Pierwsze autko do 10 tys

25 Sie 2020, 18:18

Witam
Przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu :D . Problem polega na tym ,że nie mam pojęcia co kupić żeby auto się dobrze sprawowało. Szczerze mówiąc marka jest mi obojętna, ważne żeby było ekonomiczne i z dobrym silnkiem. Robię około 2 tys miesięcznie i czasami dłuższe wypady 2-3k dlatego auto musi być pewne. Do tej pory jeździłem scenicem 1.6 16v i nie miałem z nim większych problemów. Ktoś jest mi wstanie polecić coś w moim budżecie?
Z góry dziękuje i pozdrawiam :roll:
maro87
Nowicjusz

26 Sie 2020, 09:42

maro87 napisał(a):Robię około 2 tys miesięcznie i czasami dłuższe wypady 2-3k dlatego auto musi być pewne. Do tej pory jeździłem scenicem 1.6 16v i nie miałem z nim większych problemów.
Czyli min 35tkm na rok. Scenic miał instalację LPG czy jeździłeś na benzynie?

Jakie zasilanie w samochodzie preferujesz? Przy takich przebiegach mógłby ci się sprawdzić nawet jakiś starszy sprawdzony diesel o ile byś znalazł we w miarę dobrym stanie.

Wielkość samochodu ma jakieś znaczenie? Czy małe auta bierzesz też pod uwagę? Będziesz sam jeździł?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sie 2020, 14:04

Tak miałem lpg. Jego spalanie było bardzo małe i był pakowany. Nie chce małego auta z uwagi, że rzadko jeżdżę sam, oraz często coś wożę. Ogólnie chciałbym raczej lpg, chociaż jeżeli jest jakiś ON z dobrym silnikiem to rozważę go. Zapomniałem dodać, że w samochodzie musi być klimatyzacja :)
maro87
Nowicjusz

26 Sie 2020, 20:26

Może coś pokroju Berlingo/Kangoo/Partner?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.

W ogóle skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Sie 2020, 22:30

Z lublina jestem.
maro87
Nowicjusz

27 Sie 2020, 00:03

Barol widzę, że Autoblog jest chyba czytany :naughty:

Można nawet rozważyć jakąś Octavię 1.9 TDI (ofc jeśli trafi się jakaś ładna, bo specjalnie szukać to niekoniczenie)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...
    Volkswagen zmienia plany dotyczące sportu samochodowego
    Marka Volkswagen zmienia swoje plany dotyczące aktywności w sporcie samochodowym. Od 2017 roku Volkswagen będzie koncentrował się na nowych technologiach oraz dyscyplinach angażujących klientów. Po czterech latach ...

27 Sie 2020, 09:49

mike napisał(a):Barol widzę, że Autoblog jest chyba czytany

Nie do końca :mrgreen:

Zaraz coś poszukam (będę edytował post).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sie 2020, 09:55

Miałeś Scenica i nic się nie sypało? Zaraz przyjdą znawcy i powiedzą, że to niemożliwe! To może iść za ciosem i weźmiesz Renault Lagunę II po liftingu (silnik 2.0 pod LPG)?
Octavia z 1.9 TDI też fajna, ale pod względem komfortu daleko do Renault, a przy 2 tys.km miesięcznie preferował bym już coś wygodniejszego.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Sie 2020, 10:41

Ponad 100 tys zrobione i były wymieniany tylko rozrząd, tarcze, klocki no mi przekaźnik od wentylatora(nie licząc olejów i filtrwów) :D . W sumie pierwszy raz słyszę,żeby scenicy sie sypały. Myślę, że duże znaczenie ma kto jak dba :wink:

A czy te silniki (2.0) nie z tych które biorą sporo oleju?
maro87
Nowicjusz

27 Sie 2020, 11:19

Szczerze nie słyszałem o jakiś problemach olejowych w Renault (to nie Mazda, Ford czy Opel). Wiadomo, że przy dużych przebiegach i niewłaściwej eksploatacji mogą trafić się egzemplarze, które biorą olej.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Sie 2020, 12:05

maro87 napisał(a):W sumie pierwszy raz słyszę,żeby scenicy sie sypały. Myślę, że duże znaczenie ma kto jak dba

Tia a ja pierwszy raz słyszę żeby się nie sypały.

Temat jest prosty jest śmieć na czterech kolach w cenie dobrego roweru. Przy odrobinie szczęścia można trafić coś co jeździ a do tego w tej cenie nie ma substytutu.
Wszystkie teorie jak dbam tak mam dotyczą każdego auta a nie tylko renaulta.

Chociaż zastanawiam się jak można dbać o wiązki elektryczne, czujniki albo wszędobylskie wynalazki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Sie 2020, 13:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A co myślicie o takim autku?
maro87
Nowicjusz

27 Sie 2020, 20:54

Ok można obejrzeć i to to samo co Ford Galaxy czy VW Sharan więc z częściami nie będzie problemu tak samo jak z serwisem tylko nowy gaz,jeśli faktycznie jest niedawno zakładany to coś tu śmierdzi że od razu leci na sprzedaż..

Tutaj bardzo ciekawe ogłoszenie,od nowości u 1właściciela i przebieg może być autentyczny.
Barol
Awatar użytkownika