Pierwsze auto

31 Mar 2016, 20:39

Cześć!
W końcu uzbierałem pieniądze na pierwszy samochód, więc przyszedł czas na zakup, ale jak to zawsze bywa, trzeba je wybrać. W tym momencie pojawia się problem, gdyż nieszczególnie się na tym znam. Przeglądałem oferty, ale nie znalazłem nic ciekawego, ewentualnie nie było w dobrym stanie albo nie na moją kieszeń.
Auto nie może być małe, bo jestem dosyć wysoki i ogólnie duży ;) Na pewno nie chce kombi, więc tylko hatchback i sedan.
Nie wiem też jaki silnik będzie dla mnie najlepszy, 1.2 a może 1.4 albo 1.6, szczerze to nie mam pojęcia.

Przyglądałem się Punto, Peugeot 406/206, Skoda Octavia, Opel Astra F/G itp. ale oczywiście wszystkie propozycje mile widziane, bo to tylko przykłady.

Mój rejon to: Kościan w Wielkopolsce, ale mogę dojechać +/- 100km po samochód.

Budżet: 4 tyś ewentualnie mogę dorzucić (mam nadzieję) te 500zł jeśli oferta będzie ciekawa.

Użytkowanie: do szkoły mam ok. 30km, które jadę poza miastem, tylko z 3km robię w mieście. Wiadomo będą też inne wyjazdy, więc liczę, że rocznie ok. 15tyś km zrobię.
Teraz pytanie czy w tym momencie warto kupić samochód już z zamontowanym LPG, bo samemu to już go raczej nie założę.

Jakieś wymagania? Myślę, że fajnie byłoby mieć wspomaganie.

Wiem, że tematów tego typu już były setki, ale wolę założyć kolejny niż stracić pieniądze.
Davex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Kwi 2016, 09:48

No to poleciałeś.. za 4k zapomnij o Octavii i Astrze G.
Jeśli jesteś duży to Punto i 206 też sobie odpuść.

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko pytanie co kryje się pod plastikowymi nakładkami na nadkola..
[link do oferty na Olx wygasł] - wymieniany był przedni zderzak i było coś z tyłem (zderzak coś odstaje z prawej strony i klapa po lewej stronie jest jakby trochę wgnieciona).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę tanio ale masz pod nosem więc można obejrzeć,przebieg może być autentyczny.
[link do oferty na Allegro wygasł] - z 1ręki,autentyczny przebieg i jest klima.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dwa ostatnie u jednego handlarza więc można obejrzeć za jednym zamachem.
No i coś takiego jeszcze znalazłem :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Kwi 2016, 15:30

Renault, rover, citroen i daewoo są ciekawe. Jednak o dwóch pierwszych markach słyszałem niezbyt ciekawe opinie. Kolega ma ten model Rovera i co chwile musi przy nim coś robić. Wiadomo każdy egzemplarz jest inny, ale mówię co wiem.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Ten wygląda podobnie, jest tańszy, ale dziwnie niski przebieg (albo zgubił zero)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - te nawet mi się podoba, ale czy warto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda ciekawie, widzę to wgniecenie i ogólnie słyszałem, że blacha w starszych Oplach jest w dosyć złym stanie.
[link do oferty na Olx wygasł]

Takie znalazłem, ale nie wiem, które z nich są warte większego zainteresowania.
Davex
Nowicjusz

01 Kwi 2016, 23:08

1.Wygląda ok tylko coś tanio i przebieg obstawiałbym 130tysięcy.
2.Średnio udany model i za 4k to na pewno nic specjalnego.
3.Odpuść..
4.Jw.
5.Ładna obejrzyj do tego świeży gaz.
6.Miałem go wrzucać ale strasznie wypicowany i od handlarza..
7.Najgorszy silnik (wada fabryczna w postaci picia oleju).
8.Jakiś wieloodcieniowy i tanio..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Kwi 2016, 00:07

Wypicowany? Co masz na myśli?
Wieloodcieniowy? W których miejscach?
Co do Renault to usłyszałem o tej marce tak dużo złych opini, że sam nie wiem co myśleć.
Davex
Nowicjusz

03 Kwi 2016, 16:51

Wypicowany tzn że się świeci jak psu jaja i podejrzewam że silnik też wymyty..
Srebrny to najgorszy lakier do dopasowania a w tym widać że lewy przód ma inny odcień lakieru,drzwi pasażera przednie tak samo i teraz tak patrzę że tylne lampy są od polifta więc z tyłem też się mogło coś dziać.

