Pierwsze auto 15-20 tyś

11 Kwi 2016, 09:04

Witam,
przymierzam się do zakupy swojego pierwszego samochodu. Poszukuję samochodu przede wszystkim wygodnego dla mnie jak i dla pasażera. Autem będzie przewożona osobna starsza która ma problemy z poruszaniem się. Jeżeli chodzi o użytkowanie auta to myślę że w ciągu miesiąca będzie robione maksymalnie 1000 km z czego około 500 km po mieście. Zastanawiam się nad:
E46 1.8/2.0
Fiat Grande Punto
Mazda 3/6
Auto chcę kupić od razu z instalacją LPG. Interesuje mnie też koszt naprawy takiego samochodu tj. ile zapłacę za wymianę uszczelki pod głowicą, wymiana zawieszenia.
Z góry dziękuję.
Wund33r
Obserwowany

Auto: nie mam

11 Kwi 2016, 09:27

Najmłodszym samochodem z tych które wymieniłeś będzie na pewno fiat, spokojnie kupisz z silnikiem 1.4 t-jet, nie będzie większego problemu z gazem. Samochód ładny i tani w stosunku do mazdy 3 i bmw, jednak to juz inny segment. Musisz się zdecydowac na czym bardziej czy zależy, czy chcesz miec młodsze auto, którego utrzymanie mniej kosztuje i zarazem młodsze i to sporo, czy starsze ale większe, ale ze znaczkiem bmw na masce :) Jeśli masz 20 tys. możesz poszukac jeszcze fiata bravo z tym samym silnikiem co podałem, bardzo przyjemne auto, rozmiarów właśnie mazdy :)
piacho18
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2016, 09:49

Przy takim przeznaczeniu auta pomyślałbym o jakimś komfortowym minivanie (np. C-Max, Zafira, może jakaś Corolla Verso), do którego łatwo i wygodnie się wsiada. E46 to pomyłka biorąc pod uwagę zamierzony sposób korzystania z samochodu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

11 Kwi 2016, 10:01

Zależy mi na komforcie jazdy. Martwi mnie tylko elektronika w nowszych autach. W nowym fiacie będzie jej na pewno więcej niż w starszym bmw. Zastanawiam się czy Astra H ew. VW passat lub golf wpisuje się w moje oczekiwania? Auto będzie wykorzystywane w w/w celu około dwa w tygodniu tak więc głównie auto będzie użytkowane przeze mnie do dojazdu do pracy czy też wypadu gdzieś za miasto czy też za granicę, ale też chcę mieć tą kwestię na uwadze przy wyborze samochodu.
Wund33r
Obserwowany

Auto: nie mam