Pierwsze auto- do 13.000PLN :) (moze być minimalnie więcej)

11 Sty 2010, 23:47

Witam.
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. :) Więc tak, potrzebuje auta ekonomicznego i taniego w eksploatacji. Musi być to Heatchback. Zastanawiałem się między:

Seat Ibiza 2000r 1.9 sdi ( nie potrzebuje tdi, bo wiem że z tym mogą wiązać się niepotrzebne koszty napraw tego silnika)

Ford Focus 2000r 1.8 tddi (nie wiem w jakiej wersji kupię za taka kwotę)

Chciałbym spytać o poradę na temat tych samochodów najlepiej osób użytkujących takie auta. Może coś innego jest warte polecenia, chętnie przeczytam wszystkie opinie... :)

Pozdrawiam
jazzriba
Nowicjusz

Miejscowość: Drawsko Pomorskie

12 Sty 2010, 11:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

osobiście uważam że golf idealnie nadaje się jako pierwsze auto. Przede wszystkim dlatego że jest niezawodny. Co prawda dużo ich na naszych drogach ale to wynika z tego że są po prostu dobre.... Nie inaczej jak "DAS AUTO"...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

12 Sty 2010, 11:50

a dlaczego tylko klekoty? wolisz wydac niesamowite pieniadze jak cos sie ze zepsuje czy jezdzic benzynowym i miec spokojna glowe ?
halsky11

12 Sty 2010, 18:48

SDI to silnik dla niewymagających. Mułowaty po prostu.
Polecam też Fiata Bravo 1.9 JTD (105 KM). Bardzo dobry silnik, a za tą kwotę znajdziesz auto z ostatniego roku produkcji (2001) z pełnym wyposażeniem.

Czy zależy Ci tylko na silnikach diesla? Przy małych przebiegach lepsze będą benzyniaki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2010, 20:47

heh.. wole klekota z tego względu że robię ok 25-26.000 km rocznie. Wiem, że nie jest to dużo ale jednak klekot jest oszczędniejszy. :) A co do SDI to mułem potrafię jeździć, bo jeżdżę obecnie Citroenem C3 1.4 hdi od rodziców :) Co do golfa za taka kwotę to chyba raczej rocznika dobrego nie znajdę bo brałem takie autko pod uwagę... :)
jazzriba
Nowicjusz

12 Sty 2010, 21:22

Ibiza czy Golf SDI będą zdecydowanie bardziej mułowate niż C3 1,4HDI.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

12 Sty 2010, 22:04

jazzriba napisał(a):heh.. wole klekota z tego względu że robię ok 25-26.000 km rocznie. Wiem, że nie jest to dużo ale jednak klekot jest oszczędniejszy. :) A co do SDI to mułem potrafię jeździć, bo jeżdżę obecnie Citroenem C3 1.4 hdi od rodziców :) Co do golfa za taka kwotę to chyba raczej rocznika dobrego nie znajdę bo brałem takie autko pod uwagę... :)

ptzy takim przebiegu rocznym nie oplaca ci sie diesela kupowac, za te pieniadze dostaniesz taki egzemplarz ze moze dlugo nie pociagnac, a jak juz cos umrze to i twoje finanse zdechna :wink: naprawde kup sobie lepiej jakiegos zacnego benzyniaka z gazem sekwencyjnym, eksploatacja bedzie tansza a i koszty paliwa nizsze , uwierz mi, diesel to haczyk na naiwniakow

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 21:05 ]
KaczorLSM napisał(a):Ibiza czy Golf SDI będą zdecydowanie bardziej mułowate niż C3 1,4HDI.

dobry argument kolegi Kaczora , porownujesz nowoczesnego diesela do starych konstrukcji sdi czy tdi, a tutaj niema porownania, bedziesz zdziwiony tym ze taki samochod ledwo jedzie
halsky11

13 Sty 2010, 17:16

...no to teraz mam niezły mętlik w głowie. :) Zawsze myślałem ze klekociki są po prostu oszczędniejsze. :) Nie chce golfa tylko z tego względu ze kupie staruszka już za taka kwotę.

Szukać czegoś takiego?

[link do oferty na Allegro wygasł]

pozdrawiam
jazzriba
Nowicjusz

13 Sty 2010, 17:23

Oprócz Ibizy z SDI (niezły wybór) w spektrum poszukiwań włączyłbym także Polo...
Nie wykluczyłbym też takiego niestarego Punciaka jak poniżej. To byłaby pewniejsza inwestycja niż sprowadzane i pocofane niemieckie auta...
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sty 2010, 23:29

jazzriba napisał(a):...no to teraz mam niezły mętlik w głowie. :) Zawsze myślałem ze klekociki są po prostu oszczędniejsze.

Bo są. Spalają sporo mniej paliwa niż silniki benzynowe. Przebieg do 30 tys. km jest przebiegiem dosyć sporym. Średnia dla aut osobowych w Polsce to ok. 15-20 tys. km.
Zależy też jak chcesz użytkować auto. Jeżeli mają to być częste, ale krótkie odcinki po mieście, to ja bym doradzał benzynę i do tego LPG. Jeżeli mieszkasz gdzieś pod miastem i codziennie masz dojazd np. 20 km w jedną stronę to bierz diesla.

Generalnie problem jest taki, że nie szukasz auta młodego. 13 tys. zł to nie są bardzo duże pieniądze. Diesle w zakupie są droższe niż benzyniaki, dlatego jeżeli kupisz diesla to będzie on starszy od potencjalnego auta benzynowego. Tym samym ma większy przebieg i będzie bardziej zużyty. 10-latek może zacząć dawać o sobie znak, że potrzebuje napraw. A naprawy diesla są sporo droższe od benzyny.
Jeżeli jednak decydujesz się na mulasty silnik SDI w Ibizie, to powinien Ci on służyć dobrze jeszcze przez wiele lat. Silnik diesla wolnossący jest bardzo wytrzymały.

Kupno Ibizy III w tej kwocie może być nieco ryzykowne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika