Pierwsze auto dla 22 latka - 20-35 tyś zł.

15 Mar 2018, 18:33

Witam,
Zacznijmy od początku, mam 22 lata szukam auto średniej klasy, typu Sedan/Hatchback. Jeśli chodzi o pomoc w doborze silnika, to w ciągu miesiąca będę pokonywał około 8 tras po 2x30km, oraz kilkanaście/kilkadziesiąt po 5-10 km. Zależy mi na samochodzie ekonomicznym oraz bezawaryjnym i w miarę tanim jeśli chodzi o podstawą eksploatacje lub typowe usterki (typu zawieszenie, hamulce, sprzęgło, dwumasa itd.) Do tej pory moim własnym pojazdem jest motocykl, oraz 3 auta które są w domu i którymi jeżdżę (Fabia II 1.2, Polo IV FL 1.2, oraz Berlingo I FL 2.0 HDi), a budżet który mam to 20-35 tyś zł, duża rozbieżność, bo myślę o bardzo różnych autach. Jeśli chodzi o pomoc w doborze silnika, to w ciągu miesiąca będę pokonywał około 8 tras po 2x30km, oraz kilkanaście/kilkadziesiąt po 5-10 km.
Auta o których myślałem to po kolei:
1. Skoda Octavia II po FL. Podoba mi się to auto, jest w miarę duże, a nie chcę typowych Hatchbacków jak Fabia czy Gold lub Polo, coś bardziej pod sedan. Cenowo też jest ok, bo auto 2010-2012 w bogatej wersji można już wyrwać do 25 tyś zł. Silniki o jakich myślałem to benzyna 1.6 Mpi + gaz (założenie go), ale martwi mnie brak mocy, oraz brak możliwości podniesienia mocy. TFSI oraz FSI odpadają, po przeczytaniu opinii. Jeśli chodzi o Diesle to myślałem o 1.9 TDI 105 km lub 2.0 na CommonRailu, ponieważ te 2.0 przed CR też do bezawaryjnych nie należą.
2. Audi A4 B7. Tutaj myślałem nad silnikiem 1.8T + gaz lub 2.0 130km + gaz. W tych modelach raczej silniki 2.0 Tdi bez CR nie wchodzą w grę, kolega ma i DPF masakra oraz wtryski i nie jest zadowolony z tego auta. Jednak martwi mnie w tym aucie serwisowanie zawieszenia, hamulcy i innych rzeczy ekspolatacyjnych w porównaniu do Octavii. Oraz średnio podoba mi się stare wnętrze (takie jak w B6).
3. Audi A4 B8 tutaj niestety ogranicza mnie mocno budżet i martwię się czy do 35 tyś góra 40 tyś kupię coś sensownego, wszystkie silniki benzynowe TFSI odpadają, że względu na awaryjność i drogie założenie gazu i jego eksploatacje. Więc zostaje tylko 2.0 TDI na CR. Ale tutaj jeszcze bardziej w porównaniu do B7 myślę nad kosztami jego utrzymania w porównaniu do Octavi.
4. Myślałem również nad Skoda SuperB II. Ale tutaj czy kupię coś sensownego waszym zdaniem do 30-32 tyś zł? Tutaj też zostaje chyba tak jak w Octavi silnik 1.9 TDI lub 2.0 na CR. SuperB ma moich trzech wujków. Jeden ma II przed FL 2.0 ok 120KM, drugi ma po FL 2.0 170 KM a trzeci ma III nie pamiętam jaki silnik i każdy jest z nich mega zadowolony, jedyny problem to czasami elektryka w tych autach.
5. Myślałem również o BMW serii 3 E90 ale też sobie odpuszczam już ze względu na utrzymanie auta.

Podsumowując najbardziej zależy mi na Octavii, ponieważ nie obciąży mojego budżetu tak mocno jej zakup, ale zastanawiam się czy kupując pierwsze auto jest sens pchać się w Audi oraz wyższej klasy SuperB. Plan byłby taki aby pośmigać Octavia kilka lat i później pomyśleć o zmianie auto na SuperB np. Bardzo proszę abyście w udzielaniu odpowiedzi zwrócili uwagę na koszty eksploatacyjne, spalania oraz wyboru silnika pod względem awaryjności i spalania.

