na części do samochodu :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 14:25

jeeej ;D, może z tymi światłami to przesadziłem, twyciągarka jest Ci potrzebna tylko i wyłącznie jak jeździsz po trudnym terenie nawet dla frajdy, wyciągarka może się przydać ale nie musi . ! Lampy rzeczywiście mogą być "dla szpanu" to był akurat zły przykład ;P. Wiem, że Wrangler to nie idealna terenówka ale miałem okazję nim jeździć i dlatego porównywałem go, ma pewne minusy i plusy. KIA jest koreańską marką robiąca samochody w stosunkowo niskim segmencie rynkowym [od A do C] dlatego mam o niej takie zdanie. Nadwozie musi być twarde ake nie musi bo rzeczywiście zależy to od owych trawersów, które każdy samochód oczówa ianczej, i to że troszkę trzęsie jest całkowicie normalne bo to nie prosta droga tylko dużo nierówności. Z tym wyposarzeniem zależy gdzie chcesz jeździć ową terenówką i rzeczywiście czasami jest zbędnym dodatkiem.

Po co sie tak denerwować . ? ;D
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC

22 Lip 2009, 15:15

a po co tak pisać nieprawdę :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 19:39

spokój dziewczyny :mrgreen:
[email widoczny po zalogowaniu] podaj może linka do ogłoszenia tej vitary, może uda Ci się pomóc. Jeśli okaże się, że nie mamy w tym mieście znajomych to najlepiej będzie jak weźmiesz mechanika od siebie i razem pojedziecie na oględziny.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Lip 2009, 10:05

ok.dzięki za pomoc :grin:
link do Vitarki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Carson przeczytałem na forum Twoją pochlebną wypowiedź na temat Opla Monterey (Isuzu Trooper) , znalazłem sztukę która mi się b. podoba [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I pytanie bo Monterey bardziej mi się podoba niż Vitara ale wydaje mi się , poprawcie jak się mylę:
- Vitara jest tańsza w eksploatacji, zwłaszcza z gazem- a na tym mi zależy,
- do Vitary jest wiecej części ,
- Czy części do Vitary są tańsze od części do opla/ izuzu
- na trasie, asfalcie Vitara będzie lepiej przyspieszała-wyprzedzała, nie będzie taka mułowata jak diesel w Oplu?
- Vitara będzie mniej awaryjna od opla?
- w lekki teren to oba się nadają
- Vitara bedzie bardziej rozwojowa?

Nigdy nie miałem diesla , a gaz i owszem .

Będę Wam bardzo wdzięczny jak choć trochę odpowieci na moje pytania , wystarczy mi samo tak lub nie , a jeśli ktoś ma wiedzą praktyczną może napisze cos więcej .. to mi bardzo pomoże ale i innym ... dzięki..

Szkoda że już się nie wypowiada taki gość co jest fanem Trooperów i po postach widać że ma pojęcie o czym pisze.. Fourup chyba się nazywał.... jeśli przekręciłęm -wielkie sorry
carloswalderama
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

23 Lip 2009, 10:15

Rozwalają mnie 15 letnie sztrucle z przebiegiem rzędu 160 tysięcy...
Śmiało można im dorzucić jeszcze jedną setkę.

A ta vitara to przypadkiem nie jest jakaś mocno kosztowna jeśli chodzi o sprawy związane z rozrządem?
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

23 Lip 2009, 11:20

Karson napisał(a):spokój dziewczyny :mrgreen:
.

dobrze tato ja już będę grzeczna :mrgreen:

a co do kosztów uzytkowania to wg mnie jeden dziad, coś w jednym kupisz taniej a w innym odwrotnie i nie będą to kosmiczne pieniądze :wink:

a co do tych strucli starych to one zazwyczaj mają jakieś dziwne te przebiegi, i w sumie nie wiesz co kupujesz...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika