Samochód do 10 tyś. Pomoc przy wyborze.

14 Paź 2014, 09:37

Witam,
planuję kupić swój drugi samochód maksymalnie do 10000 zł. Obecnie jeżdżę Fordem Fiesta mk6 1,4 TDCI. Rocznie przejeżdżam ok 30000 km. Jestem z Gliwic i mogę przejechać 150 km by obejrzeć samochód. Moim faworytem jest Seat Leon i na niego poluję. Wiem, że będzie ciężko znaleźć dobry egzemplarz w tej kwocie. Biorę pod uwagę również inne auta: Rover 75, 45, Astra II, Ibiza, Golf. Proszę o ocenę samochodów, które mnie zaciekawiły.

1. [link do Gumtree wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie mam doświadczenia w kupowaniu samochodów i pewnie moje typy to w większości graty, dlatego proszę również o podanie swoich typów. Będę bardzo wdzięczny.
Cantom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Fiesta mk6

15 Paź 2014, 10:16

Witaj! przede wszystkim zredukuj ilośc wklejanych linków do oceny,bo z mojego doświadczenia wiem,że skutecznie odstrasza to formułowiczów do odpisywania na twój temat. Stąd cisza. :) Musisz też zredukować spektrum modeli które bierzesz pod uwagę. Wybierz 2-4 modele i od nich zacznijmy. :roll:
Ode mnie
1. Cienko ten Leon wygląda. Przy migaczy z przodu słabo się schodzi a do tego tył też jest podejrzany. Poza tym...kto sprzedaje brudny i zaśmiecony samochód,to w ten sam sposób dbał o niego mechanicznie...
2. Tak samo jak wyżej ,tylko auto czyste. Tył robiony ,a z przodu przesunięta maska w stronę pasażera.
3.Golf też po kombinacjach i lakierowaniu. :roll: Do tego,kto robi w ciemności tylko 1 zdjęcie kokpitu..? Pewnie lepiej to miało wyglądać niż w świetle dziennym.
4.Jak na razie najładniejsze auto.
5.Dosyć przyzwoicie to wygląda i najlepsza wersja silnikowa ale przebieg...z kapelusza. Dolicz 150 tys km jeszcze ...
6. Astra to odpicowany,wypadkowy i katowany ,cofnięty szmelc. Jak myślisz ..? Powoli ktoś tym jeździł jak założył spojler i sportowe nakładki na pedały..?
7.Astra adekwatny stan do rocznika i ceny. po przygodzie z przodu (wymieniony halogen) ale jaki zakres był uszkodzenia tego nie wiemy. Po zniszczeniu środka ,które jest akceptowalne ,wierzę ze auto ma 230 tys przebiegu. Dobry silnik.
8.Naprawdę chciałbyś takim autem jeździć..? :shock:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2014, 09:03

Otrzymałem dodatkowe zdjęcia do Seata Leona nr 4 i niestety jest źle. Rdza zjada maskę oraz boki, pewnie to jeszcze nie wszystkie miejsca.
Cantom
Nowicjusz

16 Paź 2014, 10:07

Czyli szukaj dalej i śmiało wklejaj. :D
artur73
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 12:31

A co myślisz o tym Toledo?

[link do oferty na Olx wygasł] Przebieg w sumie by się zgadzał. Jakość zdjęć średnia i widać chyba na nich małe otarcia na zderzakach ale to nie problem, dla mnie.
Cantom
Nowicjusz