Jeśli macie inne propozycje aut dla mnie to też będę wdzięczny. Jeśli chodzi o mechanikę to nie jestem zielony, "coś tam się znam" :)
rudi0018
Nowicjusz

Auto: Honda CBR 600 F4i

15 Mar 2018, 18:50

Diesel przy takich przebiegach to głupota - dwuamsa padnie od częstego ruszania a dpf/egr od krótkich dystansów. Do tego silnik będzie ciągle nieodgrzany.

Octavia spoko jeśli nie przeszkadza Ci wszechobecna nuda. 1.6 to bezpieczny wybór ale szczerze mówiąc jeśli ktoś by mnie zmuszał do kupna tego auta to wybrałbym 2.0fsi, niech już się psuje ale chociaż jakoś pojedzie. BTW jeździłem octavią 2 fl przez jakiś czas, 1.6tdi/105, nie kupiłbym za własne pieniądze.

B7 1.8T/2.0 może być ale przygotuj się na grzebanie pośród szrotu na rynku i koszty wyższe niż w octavii.

B8 odpuść, diesel bez sensu a benzyniaki ryzykowne, do tego budżet za mały

Potrzebujesz auta wielkości SuperB'a?

Koszty utrzymania e90 nie są niskie ale nie demonizowałbym ich na tle takiego a4.

Popatrz na
Fiat Bravo 1.4 t-jet, fajny silnik, prosta konstrukcja, niskie koszty
Astra J 1.4T
Focus 2 fl/3
Mondeo mk4 2.0/2.5T
Chąda civic 8
Accord 7
Vectra C 2.0T jako tańsza opcja
S40

IMO jako faworyt laguna 2.0/2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2018, 19:37

Auto też ma jakoś wyglądać i tak jak napisałem wcześniej żadne Hatchbacki mnie nie interesują, tylko coś typu Sedan.
Bravo, Astra, Focus, Civic, Vectra, S40, Laguna odpadają.

Mondeo z wyglądu zewnętrznego może być, ale w środku bardziej podoba mi się Octavia.
Jeśli chodzi o Audi i BMW to utwierdziliście mnie w przekonaniu, że będę to bardzo drogie auta w utrzymaniu, a nie chcę robić tylko na auto. ;)
Nie jest mi potrzebne takie auto jak SuperB, lecz w przyszłości za 5 lat pewnie będzie, jak będzie rodzina i dzieci, dlatego tez nie chce małego Hatchbacka, tylko coś pokroju Octavia\Mondeo.

Już byłem przekonany do silnika 1.9 TDI i do tego chiptuning ewentualnie. Jeździć po mieście będę rzadko, a jeśli będę jechał do większego miasta to będzie trasa 30-50 km. Trasa 2x30 Km będzie drogami krajowymi, wojewódzkimi, bez miasta.
rudi0018
Nowicjusz

15 Mar 2018, 19:40

rudi0018 napisał(a):Sedan/Hatchback
Invi
Forumowicz VIP

15 Mar 2018, 19:47

Mój błąd, miałem na myśli Octavię, która jest Hatchbackiem, a ma "wygląd sedana". ;)
rudi0018
Nowicjusz

15 Mar 2018, 20:38

Dla formalności takie auto jak octavia to liftback
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...

15 Mar 2018, 20:55

Dzięki, nie wiedziałem o tym. Dlatego jakie masz dla mnie rady odnośnie tego auta, wybierać pomiędzy Octavią a Mondeo? Czy masz jeszcze inne propozycje Sedan/Lifeback?
rudi0018
Nowicjusz

15 Mar 2018, 21:02

Ja wywaliłbym całkowicie octavię, nad mondeo zastanowił a zaczął od laguny.

