SUV do 60 tys

16 Paź 2014, 20:46

Witam,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że na samochodach się nie znam ( dlatego m.in szukam porady na forum :) ) i jakbym palnął jakąś gapę to proszę się śmiać.

Mimo że jestem laikiem to troszkę zgłębiłem temat i mniej więcej wiem czego chcę.

Po mieście za dużo nie jeżdżę, tyle co do sklepu - tam i z powrotem 4km, często wypady poza miasto, drogi polne, leśne, obecnym zdarza mi się przyszorować podwoziem. Czasem przejazdy drogą ekspresową tak do 260km ale to góra raz w miesiącu. Rocznie jak przejadę 15tys km to już dużo. Co do dróg jakimi jeżdżę to w mieście i okolicy dominują dziury. Pewnie w ciągu 5 lat to się nie zmieni.

Chyba najbardziej by mi odpowiadał SUV. Ważny jest też komfort. Żeby dobrze amortyzował wstrząsy. Zawieszenie raczej miękkie.

Razem z żoną myśleliśmy np. o takich modelach:
http://www.auto-house.pl/index.php?site ... d&id=13849 ( kolor kontrowersyjny :) )
[link do oferty na Allegro wygasł]

Zależy mi też na bezawaryjności. Cudów jednak nie wymagam. Wiem że z czasem wszystko się psuje ale nie chciałbym kupić samochodu za 60 tys i potem 20 tys dokładać do naprawy.
Powiedzcie ile takie około 10 letnie auto, czy to bmw, czy land rover jeszcze pojeździ w miarę bezawaryjnie? Zależy mi przynajmniej na 5 latach.

Po głowie chodzi mi też myśl czy nie kupić czegoś nowego? Byłbym trochę spokojniejszy o naprawy. Na nowy mógłbym przeznaczyć tak do 120tys - max 140 tys. Ale mam dodatkowo inne wydatki i chyba bardziej ku używanemu bym się skłaniał.
Rodzina, znajomi mówią mi że kupię używany, dołożę potem do napraw i wyjdzie prawie cena nowego :/. Nie wiem co robić.
Longo
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
5

16 Paź 2014, 20:53

Do Land Rovera lub BMW możesz dołożyć dużo jak wtopisz.

Jeśli czasem wjeżdżasz w teren to odpuść sobie te wszystkie pseudoterenowe SUVy Audi, Mercedesa i BMW i poszukaj coś japońskiego. Range Rover też poradzi sobie w terenie, ale koszty utrzymania są dość wysokie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

16 Paź 2014, 20:57

Tzn. Trochę źle napisałem. W teren nie jeżdżę. To drogi polne, wieś, itp. Ludzie normalnie "zwykłymi" autami tam jeżdżą. Dodatkowo w mieście na wysoki krawężnik często się pcham ( brak miejsc parkingowych ). Myślałem po prostu że SUV będzie lepszy do czegoś takiego.
Longo
Nowicjusz

0

16 Paź 2014, 21:29

Ja bym poszukał czegoś takiego
linki poglądowe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

17 Paź 2014, 19:28

Dziękuję za propozycje.
A co powiecie o tych dwóch?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tylko przebiegi i ceny podejrzanie niskie. Eh kupno używanego to nie taka prosta sprawa. Szczególnie jak się nie znam i nie mam znajomych mechaników.

edit:
ewentualnie jeszcze:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Longo
Nowicjusz

5

17 Paź 2014, 22:11

1. Ogłoszenie zostało usunięte
2. j.w
3. Nitro to strasznie tandetne auto. Jest wiele lepszych aut w tej cenie :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
1

18 Paź 2014, 12:59

No coś mi nie pasowały te ogłoszenia. Możecie podrzucić jakieś modele warte uwagi? Bez linków.

Chyba jednak na nowy się zdecyduje. Boję się używany to będzie jakiś skladak z 3 samochodów. Gararażowany, 1 właściciel, autentyczny przebieg;).
Longo
Nowicjusz

0

18 Paź 2014, 16:20

Używane do 60 tysięcy:

Volvo CX90 2.4D
Mitsubishi Outlander
Ford Kuga
Mazda CX-7
Lexus RX400 (hybryda)
Hyundai Santa Fe 2.2 diesel
Suzuki Grand Vitara
Hyundai ix35

Nowe w przedziale 120-140 tyś.:
Mazda CX-5
Honda CRV
Mitsubishi Outlander
Fiat Freemont
Toyota RAV-4
Subaru Forester
Hyundai Santa Fe
Volvo XC60
Ossy
Forumowicz VIP

4

18 Paź 2014, 18:12

Nowy Hyundai IX35/Kia Sportage benzyna 2.0 166KM 4x4 około 100 tysięcy złotych - wersja może bez full wypasu ale przyzwoicie wyposażona.
ptasiorencjo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 07 2009
Auto: Aktualnie nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
0

18 Paź 2014, 19:34

Co kto lubi, ale w takim Sportage dostałbym klaustrofobii...
Ossy
Forumowicz VIP

2

18 Paź 2014, 21:46

Mnie to IX35 bardzo zaskoczył ilością miejsca na plus po Subaru Foresterze 01. Ale to są odczucia subiektywne każdego.

Do 60 tys polecam Subaru - Outback lub Forester (tylko nie w dieslu, bo można szybko zmieniać silnik na inny :D )
ptasiorencjo
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 07 2009
Auto: Aktualnie nie mam
0

19 Paź 2014, 09:24

W używanych luksusowych SUVach za 60tys. spokojnie możesz dobić do 100tys. z naprawami i kwotą na auto jak trafisz na minę więc się nie dziwię, że chcesz nowe.
Popieram kolegów co do ix35/Sportage bo w tej kwocie co założyłeś masz full wersję z dieslem, co nie we wszystkich markach by Ci się udało
Jeśli chodzi o Hyundaia Santa Fe nowego to auto, które jakością wykonania jest na poziomie BMW X3, jest od niego o wiele większe i kosztuje tyle co BMW X1. Miałem styczność z tym autem i wg mnie jest rewelacyjne. Diesle 2,2 są zdecydowanie droższe przez akcyzę pow. 2l
Możesz popatrzeć na Kię Sorento ale właśnie zaprezentowano nowy model więc jakbyś kupił ten co teraz jest w salonach to byś jeździł starym-nowym samochodem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
1

19 Paź 2014, 11:48

"Jeśli chodzi o Hyundaia Santa Fe nowego to auto, które jakością wykonania jest na poziomie BMW X3"

Ja rozumiem, że BMW schodzi na psy, a Hyundai się nieco poprawił, ale bez przesady...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
1

19 Paź 2014, 13:13

jiGsaw napisał(a):Ja rozumiem, że BMW schodzi na psy, a Hyundai się nieco poprawił, ale bez przesady...

wiem, że masz ból d*** ale idz sam sprawdź. Ja to zrobiłem. W BMW nigdy nie było priorytetem jakość plastiku gdzie byle Audi ma lepsze, tylko właściwości jezdne :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

19 Paź 2014, 15:37

Tylko, że jakość wykonania daje się we znaki po latach, a tutaj jakoś nie wróżę przewagi Hyundaia... Audi ze swoim schodzącym gumolitem? Proszę Cię. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
1