Pierwsze auto do 10tys - mętlik w głowie

17 Cze 2011, 17:35

Witajcie, mam 20 lat i na początku września będę kupował swoje pierwsze autko, do 10 tysięcy. Z początku moimi typami były:

- Opel Astra 2 (diesel)
- Honda Civic 6 gen (pb + lpg)
- Mercedes W202 (diesel)

Jednak ostatnio dość mocno zacząłem rozglądać się za Audi A3 w 1.9tdi. Najbardziej jednak zależałoby mi na dieslu, wyglądzie zewnętrznym no i w miare niedużych kosztach użytkowania (nie mówimy tu o spalaniu, lecz o kosztach ewentualnych napraw itp). Merc odpadł ze względu na to, że nie jest to dość młodzieżowy samochód, a Honda w gazie będzie troche mułowata, no i jednak to troche strach kupować autko z założoną już nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jak instalacją gazową. Generalnie skłaniałbym się bardziej ku 5-drzwiowym, jednak w przypadku Audi mogę zrobić wyjątek, bo podoba mi się ta furka pod każdym względem. Pytanie tylko, czy do 10k dostanę jakiś "w miare" egzemplarz? I jak w tej cenie miałoby się porównanie tej Astry vs A3? Bo w sumie chyba te 2 samochody najbardziej wchodzą w grę.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
JustBeatIt
Nowicjusz

17 Cze 2011, 19:43

Również przyłączał się do prośby. Mam 18 lat i szukam czegoś w granicy 10.000zł. Byłem praktycznie zdecydowany na Opla Astrę II 3-drzwiowy 1,6 101KM, ale kilka osób mi powiedziało, że to nudny samochód (wygląd) i dla emeryta. Poza tym wiem, że większość jest z zagranicy i kręcona, a ciężko znaleźć coś pewnego od pierwszego właściciela. Zależy mi na jakości i fajnym, młodzieżowym, sportowym wyglądzie. Całkiem spoko są Bertone, ale to nie ten przedział cenowy. Co proponowalibyście do 10.000zł ? :)

Na coś w tym stylu byłem zdecydowany, ale sam już nie wiem. I naprawdę strasznie ciężko trafić jakiegoś niekręconego/niekombinowanego.
[link do oferty na Allegro wygasł]

PS. Fajnie byłoby, gdyby w środku był taki przyjemny, przytulny, w stylu sportowym jak np. Alfy Romeo, ale to nie obowiązek. No i mógłby posiadać przynajmniej elektryczne szyby i centralny zamek, a najfajniej, gdyby jak najlepiej był wyposażony :)
AdiLDZ

17 Cze 2011, 20:33

A jak ja Ci powiem, żebyś skoczył z 10-tego piętra, to też zaczniesz sie nad tym zastanawiać? :wink:
JustBeatIt
Nowicjusz

17 Cze 2011, 20:58

Może Mazda 323F ?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Cze 2011, 22:34

To już zdecydowanie bardziej podoba mi się ta Astra i chyba będę musiał pokierować się swoimi gustami :) Ale tak czy inaczej, co myślicie o takiej trzydrzwiowej Astrze II 1,6 101 KM ? Silnik w porządku, nie za słaby ? Nie znam się zbytnio :)
AdiLDZ

18 Cze 2011, 11:17

Panowie a co powiecie o czymś takim: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak bedzie sie miało w porownaniu z tą Astrą 2 ?
JustBeatIt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

18 Cze 2011, 14:45

Mam jeszcze pytanie, który z silników będzie lepszy pod różnymi względami (również ze spalaniem i ewentualnymi naprawami) w Oplu Astrze II.
Zwykły 1,6 101KM czy Isuzu 1,7 75KM ?

JustBeat, brzydka ta Civic :)
AdiLDZ

18 Cze 2011, 15:25

AdiLDZ napisał(a):...ale kilka osób mi powiedziało, że to nudny samochód (wygląd) i dla emeryta...

buahahhaa :D :D :D
jedz w niedziele na gielde i poogladaj co ci sie podoba. nikt za ciebie nie wybierze samochodu.
viwaldi

18 Cze 2011, 17:44

Dobra Panowie, zdecydowałem się jednak na Astre 2 hatchback 5d, to była moja pierwsza myśl kiedy zaczynałem myśleć o kupnie samochodu i na tym zostanie. Pytanie teraz, czy brać w 1.7TD 68km, czy benzyna + lpg 1.4 16v 90km czy 1.6 16v 101km. Nie ukrywam, że zależy mi też na dość przyzwoitym przyspieszeniu, a w danych techniczncyh ten 1.7td do setki ma 17 sekund... i ogólnie chyba troche mułek no i będzie głośno, zdecydowanie głośniej w środku niż benzynka + lpg.
Który silnik byście polecali? :)
JustBeatIt
Nowicjusz

18 Cze 2011, 17:57

JustBeatIt napisał(a):Dobra Panowie, zdecydowałem się jednak na Astre 2 hatchback 5d, to była moja pierwsza myśl kiedy zaczynałem myśleć o kupnie samochodu i na tym zostanie.

o! i tak trzymac! :)

JustBeatIt napisał(a):...a w danych techniczncyh ten 1.7td do setki ma 17 sekund... i ogólnie chyba troche mułek no i będzie głośno, zdecydowanie głośniej w środku niż benzynka + lpg.

pamietaj ze nie jezdzisz "danymi technicznymi" ;) no i gdzie wykorzystasz te przyspieszenie? znajdziesz taki dlugi odcinek asfaltu bez dziur?
kolega, ktory od wiekow jezdzi oplami (i sam serwisuje), chwalil silniki isuzu. rozwazalem corse z isuzu 1.5td wiec wypytywalem go o te silniki.
glosnoscia sie nie przejmuj bo duzej roznicy nie bedzie. po prostu inny odglos silnika.

pozdr
viwaldi
Ostatnio edytowany przez viwaldi, 18 Cze 2011, 18:59, edytowano w sumie 1 raz
viwaldi

18 Cze 2011, 18:04

Ja też zdecydowałem się Astrę II, tylko że trzydrzwiową. I chyba 1,6 101KM, tylko podobno dużo pali ;/ A ja tym po mieście jeździł będę.
AdiLDZ