A tak w ogóle to kupiłbym coś ciekawego, co mi się podoba po póki jesteś młody możesz sobie na to pozwolić. Będziesz miał dzieciaki to będziesz szukał tatusiowozu
Invi
Forumowicz VIP

15 Mar 2018, 21:36

A może Octavia II RS?

od biedy lpg też założysz:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A inna opcja to zamiast A4 B7 ja bym poszedł w zadbane B6 1,8T 190 KM i do tego lpg, program i masz fajne auto.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

15 Mar 2018, 22:20

Invi napisał(a):A tak w ogóle to kupiłbym coś ciekawego, co mi się podoba po póki jesteś młody możesz sobie na to pozwolić. Będziesz miał dzieciaki to będziesz szukał tatusiowozu

W tym problem, że wszystkie hatchbaki wcale mi się nie podobają, najeździłem się nimi przez 4 lata. Lubię większe auta. Jeśli mam kupić auto, które mi się podoba to Audi A4 B8, ale w tych pieniądzach nic nie będzie, kolejna jest SuperB, ale w tym momencie duże auto mi nie potrzebne, więc kolejna jest Octavia.
Jeśli miałbym kupić Astra/Bravo, Civica i kolejne które wymieniłeś, lub Lagunę, która jest dla mnie brzydka i mieć problem się ze spakowaniem w 4 osoby ze znajomymi na jakiś, wypad/wakacje, lub jechać w kilka osób na wesele i ma być ciasto w takim aucie, to dzięki wielkie za takie auto, tak jak napisałem wolę i bardziej podobają mi się większe auto (sedan, lifeback) i lepiej mi się takimi jeździ, bo miałem okazję jeździć SuperB, Mondeo MK4,, Audi A6 C6, w porównaniu do aut które mam to nie ma co porównywać. Nie potrzebne mi auto 200KM, wystarczy około 140 KM, aby auto było czuć, że jeździ. Od 7 lat jeżdżę motocyklami, a od kilku lat na torze i to jest miejsce to szybszej jazdy i pokonywanie szybkich zakrętów, a nie ulica czy to moto czy autem. ;)

Octavię chcesz wywalić, ze względu na tatusiowóz, złe silniki, zawieszenie, czy jaki jest inny powód? Bo być może mnie przekonasz konkretnym argumentem. ;)
rudi0018
Nowicjusz

15 Mar 2018, 22:42

rudi0018 napisał(a):Octavię chcesz wywalić, ze względu na tatusiowóz, złe silniki, zawieszenie, czy jaki jest inny powód? Bo być może mnie przekonasz konkretnym argumentem. ;)

1. Tandetne wykonanie, szczególnie wnętrza
2. Tandetne wykonanie, szczególnie wnętrza
3. Tandetne wykonanie, szczególnie wnętrza
4. Słabe silniki - bo nie widzę sensu kupna auta z 1.6 rodem z golfa 3 za ponad 20k. A reszta nie jest "bezawaryjna" więc raczej się nie łapie do zestawienia
5. Brak właściwości jezdnych

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

15 Mar 2018, 22:49

bierz Octavię 2,0 150 koni i tyle w temacie, Laguna, Mondeo tak samo są tandetnie dla mnie wykończone, to nie sa Bentleye ani Royce Royce :D

Jakby ktoś kazał CI zjeść gruszkę zamiast banana bo nie lubi też byś wybrał?
Każdy ma inny gust dla mnie Octavia a konkurencja w Fordzie czy Renault bez różnicy.
Pionek
Stały forumowicz

15 Mar 2018, 22:55

Teraz to już przesadzasz, jeśli twierdzisz że Octavia jest na równi z Mondeo, czy Laguną.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

15 Mar 2018, 23:20

Ja o wygodzie, przestrzeni ani o wygłuszeniu nie mówię, ale dla mnie taki Ford nawet Mondeo cudem żadnym nie jest pod kątem wnętrza, materiałów itd..
Więc dla mnie jeden pies, obydwa auta podobne pod tym względem.

Obawiam się że po czasie zaczną trzeszczeć plastiki w Octavii jak i w Mondeo :)
Pionek
Stały forumowicz

16 Mar 2018, 09:16

Octavia II po lifcie jako tako się prezentuje w środku choć są wpadki montażowe. Niestety tam są jeszcze gorsze silniki. Jeździłem i przedliftem i poliftem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010