Pierwsze auto dla wysokiego kierowcy

25 Gru 2018, 14:06

Witam serdecznie
a więc mam 190+ cm wzrostu i przymierzam się już od pewnego czasu do zakupu mojego pierwszego auta w którym byłoby mi wygodnie
Budżet jaki mogę przeznaczyć to 10-15 tys. zł. Oczywiście chcę zakupić samochód w możliwie jak najlepszym stanie.
Potrzebuję samochodu dosyć ekonomicznego i możliwie jak najmniej awaryjnego. Będę nim jeździł po mieście.
Myślę, że coś na benzynę z przebiegiem nie większym niż 150 000 km powinno być ok
keks01
Obserwowany

25 Gru 2018, 14:51

Za 10-15tyś i nie większy przebież niż 150tyś km ? Nierealne. To, że auto ma na liczniku 140/190/210kkm i ma 10 lat i więcej, to nic nie znaczy. Bardziej prawdopodobne jest, że ma 700-800tyś kilometrów, szczególnie jak jest sprowadzany.
Cokolwiek, w tym budżecie wystrzegałbym się sprowadzonych. Teraz, czy jak kiedyś tam były sprowadzane to już dla mnie są skreślone.
Wnuk42
Nowicjusz

25 Gru 2018, 15:01

Wnuk42 napisał(a):Cokolwiek, w tym budżecie wystrzegałbym się sprowadzonych. Teraz, czy jak kiedyś tam były sprowadzane to już dla mnie są skreślone.

A z Polskiego salonu lepsze w tej cenie ? jeżeli tak to pod jakim kątem, Kupisz od 3-4 czy 5 właściciela w PL, który sprzedaje , a dlaczego sprzedaje ?
najczęściej połowa rzeczy do wymiany, jak dla mnie to co spotykam jacy przyjeżdżają ludzie i czym przyjeżdżają to już czasami dawno powinno być przerobione na żyletki, a jeszcze tym jeżdżą.
NIe mówię że z exportu to wszystkie Igły, ale dobre auta też są,
Jako przykład podam Hyundaja Sonatę 2.0 benz. z 2007R sprzedana za 14000zł, 1 właściciel od nowości, Import Dania, Rachunki na serwis przekraczały wartość samochodu.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Gru 2018, 15:24

andrewb25 napisał(a):najczęściej połowa rzeczy do wymiany, jak dla mnie to co spotykam jacy przyjeżdżają ludzie i czym przyjeżdżają to już czasami dawno powinno być przerobione na żyletki, a jeszcze tym jeżdżą.

Tylko weź pod uwagę że jak handlarz jedzie do Niemiec to kupuje te auta z ogłoszeń za najniższe ceny a nie najwyższe od ludzi którzy mega dbali o auto, bo to mu się nie kalkuluje i te auta też są wyrzucane bo powinny być przerobione na żyletki bez przeglądu, gnijące
Poza tym w Polsce jest kult aut wybłyszczonych i z młodym rocznikiem i przebiegiem więc resztę się niweluje, kupuje śmieci i potem detalling, jakieś dodatki do silnika i tyle
Nie mówie że nie ma co kupować od handlarzy ale większość z nich już tak jest nastawiona że każde auto jest pokombinowane bo inaczej się z resztą nie da.

Jedź sobie po np Golfa V 1,6 do Niemiec od prywatnej osoby z Salonu, wypasionego w świetnym stanie, zadbanego to zapłacisz hmm? z 6 tys euro i potem do Polski i kto Ci to kupi? jak można szóstkę mieć od innego handlarza z Francji i to z dieslem?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

25 Gru 2018, 15:30

Pionek napisał(a): i to z dieslem?

Akurat diesle są teraz jakieś 20-30% tańsze :mrgreen:

Pionek napisał(a):ale większość z nich już tak jest nastawiona że każde auto jest pokombinowane bo inaczej się z resztą nie da

Bez przesady, wiesz ile aut jest przywożone, kilkaset tys miesięcznie więc muszą je ludzie kupować bo kto by przywoził po to żeby tylko trzymać.

Pozatym, można sobie auto sprawdzić po VIN, na SKP przed zakupem , droższe w ASO, więc też nie jest tak że nic nie da się sprawdzić.

Tylko trzeba wiedzieć Gdzie i u Kogo kupować.

Pionek napisał(a):Poza tym w Polsce jest kult aut wybłyszczonych

To fakt, 90% kupujących CHCE taki towar, sami klienci nawet mi mówią że oglądają moje i inne i te inne było bardziej podpicowane, i poszli tam po te podpicowane.
Ale myślisz że handlarze chcieliby polerować? przecież to kosztuje, polerka 300-500zł, ja wolałbym zejść te 300-500 zł a tak to trzeba doliczyć klientowi do ceny.

Jak na aucie będą ryski to przeważnie ludzi to odpycha i im się nie podoba bo będzie właśnie porysowany,

Zobacz w salonach w DE tam każde auto jest piękne,, świecące, przepolerowane, za względów estetycznych niektóre też lakierowane ponownie

Takie są wymagania klientów.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Gru 2018, 15:47

Auta z zachodu w normalnym stanie są droższe niż w Polsce.
Wystarczy popatrzeć na strony z ogłoszeniami.
A prywatne ogłoszenia, często kiedy dzwonisz do niemca i on wyczuje akcent, to Ci powie że te auto jest zadbane i on chce żeby zostało w kraju.
Kiedyś z kumplem sprowadzaliśmy auta na kat. B1, on zna niemiecki i wiele takich sytuacji mieliśmy.
Więc jak im się kalkuluje sprowadzić, jak teraz szukam SUVa dla ojca. Polskie, krajowe są powiedzmy minimum 25tyś.pln za takiego, jakiego szukam. A sprowadzane od 18 można dostać. Gdzie jest ptaszek ? Krajowe mają około 300tyś na blacie, a sprowadzane 170 - 220kkm.
Panowie, o czym mowa...
Wole 10 latka z przebiegiem 300kkm niż sprowadzonego, tańszego, młodszego o rok czy dwa który ma 190. Takie jest moje zdanie.
A rachunki za naprawy za granicą to chyba każdy handlarz wie gdzie się kupuje na Świecku.
Wnuk42
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

25 Gru 2018, 16:40

Autorze skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Gru 2018, 16:47

Polecam jakiegoś SUVA :) :D
Wizard932
Nowicjusz

25 Gru 2018, 18:24

@Barol z Poznania.

O SUVach myślałem, podobają mi sie ale są paliwożerne na ogół.
Nikt nie jest w stanie podać konkretnych modeli za 10-15 tys zł? :(
keks01
Obserwowany

25 Gru 2018, 18:54

Tutaj masz bardzo ciekawe ogłoszenie,auto zapewne z rozliczenia a takie często bywają w dobrym stanie do tego jeśli faktycznie pierwszy właściciel i serwisowany to duży plus.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - stoi w tym samym salonie co Focus więc za jednym zamachem możesz obejrzeć dwa no i przede wszystkim masz pod nosem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - tylko tutaj trzeba uważać na rudą.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł] - długo w jednych rękach.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - od nowości w jednych rękach tylko ten silnik do miasta,w trasie ciężko..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012