Witam,
Zacznijmy od początku, mam 22 lata szukam auto średniej klasy, typu Sedan/Hatchback. Jeśli chodzi o pomoc w doborze silnika, to w ciągu miesiąca będę pokonywał około 8 tras po 2x30km, oraz kilkanaście/kilkadziesiąt po 5-10 km. Zależy mi na samochodzie ekonomicznym oraz bezawaryjnym i w miarę tanim jeśli chodzi o podstawą eksploatacje lub typowe usterki (typu zawieszenie, hamulce, sprzęgło, dwumasa itd.) Do tej pory moim własnym pojazdem jest motocykl, oraz 3 auta które są w domu i którymi jeżdżę (Fabia II 1.2, Polo IV FL 1.2, oraz Berlingo I FL 2.0 HDi), a budżet który mam to 20-35 tyś zł, duża rozbieżność, bo myślę o bardzo różnych autach. Jeśli chodzi o pomoc w doborze silnika, to w ciągu miesiąca będę pokonywał około 8 tras po 2x30km, oraz kilkanaście/kilkadziesiąt po 5-10 km.
Auta o których myślałem to po kolei:
1. Skoda Octavia II po FL. Podoba mi się to auto, jest w miarę duże, a nie chcę typowych Hatchbacków jak Fabia czy Gold lub Polo, coś bardziej pod sedan. Cenowo też jest ok, bo auto 2010-2012 w bogatej wersji można już wyrwać do 25 tyś zł. Silniki o jakich myślałem to benzyna 1.6 Mpi + gaz (założenie go), ale martwi mnie brak mocy, oraz brak możliwości podniesienia mocy. TFSI oraz FSI odpadają, po przeczytaniu opinii. Jeśli chodzi o Diesle to myślałem o 1.9 TDI 105 km lub 2.0 na CommonRailu, ponieważ te 2.0 przed CR też do bezawaryjnych nie należą.
2. Audi A4 B7. Tutaj myślałem nad silnikiem 1.8T + gaz lub 2.0 130km + gaz. W tych modelach raczej silniki 2.0 Tdi bez CR nie wchodzą w grę, kolega ma i DPF masakra oraz wtryski i nie jest zadowolony z tego auta. Jednak martwi mnie w tym aucie serwisowanie zawieszenia, hamulcy i innych rzeczy ekspolatacyjnych w porównaniu do Octavii. Oraz średnio podoba mi się stare wnętrze (takie jak w B6).
3. Audi A4 B8 tutaj niestety ogranicza mnie mocno budżet i martwię się czy do 35 tyś góra 40 tyś kupię coś sensownego, wszystkie silniki benzynowe TFSI odpadają, że względu na awaryjność i drogie założenie gazu i jego eksploatacje. Więc zostaje tylko 2.0 TDI na CR. Ale tutaj jeszcze bardziej w porównaniu do B7 myślę nad kosztami jego utrzymania w porównaniu do Octavi.
4. Myślałem również nad Skoda SuperB II. Ale tutaj czy kupię coś sensownego waszym zdaniem do 30-32 tyś zł? Tutaj też zostaje chyba tak jak w Octavi silnik 1.9 TDI lub 2.0 na CR. SuperB ma moich trzech wujków. Jeden ma II przed FL 2.0 ok 120KM, drugi ma po FL 2.0 170 KM a trzeci ma III nie pamiętam jaki silnik i każdy jest z nich mega zadowolony, jedyny problem to czasami elektryka w tych autach.
5. Myślałem również o BMW serii 3 E90 ale też sobie odpuszczam już ze względu na utrzymanie auta.
Podsumowując najbardziej zależy mi na Octavii, ponieważ nie obciąży mojego budżetu tak mocno jej zakup, ale zastanawiam się czy kupując pierwsze auto jest sens pchać się w Audi oraz wyższej klasy SuperB. Plan byłby taki aby pośmigać Octavia kilka lat i później pomyśleć o zmianie auto na SuperB np. Bardzo proszę abyście w udzielaniu odpowiedzi zwrócili uwagę na koszty eksploatacyjne, spalania oraz wyboru silnika pod względem awaryjności i spalania.
Jeśli macie inne propozycje aut dla mnie to też będę wdzięczny. Jeśli chodzi o mechanikę to nie jestem zielony, "coś tam się znam"