16 Paź 2014, 14:00

Fajne auto widać,że za 10 do oddania. Można jeszcze coś uszczknąć.
Bagażnik niepraktyczny i miejsca praktycznie tyle samo w kabinie co w Leonie. Z tyłu wysokie osoby mogłyby mieć problem z podsufitką. Generalnie auto udane i sprawdzona mechanika. trochę żałowac należy że nie ma foto wnętrza ,bo po tamtych Seatach z tych lat ,to przebieg prawdziwy widac po materiałach w środku.
Silnik najlepszy z TDI 1,9. koszty reperacji układu wtryskowego czy samej pompy są najniższe w tych silnikach właśnie w tej odmianie 90KM.
Nie jestem pewny jednak czy czasem nie wkładano do części 90KM na końcu dwumasy..?
Ja kiedyś miałem A3 110KM z 97 i na pewno nie spalała 5l ropy niestety... Bliżej 5,5-6 na trasie ,a zim,ą w mieście 8l.
Podobnie jak u mojego sąsiada kombi Octavia I z tym silnikiem paliła tak samo "90-tka".Latem spalanie spadało do ok 7 w mieście w tamtej Octavii.
Toledo warte zainteresowania i oceny na żywo.
artur73
Awatar użytkownika

16 Paź 2014, 17:47

Brat zadzwonił do właściciela. Odebrał starszy Pan i nie miał zbyt wiele do powiedzenia na temat samochodu... Powiedział, że auto w Polsce jest rok więc to już daje do myślenia. Nie ma żadnych papierów, nie wie kiedy były wymieniane najważniejsze części: sprzęgło, rozrząd, hamulce, amortyzatory. Nie powiedział też czy coś było z blacharką robione oraz czy jest coś do zrobienia. Tak więc szkoda mojego czasu i pieniędzy by jechać taki kawałek. Bliżej mam by sprawdzić to auto:
[link do oferty na Olx wygasł]

Jakieś uwagi, sugestie?
Cantom
Nowicjusz

17 Paź 2014, 00:21

Karoseria dosyć dobrze wygląda. Jednak widać ,że auto trochę odpicowano na sprzedaż ale chyba nie ma w tym nic złego o ile dotyczy to wyglądu zewnętrznego,a tym Leonie ktoś bardzo ładnie umył komorę silnika. Plastiki na silniku wyglądają jak nowe lub są nowe.Moim zdaniem ktoś 1 lub 2 temu mył karcherem silnik. Pytanie tylko dlaczego? Po to aby ładnie wyglądał ,czy po jakiejś awarii? przegrzaniu/ Wycieku? warto się dopytać właściciela ba z ogłoszenia widać ,że to jak opisuje np działanie sprzęgła "bierze od dołu" ,pokazuje że nie mamy do czynienia z kimś kto się nie zna na podstawowej mechanice auta.
Co do tamtego Toledo,to wcale nie musi być wada,że dziadek nic nie wie o aucie. Za to pewnie nie handlarz...
artur73
Awatar użytkownika

17 Paź 2014, 11:34

Niestety ale nie ma kontaktu z właścicielem czerwonego leona, ponieważ nie odbiera telefonów oraz nie odpisuje na wiadomości. Na chwilę obecną nie znalazłem żadnego ciekawego leona oraz toledo w okolicy. Pozostaje mi cierpliwie czekać.
Cantom
Nowicjusz

17 Paź 2014, 12:36

Podczas kupna samochodu pośpiech jest Twoim wrogiem i łatwo wpakować się na minę więc uważaj. Leon czerwony podobnie jak Toledo dobrze się prezentują,silniki 1,.9 TDi najdroższe dla polaków- zwykłą pompa,niezbyt drogi serwis i trwałość więc warto. Myślę,ze Golfa IV z rocznika 200-99 też wyrwiesz w tej cenie,polecam diesla ale 90 konnego w takim przypadku.
Dabtuner
Aktywny

19 Paź 2014, 12:29

[link do oferty na Olx wygasł] co myślicie o tym egzemplarzu?
Cantom
Nowicjusz

19 Paź 2014, 13:09

Można obejrzeć ale przebieg jest raczej kręcony.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

20 Paź 2014, 09:49

Lakier bezbarwny już schodzi...
artur73
Awatar użytkownika

20 Paź 2014, 11:06

Co może być przyczyną? Orientuje się ktoś jak z robocizna za coś takiego ? Czy warto to brać i robić czy szkoda się pakować?
Cantom
Nowicjusz

20 Paź 2014, 13:10

Nie pakować się !!! Zacznie pewnie złazić zaraz w innych miejscach. Takie auto to może sobie kupić lakiernik...
artur73
Awatar użytkownika