Pierwsze auto 12-15 tys

16 Paź 2014, 16:16

Astra G (ale nie 1.6 16V), Punto II, Clio II FL, Mazda 323F, Xsara II, Carisma 1.6
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2014, 16:48

andrzej1132 napisał(a):w czym 1.9 jest lepszy? oprocz 30km wiecej :) no i pali litr wiecej :D

człowieku nie patrz na te suche liczby w spalaniu. Ten silnik nie jest jednorazówką jak ten 1,3
Zrozum w końcu, że diesel Ci nie potrzebny... po co pchasz się w to tylko dlatego, że rodzice jeżdżą dieslem... No typowy Polak szukający za wszelką cenę diesla nie przyjmujący samych argumentów przeciw i pisząc/odpowiadając że mu spali 5l i na tym kończą się zalety, bo koszty są też przeciw. Jacy Polacy są kretyńscy w tej kwestii... :x
mój Accent 1,3 pali 6,67l/100km przy mało oszczędnej jeździe i nigdy nic nie siadło i nie siądzie, bo nie ma co ale Ty powiesz, że nie pali 5l to jest zły :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Paź 2014, 17:15

Jak diesel w mieście 5 litrów wam spala to się zapiszcie do księgi rekordów Guinessa :mrgreen:
Mi Astra bierze 8.5 co jest dobrym wynikiem bo to już segment C, auto jest dość ciężkawe, jednak 90KM daje radę :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Paź 2014, 17:51

To jeśli skupić się na tych modelach (Astra G (ale nie 1.6 16V), Punto II, Clio II FL, Mazda 323F, Xsara II, Carisma 1.6 ) to który z nich wypada najlepiej w innych kwestiach jak blachy (który najszybciej będzie rdzewieć), koszty części, wygoda jazdy ? Jak dla mnie ze względu na niechęć do francuzów najbardziej obstawiałbym astre G lub mazdę 323f.

Może inni forumowicze mają jakieś modele godne polecenia ?
kyok
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Przebieg/rok: 25tys. km
Silnik: 1.8 i-VTEC 140KM
Rok produkcji: 2007

16 Paź 2014, 18:03

Z w/w to Carisma zdecydowanie. Potem Astra i 323f :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

16 Paź 2014, 18:14

I na jakich silnika się najlepiej skupić, jeśli chodzi o Carismę, bo z tego co widzę ma dość bogaty wachlarz silników benzynowych. I jak z cenami części ? Chodzi o standardowo zużywające się elementy jak klocki, tarcze, amortyzatory etc., są one porównywalne do Astry i M 323f ?
kyok
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Przebieg/rok: 25tys. km
Silnik: 1.8 i-VTEC 140KM
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...

16 Paź 2014, 18:15

człowieku nie patrz na te suche liczby w spalaniu. Ten silnik nie jest jednorazówką jak ten 1,3
Zrozum w końcu, że diesel Ci nie potrzebny... po co pchasz się w to tylko dlatego, że rodzice jeżdżą dieslem... No typowy Polak szukający za wszelką cenę diesla nie przyjmujący samych argumentów przeciw i pisząc/odpowiadając że mu spali 5l i na tym kończą się zalety, bo koszty są też przeciw. Jacy Polacy są kretyńscy w tej kwestii... :x
mój Accent 1,3 pali 6,67l/100km przy mało oszczędnej jeździe i nigdy nic nie siadło i nie siądzie, bo nie ma co ale Ty powiesz, że nie pali 5l to jest zły :lol:

To nie tak, ze sie koniecznie upieram na diesela po prostu zachecony bardzo pozytywnymi opiniami na temat awaryjnosci jak i ogolnie spalanie itp silnika (jedynie ta turbodziura do 2,2k obrotow jest minusem) postanowilem zapytac czy bedzie ok, nad LPG tez sie zastanowie, a co do pytania o 1.9 to pytanie dlaczego 1.9 jest lepszy jak twierdzisz od 1.3 bylo calkiem serio - nie moglem znalezc nic w googlach - tak uwaga o dodatkowym litrze paliwa byla takim sarkastycznym wtraceniem w nawiazaniu do wczesniejszej dyskusji. :) Nawet wolalbym ten 1.9 w wersji 120km lub 130 bo zawsze pare konikow wiecej sie przyda, lecz z obserwacji zauwazylem ze z tym silnikiem te punciaki sa okolo 2-4tys drozsze w zakupie, na co mnie juz niestac.
andrzej1132
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Paź 2014, 18:27

kyok napisał(a):I na jakich silnika się najlepiej skupić, jeśli chodzi o Carismę
Byle nie GDI z benzyn :yes:
1.6 mam do czynienia ale (99KM) i spala mało jak na swoje rozmiary i te 90KM to prawdziwe konie więc bardzo ładnie jadę, nie jedno mocniejsze auto zostaje w tyle :yes: Ma około 12 sekund do setki, dokładnie nie wiem ale bardzo możliwe że jest to 11 z kawałkiem :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

16 Paź 2014, 18:46

andrzej1132 napisał(a):a co do pytania o 1.9 to pytanie dlaczego 1.9 jest lepszy jak twierdzisz od 1.3 bylo calkiem serio

1,9 jest jedna z najlepszych jednostek diesla wogóle więc dziwię się, ze nic nie znalazłeś.
1,3 odstaje od niego, bo Fiat obliczył jego trwałość na 250tys. km, a trwałość łańcucha rozrządu na 150tys. km
Różnica w spalaniu niewielka, a radość z jazdy kolosalna nie ze względu tylko na konie ale moment obrotowy. No i jak będziesz cisnął 1,3, a 1,9 wtedy pojedziesz spokojnie to ten większy spali mniej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 19:16

OK rzeczywiscie poczytalem troche i 1.9 wydaje sie byc jeszcze lepszy od 1.3, problem w tym ze na calym otomoto w wersji 4/5 drzwiowej jest tylko 6 sztuk w calej polsce, troche to dziwne w jakich serwisach jeszcze szukac?
andrzej1132
Nowicjusz

16 Paź 2014, 19:28

bo diesle w takich małych autach są nieopłacalne skoro benzyniak spali litr wiecej i jest tańszy w serwisie i zakupie. Nikt nie kupował ich jako nowe prócz firm praktycznie więc z tych 6ciu jak jeden będzie w dobrym stanie to będzie dobrze

otomoto/allegro maja wspolną bazę ogłoszeń wiec jakieś olx może jeszcze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 20:18

Ten 1.9 był na pewno horrendalnie drogi w takim małym aucie. Kupił go więc ktoś kto duuuużo jeździ (floty). Auto będzie zadbane z zewnątrz, ale to ile jeździło (i kto nim jak cisnął nie wiadomo). Benzyniaków będziesz miał duży wybór, więc szybko znajdziesz zadbany egzemplarz.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2014, 22:06

OK, ale benzyniakow tych mocniejszych jest tez tylko 11 w cale polsce :D ten 65konny pewnie sie tylko toczy poszukam w gdzies niedaleko mnie i sie przejade ale watpie ze mi sie spodoba. To jakies inne autko jakie polecacie o nowoczesnym wygladzie moze byc benzyna spalanie w okolicach 7l i z 80KM, gazowal raczej nie bede.
andrzej1132
Nowicjusz

17 Paź 2014, 11:47

W tej kwocie możesz pomyśleć o Toyocie Yaris,nie wiem czy przypadnie ci do gustu ale pod względem awaryjności czy spalania- problemów żadnych nie będzie,wręcz przeciwnie. Astra G- to samo z silnikiem 1.6 8v gdzie auto jest dosyć trwałe i solidne. Propozycja jeszcze Puga 307 w benzynie 1.6.
Dabtuner
Aktywny

19 Paź 2014, 22:07

a peżot 207? ten w benzynie 1.4 88KM albo diesel 1.6 90KM(bez dwumasy i DPF - znacznie mniej awaryjny) co o tym sadzicie?
andrzej1132
Nowicjusz