No i tutaj jesteś w błędzie bo najwięcej mówią ci co nigdy nie mieli a przykładowo Megane I czy Laguna I to auta warte polecenia nie to co Laguna II "królowa lawet".
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

03 Kwi 2016, 17:20

Dokładnie,Renault ze starszych roczników jest ok. Ziomek z roboty ma Lagunę i mówi że odkąd ją kupił (jakoś w zeszłe wakacje) to oprócz oleju,filtrów,rozrządu i akumulatora nic nie robił bo nie ma potrzeby.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Kwi 2016, 18:08

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Widzę te wszystkie poprawki do lakierowania, ale czy jest sens się w to bawić. Mam znajomego lakiernika, ale i tak to będzie kosztowało, pytanie ile?

[link do oferty na Olx wygasł] - ogólnie to co jesteście w stanie powiedzieć o tej marce samochodów, bo przeglądając aukcje widać, że jest nimi dosyć małe zainteresowanie.
Davex
Nowicjusz

03 Kwi 2016, 18:22

Davex napisał(a):http://olx.pl/oferta/daewoo-lanos-sedan ... 9f42f8f427 - ogólnie to co jesteście w stanie powiedzieć o tej marce samochodów,

Dobre samochody ale w tym silniku uważaj bo uszczelka pod głowicą lubi się wypalić poza tym okey. Ekonomiczny to on nie jest a niskie zainteresowanie bo to daewoo czyli brak prestiżu dla Polaczków i dlatego tak mało chce je kupować ale to plus bo można znaleźć ładny zadbany od nawet I właściciela często ;)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

03 Kwi 2016, 19:28

Poleciałeś z tą Laguną.. Barol Ci wcześniej napisał że Laguna II to królowa lawet..
Daewoo i małe zainteresowanie? Nie zgodziłbym się,te auta mają spory popyt zwłaszcza jak są z lpg.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

03 Kwi 2016, 22:40

[link do oferty na Allegro wygasł] - dobry silnik, czy lepszy byłby 1.6?

[link do oferty na Allegro wygasł] - miałbym blisko do zobaczenia, ale wymiana szyby + homologacja na butle, trochę by to kosztowało.

[link do oferty na Olx wygasł] Tutaj też mam bardzo blisko, ale widać rdze, ciekawe jak dużo jej jest.
Ogólnie to Honda byłaby dobra w tym przedziale cenowym?

Nie jestem pewien czy lepszy byłby trochę większy silnik + LPG, czy mniejszy bez. Musze też patrzeć z perspektywy przyszłego kupna OC.
Davex
Nowicjusz

03 Kwi 2016, 23:18

Davex napisał(a):http://allegro.pl/show_item.php?item=60 ... 0521cbd2b5 - miałbym blisko do zobaczenia, ale wymiana szyby + homologacja na butle, trochę by to kosztowało.
proszę cię, czy wydatek 300zł na butlę i 200 za szybę to tak dużo? :cry: więcej wpakowałem właśnie w rower
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Kwi 2016, 23:34

Dla jednego mało, a dla drugiego dużo. Zakładając że dostałbym je nawet za 4300 to dokładając do tego kolejne 500 za butle i szybę to musze do mojego początkowego budżetu dołożyć 800. Gdybym mógł to wymienić po miesiącu to nie byłby to aż taki problem i mógłbym dozbierac. Chyba ze jest to warte zakupu to się będę musiał gdzieś zapożyczyć...
Davex
Nowicjusz

04 Kwi 2016, 09:53

Skoro masz takie podejście to wg zastanowił bym się nad sensem kupna auta - kupując w takich pieniądzach zawsze coś będzie do zrobienia.

P.S jasne, że możesz jeździć z rozwaloną szybą i bez legalizacji, ale lawetka+mandacik+przegląd wyjdą drożej od wymiany tych elementów :naughty: no i pamiętaj, że w świecie aut używanych nie ma czegoś takiego jak "samochód bez wkładu finansowego"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2016, 10:14

W takim razie chyba musze szukać czegoś do 3,5tys jeśli zawsze coś jest do zrobienia.
Zdaje sobie sprawę ze nie mogę z czymś takim jeździć. Mówię tylko ze są rzeczy które można naprawić za jakiś czas a niektóre trzeba zrobić natychmiast.
Davex
Nowicjusz