Pierwsze auto 5tys.

18 Paź 2011, 22:57

w tej sumie da rade kupić coś ciekawego ale prawda jest taka że będzie się psuło najlepiej jak byś naprawiał sam ba mechanicy fachowcy w ciągu roku zciągną wartość auta w robocizne bo części nie są aż w tak drogie jak ich czas,a więc na początek odradzam całkiem starych aut typu golf2 bardzo ciężko dostać coś jeżdżącego z tych roczników ,z kolei golf 3 to ruina za te pieniądze ,radze jakieś sejcento ,matizajak miałem na perwsze auto seicento i do tej pory miło je wspominam na początek starczy a małych rozmiarów nie jestem 185cm,civic 5,skode felicje ,punto 1,citroen zx,peugeot 306 ,lanosa czy accent,micra,choć w tych pieniądzach może być problem .Dobra rada oglądać auto jedz z kimś kto się zna choć troche, nigdy sam,druga sprawa to dokładnie skontroluj stan blach bo mechanika jest łatwa i tania w naprawie a blacha napewno nie,dizle skreśl na starcie wysłużony dizel to problemy np. odpalanie a naprawa jest dużo droższa niż benzyniaka ,a i jeszcze jedno kup to co będzie w najlepszym stanie a nie nastawiaj się jedynie na jakąś wybraną marke ,lpg to ciężki problem te auta mają zawsze przeważnie dużo więcej kilometrów przejechane i od czasu do czasu coś w instalacji trzeba wymienić jakiś filt ,parownik czy kable i świece wymienia się częściej a przegląd też kosztuje drożej około 50zł
francu
Nowicjusz

Auto: citroen zx

19 Paź 2011, 08:06

Dokładnie,w tych pieniądzach trzeba szukać auta w jak najlepszym stanie,tak jak ja prawie rok temu kupiłem malucha (choć nie chciałem ale jednak sie przekonałem) w idealnym stanie i przez pare miesięcy nie dołożyłem ani złotówki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Paź 2011, 12:13

Punto (choć nie wiem czy za 3k znajdziesz coś sensownego), Tico, Uno, Cinquecento. 3k to bardzo mało jak na fajny samochód ;) Albo dozbieraj z 2k albo kup coś starszego. O seicento i matizie zapomnij - za 3k kupisz truposza ;)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

19 Paź 2011, 12:22

Punto spokojnie kupi w tej kwocie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Paź 2011, 16:56

tez mysle ze dobrym wyborem będzie punto za 1tys juz mozna dostac to za 3 bedziesz juz miał fajny egzemplarz,albo vw polo II coupe bardzo fajny samochodzik za 4tys to juz 6nke mozesz szukac (oczywiscie tansze tez niby są ale ich stan jest bardzo nieciekawy)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

19 Paź 2011, 17:31

Za 4000zł bym sie nie pakował w Polo III.
TFSI
Stały forumowicz

19 Paź 2011, 17:50

Dlaczego nie Polo 6n? Bardzo podoba mi się to auto.
Mozgi
Nowicjusz

19 Paź 2011, 17:56

Polo III to dobre auta ale nie za te pieniądze,za 4000zł to auto będzie już zgnite (niestety blacha lubi gnić) i pewnie silnik będzie wymagał remontu.
TFSI
Stały forumowicz

19 Paź 2011, 18:02

Wydaje mi się że grubo przesadzasz , wielu znajomych kupowało Golfy III / Polo 6N właśnie w takich cenach i jeżdżą już po 2-3 lata I nic nie gnije , wystarczyło po kupnie zakonserwować podwozie ,nadkola itp.
Mozgi
Nowicjusz

19 Paź 2011, 18:07

Golf III to co innego,tego jest od groma za grosze.
TFSI
Stały forumowicz

19 Paź 2011, 18:12

Silnik jest ten sam co w Polo tylko nadwozie się różni i szczerze mówiąc polo najbardziej mi odpowiada tylko jest nieco droższe od Golfa.
Mozgi
Nowicjusz

19 Paź 2011, 18:23

Powiem tak fakt ze za 4 kafle to rarytasów nieznajdziemy ale polo gdy niebyło bite bądz malowane niepowinno gnic, akurat w tym modelu było lepsze zabezpieczenie antykorozyjne niz w golfie (ewentualnie jaks rdza na nadkolach).Jak dla mnie jest to lepszym wyborem niz golf bo jest od niego nowoczesniejsze mniej kanciate ale co w efekcie droższe.

No ale co my się tu rozpisujemy o 6n jak kolega ma do wydania tylko 3tys ;D
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

19 Paź 2011, 18:31

No właśnie puki co mam 5tys. (3tys na auto i 2 tys na opłaty z nim związane)
Mozgi
Nowicjusz

19 Paź 2011, 19:14

Coś dość mocno przesadzacie że to za mało na dobre auto ,że dobre auto musi kosztować ,g...o prawda wiem z doświadczenia że kupując coś w cenie powyżej średniej wartości można wkopać się w kłopoty profesjonalnie przygotowany śmietnik nie wzbudzi żadnych podejrzeń,rozwalają mnie texty że za 3000 zł nie da się kupić nic sensownego , tylko nie bierze się pierwszego z brzegu i unika się komisów tam to najłatwiej o złom na kołach ,jak coś jest do czego to każdy sprzeda to sam.Na dzień dzisiejszy ciężko sprzedać jedynie golasa bez wspomagania i coś co ani nie wygląda ani nie jeżdzi oraz coś co nie ma jakoś specjalnie renomy model marka,sam kupiłem 7 miesięcy temu zx za 1500 to miało być auto na krutki okres bo nie miałem kasy wtedy ,do dziś tym jeżdze i się nie psuje jestem zadowolony ale przebieg też mały robie bo przez pół roku tylko 14000km,jest zasda przy kupowaniu auta używa się głowy i nie wolno kierować się emocjami warto wziąść kogoś kto ciebie ostudzi, kupuje się nieważne jaka marka model najważniejszy jest stan auta.Zadbane i regularnie serwisowane auto nawet gorszej marki jest wiele pewniejsze niż markowy bubel o który nikt nie dbał,ale to ciężko ustalić na szybkiego
francu
Nowicjusz

Auto: citroen zx

19 Paź 2011, 21:45

Dokładnie,ja za 1400zł kupiłem malucha w idealnym stanie i przez pare miesięcy nie dokładałem złotówki a ostatnio jak coś sie zepsuje (bardzo rzadko) to sam sobie zrobie w garażu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012