Pierwsze auto do 10tys - mętlik w głowie

17 Cze 2011, 17:35

Witajcie, mam 20 lat i na początku września będę kupował swoje pierwsze autko, do 10 tysięcy. Z początku moimi typami były:

- Opel Astra 2 (diesel)
- Honda Civic 6 gen (pb + lpg)
- Mercedes W202 (diesel)

Jednak ostatnio dość mocno zacząłem rozglądać się za Audi A3 w 1.9tdi. Najbardziej jednak zależałoby mi na dieslu, wyglądzie zewnętrznym no i w miare niedużych kosztach użytkowania (nie mówimy tu o spalaniu, lecz o kosztach ewentualnych napraw itp). Merc odpadł ze względu na to, że nie jest to dość młodzieżowy samochód, a Honda w gazie będzie troche mułowata, no i jednak to troche strach kupować autko z założoną już nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jak instalacją gazową. Generalnie skłaniałbym się bardziej ku 5-drzwiowym, jednak w przypadku Audi mogę zrobić wyjątek, bo podoba mi się ta furka pod każdym względem. Pytanie tylko, czy do 10k dostanę jakiś "w miare" egzemplarz? I jak w tej cenie miałoby się porównanie tej Astry vs A3? Bo w sumie chyba te 2 samochody najbardziej wchodzą w grę.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
JustBeatIt
Nowicjusz

17 Cze 2011, 19:43

Również przyłączał się do prośby. Mam 18 lat i szukam czegoś w granicy 10.000zł. Byłem praktycznie zdecydowany na Opla Astrę II 3-drzwiowy 1,6 101KM, ale kilka osób mi powiedziało, że to nudny samochód (wygląd) i dla emeryta. Poza tym wiem, że większość jest z zagranicy i kręcona, a ciężko znaleźć coś pewnego od pierwszego właściciela. Zależy mi na jakości i fajnym, młodzieżowym, sportowym wyglądzie. Całkiem spoko są Bertone, ale to nie ten przedział cenowy. Co proponowalibyście do 10.000zł ? :)

Na coś w tym stylu byłem zdecydowany, ale sam już nie wiem. I naprawdę strasznie ciężko trafić jakiegoś niekręconego/niekombinowanego.
[link do oferty na Allegro wygasł]

PS. Fajnie byłoby, gdyby w środku był taki przyjemny, przytulny, w stylu sportowym jak np. Alfy Romeo, ale to nie obowiązek. No i mógłby posiadać przynajmniej elektryczne szyby i centralny zamek, a najfajniej, gdyby jak najlepiej był wyposażony :)
AdiLDZ

17 Cze 2011, 20:33

A jak ja Ci powiem, żebyś skoczył z 10-tego piętra, to też zaczniesz sie nad tym zastanawiać? :wink:
JustBeatIt
Nowicjusz

17 Cze 2011, 20:58

Może Mazda 323F ?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Cze 2011, 22:34

To już zdecydowanie bardziej podoba mi się ta Astra i chyba będę musiał pokierować się swoimi gustami :) Ale tak czy inaczej, co myślicie o takiej trzydrzwiowej Astrze II 1,6 101 KM ? Silnik w porządku, nie za słaby ? Nie znam się zbytnio :)
AdiLDZ

18 Cze 2011, 11:17

Panowie a co powiecie o czymś takim: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak bedzie sie miało w porownaniu z tą Astrą 2 ?
JustBeatIt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

18 Cze 2011, 14:45

Mam jeszcze pytanie, który z silników będzie lepszy pod różnymi względami (również ze spalaniem i ewentualnymi naprawami) w Oplu Astrze II.
Zwykły 1,6 101KM czy Isuzu 1,7 75KM ?

JustBeat, brzydka ta Civic :)
AdiLDZ

18 Cze 2011, 15:25

AdiLDZ napisał(a):...ale kilka osób mi powiedziało, że to nudny samochód (wygląd) i dla emeryta...

buahahhaa :D :D :D
jedz w niedziele na gielde i poogladaj co ci sie podoba. nikt za ciebie nie wybierze samochodu.
viwaldi

18 Cze 2011, 17:44

Dobra Panowie, zdecydowałem się jednak na Astre 2 hatchback 5d, to była moja pierwsza myśl kiedy zaczynałem myśleć o kupnie samochodu i na tym zostanie. Pytanie teraz, czy brać w 1.7TD 68km, czy benzyna + lpg 1.4 16v 90km czy 1.6 16v 101km. Nie ukrywam, że zależy mi też na dość przyzwoitym przyspieszeniu, a w danych techniczncyh ten 1.7td do setki ma 17 sekund... i ogólnie chyba troche mułek no i będzie głośno, zdecydowanie głośniej w środku niż benzynka + lpg.
Który silnik byście polecali? :)
JustBeatIt
Nowicjusz

18 Cze 2011, 17:57

JustBeatIt napisał(a):Dobra Panowie, zdecydowałem się jednak na Astre 2 hatchback 5d, to była moja pierwsza myśl kiedy zaczynałem myśleć o kupnie samochodu i na tym zostanie.

o! i tak trzymac! :)

JustBeatIt napisał(a):...a w danych techniczncyh ten 1.7td do setki ma 17 sekund... i ogólnie chyba troche mułek no i będzie głośno, zdecydowanie głośniej w środku niż benzynka + lpg.

pamietaj ze nie jezdzisz "danymi technicznymi" ;) no i gdzie wykorzystasz te przyspieszenie? znajdziesz taki dlugi odcinek asfaltu bez dziur?
kolega, ktory od wiekow jezdzi oplami (i sam serwisuje), chwalil silniki isuzu. rozwazalem corse z isuzu 1.5td wiec wypytywalem go o te silniki.
glosnoscia sie nie przejmuj bo duzej roznicy nie bedzie. po prostu inny odglos silnika.

pozdr
viwaldi
Ostatnio edytowany przez viwaldi, 18 Cze 2011, 18:59, edytowano w sumie 1 raz
viwaldi

18 Cze 2011, 18:04

Ja też zdecydowałem się Astrę II, tylko że trzydrzwiową. I chyba 1,6 101KM, tylko podobno dużo pali ;/ A ja tym po mieście jeździł będę.
AdiLDZ